Hudvård

Hudvård
14.09.2018

För att du ska få en fin hy så kräver det en insats varje morgon och kväll, varje dag. Det finns inga genvägar och gäller såväl killar som tjejer. Rengör huden, helst två gånger per dag och använd rengöring och fuktcreme som passar din hud.
 

Hudvård steg-för-steg

1. Rengöring
Bra hudvård börjar med rengöring. Det är viktigt att få bort all smuts, damm och fett som samlas i porerna under dagens lopp, oberoende om man använder smink eller inte ska man rengöra ansiktet varje kväll. Helst även på morgonen, eftersom svett, smuts från sängkläder och otvättat hår gnuggas in i ansiktshuden via kudden under natten.

Rengöringsprodukter har ett alkaliskt pH värde för att kunna lösa upp fett i huden. Vanlig tvål har alltför basiskt pH värde, det löser inte upp fett och smuts utan för bara runt det på hudytan. Dessutom torkar vanlig tvål ut huden väldigt mycket. Det gör att talg och fett i porerna inte slipper ut genom den torra fnasiga hudytan, utan kapslar in sig och kan bli stora finnar och bölder. Därför är det jätte viktigt även för en fet hud att använda fuktcreme. Huden behöver fukt - INTE fett!

Välj rengöringsprodukt enligt din hudtyp:

Fet hy - tvättgelé eller tvättcreme, de löddrar och rengör lite djupare i porerna, lite uttorkande.
Blandhy - tvättgelé eller rengöringsmjölk
Torr hy -  rengöringsmjölk

2. Ansiktsvatten
Ansiktsvatten har ett basiskt ph värde som är mera likt hudens eget pH-värde. Om man inte använder ansiktsvatten måste huden själv återställa sitt basiska pH värde, det tar längre tid ju fetare hud man har. Under den tiden är huden mindre skyddad mot tex strålning och luftföroreningar.

Ansiktsvatten på en bommullstuss tar bort de sista resterna av rengöringsprodukten, normaliserar pH värdet i huden, drar ihop porerna och fräschar upp. Det ska användas efter rengöringen på kvällen, och på morgonen torkar man ansiktet med ansiktsvatten före man sätter fuktcreme.

3. Fuktighetskräm
Man väljer fuktighetskräm enligt sin hudtyp, och den bör användas både morgon och kväll. En torrare hud väljer en lite fetare creme och en fetare hud väljer en lite lättare, tunnare som inte ger huden fett utan bara fukt, och inte täpper till porerna och ger mera finnar.

Ansiktspeeling och ansiktsmask
Cirka en gång i veckan kan du använda en ansiktspeeling, alltså försiktigt gnugga eller skrubba bort döda hudceller och liva upp blodcirkulationen i ansiktet med hjälp av en ansiktspeelingsprodukt. Men det går även bra att göra det bara med en fuktig mjuk frottéhandduk som du gnuggar i försiktiga cirklar över hela ansiktet.

En ansiktsmask är också nyttig för huden nu och då (gör man det för ofta kan det torka ut och irritera). Poängen med en ansiktsmask är att rengöra på djupet, ge välbehövlig näring och samtidigt både återfukta och återfetta. Masker brukar komma i form av gelé, kräm, lera eller som peel-off (som stelnar och som man ska dra loss i stora sjok). Välj mask enligt hudtyp. En lermask suger åt sig fett och orenheter, så den är bra om man har mycket pormaskar. Fet hy mår också bra av att få ett ångbad efter rengöringen och innan masken, håll bara ansiktet i 5-10 minuter över ett fat med ångande hett vatten (du kan lägga en handduk över för att koncentrera ångan). Oavsett typ, så gäller det att smörja in huden i ansiktet med lätta, cirklande rörelser. Lämna området kring ögonen (även ögonbrynen) och munnen (en liten bit från läpparna) otäckta. Låt sitta i högst 20 minuter eller som det står i bruksanvisningen och tvätta bort med ljummet vatten (ingen tvål).

Det finns ett stort utbud av olika typers ansiktsmasker på marknaden, men du kan till och med göra din egen hemma. Googla ”recept på ansiktsmask” och du hittar garanterat en som passar din egen hudtyp – kanske till och med en ekologisk och ekonomisk version gjord av produkter från köksskåpet.

OBS!
Om man sover med make-upen täpps porerna till och man får en massa orenheter. Om du någon enstaka gång av någon anledning inte skulle orka göra hela rengörings proceduren, finns det rengöringsdukar, ungefär som en savett som man kan torka ansiktet med. Det är inget alternativ till den dagliga rengöringen av huden, men en helt ok nödlösning att ta till i undantagsfall.

Tillbaka