En liten guide

En liten guide

Polisens råd: lägg aldrig upp något på Internet som du inte skulle kunna tänka dig att lägga upp på skolans anslagstavla!

Var saklig

Håll dig till saken om du deltar i en diskussion. Undvik att skriva sådant som är avsett att irritera eller såra någon. Det går att ta reda på vem som ligger bakom sådant fast man tror sig vara anonym. Fundera extra mycket på hur allt du skriver kan tolkas och formulera om dig tills det inte längre går att misstolka. Du är med och skapar stämning och trygghet på nätet, så bara för att andra är elaka, grova eller negativa i sin ton när de skriver så ska inte du vara det.

Operatören eller sajtens upprätthållare har rätt att ta bort osakliga meddelanden från sidorna. Vissa sajter övervakas också av så kallade moderatorer, personer som läser igenom allt som skrivits och tar bort osakligheter - de kan till och med utesluta användare som inte kan uppföra sig enligt nätiketten.

Du är ansvarig för allt du gör på Internet

Allt du skriver kan du ställas till svars för, så är det du skriver brottsligt (kan räknas som ärekränkning, hot, utlämnande av privat information, hets mot folkgrupp osv) så kan du åtalas och dömas.

Du är också ansvarig för allt du skriver om andra människor, vilka bilder på andra människor du laddar upp, videon, ljudklipp, ja allt som innehåller andra människor (eller som de har upphovsrätten till).

Tumregeln när du till exempel tänker ladda upp ett foto av din kompis:

Fråga dig alltid först ifall han/hon verkligen vill att du laddar upp just den bilden? Har du hans/hennes uttryckliga tillstånd att göra det? Kan även lärare, föräldrar och till och med framtida arbetsgivare se den här bilden? Kan någon annan kopiera bilden från nätet och använda den till något som personen på bilden inte vill?

Man kan alltså också bli åtalad och dömd för att ha spridit privat eller kränkande information om en annan människa eller för att ha förfalskat en identitet, gjort olovligt dataintrång eller för olovligt bruk.

Bli inte lurad

På nätet är det inte alltid säkert att alla är de som de utger sig för att vara. Det lönar sig att komma ihåg detta, speciellt om man tänker träffa någon IRL eller kanske köpa något av någon bekant eller obekant på nätet.

Om du lämnar datorn en stund, lås eller stäng av den så att ingen annan kan gå in på nätet i ditt ställe. 

Om du använder en dator som andra kan använda på till exempel bibliotek ska du var ännu mera noggrann att dina personliga koder och annat inte hamnar i någon annans händer. Töm Internet-browserns (programmets) minne - lär dig först hur du gör det och kan du inte göra det, så gå inte in på sajter där du har personliga användarnamn, lösenord eller koder på datorer som andra kan använda.

Använd dina personuppgifter (e-post, personnummer, hemadress osv) eller kredit/bankkort på nätet endast om sidan är säkrad, alltså om det i adress fältet finns en bild på ett lås och om adressen börjar med https://. Många seriösa webbutiker och dylika garanterar att dina uppgifter är trygga genom att först styra dig till din egen bank eller ett annat forum som kan garantera att du verkligen är du och att webbutiken verkligen är seriös. Det finns så kallade "fiskare" på nätet, personer som spårar upp personliga uppgifter som personsignum, lösenord eller bankkoder för att själva kunna sälja dem vidare, ta snabblån eller köpa dyra produkter.

Håll noga reda på dina personliga koder! De ska man aldrig visa åt någon eller skriva i någon nätdiskussion eller i e-post. Ha dem helst inte ens i telefonen eller plånboken, eftersom sådana saker kan bli stulna.

Visa aldrig dina lösenord och koder för någon, inte ens för bästa kompisen! Hitta på ett tillräckligt komplicerat lösenord och byt med jämna mellanrum. Det får inte vara något som någon kan gissa sig till ifall de vet lite om dig, som typ din hunds namn eller din födelsedag. DEt s7ka h3lst inneh%lla b&de siffr0r och BokSt4ver. Använd olika lösenord för olika tjänster, sajter osv. Om du har samma överallt så kan ju en hackare, nätmobbare eller fiskare ta sig in på flera ställen.Töm datorns cacheminne och var noga med att inte spara lösenord på offentliga eller delade datorer, som i skolan eller biblioteket.

Läs instruktionerna först

Före du godkänner eller registrerar dig på någon sida eller grupp ska du noggrant ta reda på alla regler så att du är helt säker på att du förstått allt rätt. Om du inte förstår eller om sajten inte har några uppgifter om vem som upprätthåller den eller hur den är skyddad så ska du inte lita på den och inte använda den sajten.

Nätet glömmer aldrig

Kom ihåg att allt som du någonsin skrivit och foton som du någon gång satt in kan finnas kvar i åratal fastän du raderat dem. De kan också ha kopierats av någon och spridits vidare i världen. Var väldigt noga med vilka bilder du laddar upp, för även när du tror att det bara är dina vänner som kan se dem, så kan man i många fall googla fram dem om man råkar söka på rätt ord, som ett namn eller ord som "på stranden" eller "fest".

Kom ihåg att vara kritisk

Vem som helst kan skriva vad som helst på nätet, därför kan man inte lita på all information som man hittar på nätet. Om det låter alldeles för bra för att vara sant, är det högst troligt inte alls sant.

Var noga med att verkligen veta vem det är du chattar med eller är vän med på olika sociala media och sajter. Det är väldigt lätt att ljuga om vem man är på nätet: man kan göra allt från att hitta på all information i en profil, kopiera någon annans foto och låtsas att det är man själv till att låtsas gå i en viss skola genom att ta reda på saker om skolan på nätet.

Kom ihåg källhänvisningar och rättigheter

Om du lånar något material som du hittat på nätet måste du ha lov till det. Om man till exempel laddar ner musik eller filmer så måste man betala ersättning till upphovsmannen även fast man hämtat det från nätet.