En liten guide

27.09.2018

Polisens råd: lägg aldrig upp något på internet som du inte skulle kunna tänka dig att lägga upp på skolans anslagstavla!

Var saklig

Håll dig till saken då du deltar i en diskussion och undvik att skriva sådant som är avsett att irritera eller såra någon. Fast man tror man är anonym går det att ta reda på vem personen är. Fundera extra mycket över hur allt du skriver kan tolkas och formulera om dig tills det inte längre går att misstolka. Bara för att andra är elaka eller negativa i sin ton på nätet betyder det inte att du ska vara det.

Du är ansvarig för allt du gör på internet

Allt du skriver kan du ställas till svars för, så är det du skriver brottsligt (att det kan räknas som ärekränkning, hot, utlämnande av privat information, hets mot folkgrupp o.s.v.) så kan du åtalas och dömas. Men du är också ansvarig för allt du skriver om andra människor, vilka bilder på andra människor du laddar upp, videon, ljudklipp, ja allt som innehåller andra människor (eller som de har upphovsrätten till).

Bli inte lurad

På nätet är det inte alltid säkert att alla är den de utger sig för att vara. Det lönar sig att komma ihåg speciellt om man tänker träffa någon IRL eller kanske köpa något av någon bekant eller obekant på nätet.

Använd dina personuppgifter (e-post, personnummer, hemadress osv) eller kredit/bankkort på nätet endast om sidan är säkrad, alltså om det i adress fältet finns en bild på ett lås och om adressen börjar med https://. Många seriösa webbutiker och dylika garanterar att dina uppgifter är trygga genom att först styra dig till din egen bank eller ett annat forum som kan garantera att du verkligen är du och att webbutiken verkligen är seriös.

Visa aldrig dina lösenord, koder o.s.v. åt någon. Kom på ett tillräckligt komplicerat lösenord och byt med jämna mellanrum. Använd olika lösenord för olika tjänster, sajter osv. Töm alltid datorns cacheminne och var noga med att inte råka spara lösenord på offentliga eller delade datorer, som i skolan eller biblioteket!

Nätet glömmer aldrig

Kom ihåg att ALLT som du någonsin skrivit eller foton som du någon gång satt in, kan finnas kvar i åratal, fastän du raderat dem. De kan också ha kopierats av någon och spridits vidare i världen.

Kom ihåg att vara kritisk

Vem som helst kan skriva vad som helst på nätet, därför kan man inte helt lita på all information som man hittar på nätet. Om det låter alldeles för bra för att vara sant, är det högst troligt inte alls sant. Var noga med att verkligen veta vem det är du chattar med eller är vän med på olika sociala media eller sajter. Det är väldigt lätt att ljuga om vem man är på nätet.

Kom ihåg källhänvisningar och rättigheter

Om du lånar något material som du hittat på nätet, måste du ha lov till det. Till exempel om man laddar ner musik eller filmer så måste man betala ersättning till upphovsmannen även fast man hämtat det från nätet.

Text: Liselott Nyström, ungdomsinformatör



Källor: Tietoturvaopas, Polisen

Tillbaka