Mobbning på nätet

27.09.2018

På nätet kan det vara "lättare" att skriva elakt åt/om någon, man behöver ju inte möta personen ifråga face 2 face. Men man ska komma ihåg att det kan vara mycket värre om man skriver eller laddar upp något på t.ex. Facebook eller Instagram. Orden finns kvar för evigt och kan slita sönder mottagarens inre då han/hon kan läsa det hur många gånger som helst. Det kanske inte ens var menat som något elakt, men eftersom man inte får med röstläge, ansiktsuttryck mm på sociala medier så kan det lätt uppstå missförstånd.  Om man sagt något dumt åt någon i korridoren i skolan så kan mottagaren kanske glömma det efter en tid, eller åtminstone tänka att det kanske inte var så illa.

Som användare av en sida kan man alltid vara med och påverka innehållet. Man kan välja att bidra med god stämning och undvika att skriva negativa kommentarer eller ladda upp olämpliga foton. Man kan även alltid välja bort sidor med kränkande bilder och text. Eller sidor där personerna bakom inte gör något åt elaka inlägg. På alla seriösa sidor finns det alltid möjlighet att anmäla om man själv blir utsatt för någon kränkning eller liknande eller om man ser att någon annan blir det. 

Några exempel på nätmobbning och brottsligt beteende på internet:

  • Att fota/filma någon iklädd bara underkläderna i omklädningsrummet med en mobilkamera och sedan ladda upp det på Facebook, YouTube osv så att bekanta - och andra - kan se det.
  • Att "fejsrejpa" eller stjäla någons användarnamn och lösenord till t.ex. profil på Facebook, forum, communities eller e-post och medan man låtsas vara den personen skicka meddelanden eller kommentarer som kommer att göra den här personen generad, utskämd, utskrattad...
  • Att publicera nakenbilder på före detta flickvänner/pojkvänner på nätet för att hämnas på och genera exet.
  • Att förfölja någon genom att upprepade gånger skicka sms med förnedrande eller hotfullt innehåll, som typ "din bitch, j*vla loser, hoppas du tar livet av dig".
  • Att skriva förlöjligande, elaka eller hotfulla kommentarer på någons Facebook-vägg, blogg, profil på communities o.s.v.
  • Enligt Wikipedia är nätmobbning: "Nätmobbning, Internetmobbning, e-mobbning eller digital mobbning är systematiska trakasserier mot en eller flera personer, oftast ungdomar, som sker via sociala medier (forum, webbplatser med användarbidrag, och dylikt) på internet, chattprogram, eller SMS och MMS via mobiltelefoner."

Nätmobbning handlar, precis som alla annan mobbning, om kränkningar, falska rykten och hot. Den är ofta kontinuerlig och pågår under en längre period, men även enstaka och enskilda kommentarer med mera kan vara ärekränkning, kränkning av privatliv eller hot. Nätmobbning är lika brottsligt och skadligt som mobbning i verkliga livet - och lika verklig. Forskare menar att nätmobbningen bygger på att unga känner att de kan "ta ut svängarna" mer på nätet än i verkliga livet - på gott och ont. Mobbarna kan vara mer eller mindre anonyma och tycker då att de kan använda grövre ord. Mobbningen kan bl.a. handla om att sprida elaka rykten via sociala medier som Facebook eller Twitter, utesluta någon från sin vänlista eller ur forum eller grupper, lägga ut manipulerade foton på nätet, kapa och missbruka varandras profiler ("fejsrejpa") och så vidare.

Ofta är "avsändaren" känd, det går alltså att se vem det är som är mobbaren och ofta vet offret vem mobbaren är, mobbaren kan till och med vara en person som offret känner irl (i verkliga livet). Men även när mobbaren är anonym så brukar hans/hennes kompisar vara publik och veta om mobbningen. Det är även mobbning och därmed brottsligt att delta i och uppmuntra mobbning genom att till exempel sprida kränkande bilder vidare.

Polisen i Finland definierar nätmobbning som:

  • Sårande skällsord eller hån, att tala illa om någon eller att sprida falska rykten, att skicka hånande meddelanden eller bilder, eller rasistiska kommentarer.

Enligt polisens internetsidor kan t.ex. följande brott höra ihop med nätmobbning:

Ärekränkning

  • Till exempel att publicera texter på Internet som är sårande eller där man talar illa om någon. Ärekränkning gäller också bilder som publiceras på sociala medier utan att man frågat lov av den som finns med på bilden.
  • Att sprida information som kränker privatlivet.
  • Skillnaden jämfört med ärekränkning är att uppgifterna är sanna. Till exempel att ge ut andras kontaktuppgifter via Internet.

Olaga hot

  • T.ex. hot om fysiskt eller psykiskt våld.
  • Det är viktigt att formulera sig noga på nätet, eftersom det man skriver lätt kan missuppfattas då man inte har ögonkontakt.

Dataintrång

  • Att göra intrång i någon annans informationssystem.
  • Även uppmuntran till, deltagande i och medhjälp till mobbning är straffbara handlingar.

Text: Liselott Nyström, ungdomsinformatör




Källor: Wikipedia, Nätsäkerhetsskolan, Rädda Barnen, Folkhälsans artikel "Skolfreden fokuserar på nätmobbning", Polisen, www.friends.se

Tillbaka