Säker på internet

27.09.2018

Vill du att din mamma eller lärare ska se bilder på en då du röker eller och är full? Får hela skolan se lättklädda bilder på en? Ska alla veta var du bor eller din telefonnummer?

Det är vanligt att dela med sig av bilder och filmklipp på Internet, till exempel på Facebook. Bilderna är lätta att komma åt, många kan se dem och det är lätt att sprida dem vidare. Det är kul att lägga upp bilder på sig själv, sina vänner och på roliga saker man varit med om men man ska komma ihåg att då en bild är uppladdad är det väldigt svårt att få bort den från Internet. Det lönar sig att tänka efter vilken bild en sig själv som ska visas på Internet. 

Tänk efter många gånger innan du laddar upp vågade och utmanande bilder på dig själv och andra på Internet, det är som sagt väldigt svårt att få bort bilderna helt. Vem som helst kan se, spara och använda sig av bilderna. 

Lämna inte heller ut för mycket information om dig själv på Internet. Ge inte ut din adress eller telefonnummer och var försiktig med vad du lägger som status på Facebook eller skriver i din blogg. Skriv inte ut saker som kan utnyttjas av andra, som att du mår väldigt dåligt eller att du är bortrest.

Kom också ihåg att tänka efter innan du laddar upp bilder av andra på Internet. På samma sätt som du tänker på hurdan bild du vill ge av dig själv så ska du fundera på vilken bild du ger av dina kompisar. Ladda aldrig upp en bild som personen på bilden skulle tycka var obehaglig eller som kränker personen. Då en bild som nedvärderar eller kränker någon annan laddas upp kan det handla om nätmobbning, och det kan få rättsliga följder.

Upphovsrätt

En sak man ska komma ihåg då man laddar upp bilder är upphovsrätten. Om det inte är du som har tagit bilden så måste du ha tillstånd av fotografen för att få publicera den.

Det är tillåtet att spara bilder från Internet för eget bruk, men du får inte använda bilderna till skoluppgifter eller för andra allmänna sammanhang.
Om det finns andra personer med på bilden ska man fråga om lov av de som är med på fotot innan man publicerar bilden.

 

Text: Liselott Nyström, ungdomsinformatör


Källor: Tryggt på nätet, Dina rättigheter.se

Tillbaka