Åldersnojja

24.10.2020
Föräldrar och släkt säger att vad är det att nojja över ” vi som är yngst och friskast” Men jag har redan när jag fyllde 14 tyckt att tiden går för fort och att jag växer upp för fort jag känner mig gammal, hur slutar jag grubbla över åldern?

Praktikant Socionomstuderande Jannica svarar

30.10.2020

Hej,

Jag vill börja med att konstatera att du inte är ensam om att vara obekväm med åldrande. De allra flesta är det på någon nivå, även om det är något som folk sällan pratar om. 

Åldrande leder till förändringar och det som är nytt eller okänt kan vara rätt så obehagligt. I västerländsk kultur är också idealet att vara ung, vilket skapar press på att vara det, och det är ju egentligen ganska dumt eftersom åldern inte går att påverka på något sätt. I vissa andra kulturer värderas hög ålder istället. Känslan av att tiden går för fort är alltså helt förståelig och hör mer eller mindre till, idag är det också väldigt sällan vi har tråkigt (tänk telefoner, internet och andra former av snabb underhållning) och det kan göra att det känns som att tiden flyger iväg. 

Det du kan göra för att sluta grubbla över åldern är att fokusera på nuet. Livet är nu och tiden går oberoende av om man vill det eller inte. Fokusera på det du kan kontrollera och släpp taget om det du inte kan kontrollera. Detta är förstås lättare sagt än gjort, men ett sätt att börja är att helt enkelt göra en lista över sakerna du kan kontrollera och en lista över sakerna du inte kan kontrollera eller påverka. Det kan vara ganska skönt att göra den här uppdelningen och veta att det är okej att strunta i det man inte kan påverka. 

Sedan påverkar ju ens egna attityd mot åldrande också hur man upplever det. Ser man risker som svaghet och ensamhet eller ser man möjligheter som utveckling och självkännedom? 

Det kan vara bra att då och då ”stanna upp” och funderar på sina attityder och vad man vill och behöver fokusera på. Det kan också lönas att dela sitt grubblande med någon om det känns som att det inte finns något slut på det :)

Kram, Jannica, socionomstuderande”

Kommentarer

Inga har kommenterat på denna sida ännu

Ställ en egen fråga

Skriv kommentar

OBS! Ställ din fråga vid Våga fråga.

Hej, nu har man ju börjat vaccinera människor mot coronavirus. Har man sagt va för biverkningar folk har fått av det? Vill inte läsa på internet då de svårt o veta vilken tillförlitlig information man...
Läs mera

hej hur kommer man med i 4h arbetspoolen?
Läs mera

Hej, jag mår dåligt över att jag hängde med personer som inte passade den jag är och började dricka alkohol som 16 åring samt gick igenom kryssningsbåtens tull med alkohol i väskan. Blev aldrig fast m...
Läs mera

i villken mat finns det mycket protein i?
eller finns det något protein piller man kan äta för att få i sig mera proteiner?
Läs mera