Bostad i Vasa

21.01.2021
Hej! Jag planerar att söka in till ett gymnasium i Vasa men just no bor jag hos mina föräldrar på annan ort. Hur fixar jag bostad absolut så billigt som möjligt och kan jag få några bidrag? Mina föräldrar kan nog hjälpa till att betala en del men jag vill betala så mycket som möjligt själv. Har redan runt 1000€ på ett sparkonto och ska sommarjobba i sommar. Borde jag skaffa ett jobb och hur kombinerar jag det med gymnasiet? Vilket jobb skulle vara passande i såna fall? Finns det kanske något online jag kan göra för att tjäna pengar fast jag bara är 16? Framförallt behöver jag veta hur jag skaffar en bostad som är billig och nära skolan.
Är också lite nervös över vem jag ska bo med om jag till exempel bor i en boxbostad. Känner ingen jag skulle kunna bo med och är rädd att jag ska hamna med någon helt galen jag delar boende med. Den jag bor med kommer ju troligen vara mycket äldre än mig då jag flyttar hemifrån så ung och det känns lite obehagligt. Behöver bara all information jag kan få runt detta ämne. En extremt stressad blivande gymnasieelev på annan ort.
Foregangarna

Resurscentret Föregångarna svarar

05.02.2021

Hej, ursäkta att ditt svar har dröjt!

Många intressanta frågor, jag ska försöka svara på alla. Vi börjar med frågan om bidrag. Så länge som du är 16 år har du inte rätt till studiestöd eftersom du ännu får barnbidrag. Om dina föräldrar har låga inkomster är det möjligt att få statsgaranti för studielån vilket innebär att du får lyfta ett lån från banken för att betala hyra, mat och andra utgifter. Lånet ska betalas tillbaka senare.

Så fort som du fyller 17 år och bor hemifrån har du rätt till studiepenning, statsgaranti för studielån och allmänt bostadsbidrag. Hur mycket du får i studiepenning beror på dina föräldrars inkomster, men du är garanterad 102,75 €/månaden. Hur mycket du får i bostadsbidrag beror på hur stor hyran är för din lägenhet, men den högsta summan man kan få när man bor i Vasa är 320 €/månad.

Det kan vara bra att redan nu börja kolla in vad det finns för bostäder i Vasa. Jag rekommenderar Voas som har specifika lägenheter för studerande och inte alltför dyra hyror. Där kan du söka bostad så fort som du fått veta att du har fått studieplats. De har flera 1:or att välja mellan och de kan även erbjuda boxbostäder. Om du söker till en boxbostad så får du själv sätta in önskemål så att de vet vad du önskar, till exempel om du har nån kompis du vill flytta in med eller om du helst vill dela lägenhet med personer i din egen ålder. Det går alldeles utmärkt att diskutera detta med voas också. Mer info finns på deras hemsida.

Det är lite svårt att säga ifall du borde skaffa ett jobb eller inte, det är så många saker som spelar in. Hur stor kommer hyran att vara och hur mycket ska du betala själv varje månad? Hur mycket tid och energi kommer studierna att ta? Det brukar vara en omställning att börja gymnasiet med nya rutiner och mer studier att hålla reda på, så jag tänker att det kan vara bra att komma igång med studierna först innan man funderar på att skaffa ett jobb. I detta fall är det jättebra att du har sparpengar på kontot och ett sommarjobb på kommande! Om du går på nian nu så kommer andra stadiets studier att vara kostnadsfri för dig vilket gör att du inte behöver köpa böcker och annat själv. Det sparar förstås in en del pengar.

Jobb som man har vid sidan av studierna behöver förstås vara på såna tider då man inte är i skolan. Många studerande jobbar på caféer, restauranger och butiker. Gällande jobb online så brukar till exempel vissa kommuner/städer anställer unga för att de ska producera innehåll och material till sociala medier. Det är bra att hålla koll på annonser i tidningar och på te-byråns hemsida när man är ute efter ett jobb, men ibland hittar man även lappar i fönstret vid butiken eller restaurangen.

Lycka till med dina planer! Hälsningar,

Angelica på Föregångarna

Kommentarer

Inga har kommenterat på denna sida ännu

Ställ en egen fråga

Skriv kommentar

OBS! Ställ din fråga vid Våga fråga.

Hej, vi skulle gärna renovera i föräldrarnas hus som de äger för att börja bo där. Skulle bli en kostnad på ca 50-60 tusen. Till saken då hör. Finns det något annat lån man kan ta. Inte bolån. För att...
Läs mera

Hej! Jag har letat och letat men hittar inga lägenherer i Närpes. Var kan jag hitta?
Läs mera

Hej, jag och min kompis planerar på att studera vid Helsingfors universitet och har tänkt bo tillsammans i en lägenhet! Vad är bra priser på en lägenhet som två personer delar i Helsingfors?
Läs mera

Hej javet int va ja ska göra. Ja bor i ett tvåvåninghus me 5 lägenheter där ja själv bor i högra nedre hörnet å de e min granne i mitten som är problemet. De har en hund som måst vara under 1 år, gans...
Läs mera