Flytta hemifrån

07.11.2019
Hej, jag är 16 år och funderar på att flytta hemifrån. Jag har det väldigt jobbigt hemma och skulle bara vilja slippa det. Jag studerar även på en annan ort och pendlar, så det skulle även kunna vara en praktisk fråga att flytta. Jag har bara inte ekonomisk möjlighet.
Min fråga är alltså om det finns något sätt att få ekonomiskt stöd eller någon sorts hjälp någonstans ifrån, för att kunna flytta hemifrån?
Det känns som att det verkligen är kris nu och jag vet inte vad jag ska göra! Hjälp
Ida klippt

Ungdomsinformatör Ida svarar

08.11.2019

Hej!

Ledsen över att det är som det är i ditt hem och att du mår dåligt av det. Ifall det i slutändan blir så att du inte kan flytta just nu, så kom ihåg att det kommer att ske i framtiden. Försök att hitta saker du kan göra som du tycker om, som t.ex. umgås med vänner/släkt/bekanta som du tycker om och trivs med. Ta hand om dig själv!

Det är knepigt gällande stöd och den ekonomiska biten ifall man vill flytta hemifrån i din ålder. Men jag sätter in länkar till Fpa´s hemsida gällande studiestöd och allmänt bostadsbidrag.

Jag skulle rekommendera att du tar kontakt med uppsökande ungdomsverksamheten i din kommun, dom kan hjälpa dig och ge råd hur du ska gå till väga. Skulle också vilja be dig att gå och prata med kurator eller skolhälsovårdare. Berätta hur du mår och hur läget är hemma. Fastän det känns som att du inte har en positiv tidigare erfarenheter av vissa personer, så behöver det inte betyda att alla är precis så. Ge inte upp, du kan få hjälp!

Kram, Ida

Kommentarer

Inga har kommenterat på denna sida ännu

Ställ en egen fråga

Skriv kommentar

OBS! Ställ din fråga vid Våga fråga.

Hej! Jag planerar att söka in till ett gymnasium i Vasa men just no bor jag hos mina föräldrar på annan ort. Hur fixar jag bostad absolut så billigt som möjligt och kan jag få några bidrag? Mina föräl...
Läs mera

Hej, jag och min kompis planerar på att studera vid Helsingfors universitet och har tänkt bo tillsammans i en lägenhet! Vad är bra priser på en lägenhet som två personer delar i Helsingfors?
Läs mera

Hej javet int va ja ska göra. Ja bor i ett tvåvåninghus me 5 lägenheter där ja själv bor i högra nedre hörnet å de e min granne i mitten som är problemet. De har en hund som måst vara under 1 år, gans...
Läs mera

Hej!

Jag har börjat studera och har nu flyttat till en annan kommun. När jag flyttade gjorde jag en flyttanmälan och är nu inte inskriven längre i min kommun som jag kommer ifrån, betyder också att j...
Läs mera