Konstig man

19.02.2023
Hej, jag är en 14 årig pojke som far på en ungdomssamling varje fredag. Men det har hänt en sak som jag inte kan sluta att tänka på. Det gör några veckor nu som det finns en ung man (ungefär 18 år) som kommer ditt och börjar onanera i sofforna. Det är väldigt konstigt för att han kollar mot andra personer och gör det. Alla där är ungefär 13-14 år. Jag vet inte om ledaren vet det eller inte. Jag vågar inte göra något emot det men jag undrar om det han gör är olagligt? Vad kan hända med honom?

Ha en trevlig dag.

Nathalie Wingren foto

Brottsofferjouren Nathalie Wingren svarar

17.03.2023

Hej på dej och vad bra av dej att ta kontakt och be om hjälp!

Jag förstår att du inte kan sluta tänka på detta, eftersom detta som denna kille gör inte alls är okej och vad bra att dina ”varningsklockor” har börjat ringa här att nånting är fel. Det kan absolut vara olagligt det han gör, man får inte syssla med sexuella grejer på så att säga offentlig plats så att någon ser det  och absolut inte bland minderåriga. Det är mot lagen.

Jag förstår att du känner att du inte vågar göra något åt det, men det skulle vara jätteviktigt om du berättade åt en ledare och säger t.ex. något i stil med att det vore bra om de höll lite koll på den där killen eftersom han ibland gör saker som du inte tror är riktigt okej. För om du har sett det är det nog till en stor hjälp för alla om du berättar, eftersom det som sagt verkligen inte är okej. Det är då såklart på ledarnas ansvar att hålla koll på killen, porta honom från stället om han inte följer reglerna och polisanmälan honom vid behov. Om han blir polisanmäld så kan det hända att polisen behöver prata med er som varit på plats på klubben för att få den information som de behöver.

Så det som kan hända med killen är alltså att han kan bli avstängd från att vara där eller polisanmäld, polisen reder då ut om han är skyldig för något brott och kan bli dömd och få något straff t.ex. böter. Det är viktigt för dej att veta att du kan inte hamna i något ”trubbel” fast du berättar åt någon, du blir inte utpekad på något vis utan detta är jätteviktig information för ledarna i klubben att få fram att någon gör såhär. Klubben ska ju vara ett kiva och tryggt ställe för er att hänga på! Om ledaren redan vet det måste de göra något åt saken, men det kan ju vara att de inte har märkt och därför är det så viktigt att någon berättar. Om det känns jobbigt att berätta själv kan du t.ex. fara med kompisar eller berätta åt en förälder eller annan vuxen du känner som kan informera ledaren på klubben.

Jag tänker också att det vore bra för dej att prata med någon, t.ex. kuratorn på skolan eller liknande, för det kan vara precis som du säger svårt att sluta tänka på. Det är alltid bra att få prata ut och fundera om en sån här händelse med någon kunnig vuxen.

Om du vill ha hjälp med att berätta om detta och få mer information om vad som kan hända ifall det t.ex. blir en polissak eller liknande så får du jättegärna ta kontakt med oss på Brottsofferjouren. Du kan endera ringa numret 116 006 på vardagar mellan kl. 12-14 om du vill vara anonym, eller så kontaktar du mej på nummer 044 0371050 genom att ringa, sms:a eller Whatsappa.

Ha det så bra och hoppas grejen får ett slut snabbt!

Mvh. Nathalie Wingren, Brottsofferjouren Österbotten

 

Kommentarer

Inga har kommenterat på denna sida ännu

Ställ en egen fråga

Skriv kommentar

OBS! Ställ din fråga vid Våga fråga.

Hej, Jag ska kanske börja träna inom styrkelyft och även tävla. Finns det några risker...
Läs mera

Hej. Jag är nybörjare med att springa. Men nu skulle jag gärna vilja veta var man hittar mera information och olika kurser och tävlingar. Jag skulle gärna vilja ha mera tips hur jag kan börja springa ...
Läs mera

Hej!
Jag vill beställa böcker men vet inte var, finns det något på nätet som man kan beställa från och gärna en som har billiga böcker :)
Läs mera

Hur många kalorier bränner man då man åker snowboard på en hel dag typ 6 timmar? Hittar inga bra svar på näte
Läs mera