Test

03.01.2023
Hej, jo jag skall springa ett cooper test. Och nu när jag tränat till det har jag ju måsta springa ute på vägen och det är ju vinter så det är också minusgrader och lite snö, så nu undrar jag hur stor skillnad är det att springa ett cooper test i -2 grader istället för 15+ inomhus.
Är det någon märkbar skillnad när man är lätt klädd och springer inne emot att springa ute med kläder, mössa och halsskydd.
DecibelAppSOME

En Decibel-expert svarar

05.01.2023

Hej, vad kul att träning och frågor kring träning intresserar dig!

Att springa i minusgrader utomhus jämfört med varmare temperaturer inomhus kan skilja något men det är också olika faktorer som spelar in på det.

Först, om vi bara jämför ute/inne, så är i regel luftkvalitén bättre utomhus vilket gör att du får mer syre i lungorna och blodet när du springer ute än inne vilket leder till att musklerna fungerar bättre då de får det som de behöver.

Sedan kommer vi till den andra biten som är springa i kallt jämfört med varmare temperatur. När vi springer i kallare väder har vi ju oftast också mer kläder på oss då vi springer, det är något som man kanske inte tänker desto mera på att några hundra gram hit eller dit inte har något större skillnad. Men, när vi då tänker oss att vi i precis vartenda löpsteg och armföring har den lilla extra vikten med oss kan det på en löptur ändå bli en hel del ”extra vikt” vi lyft med oss under passet. Beroende på också om vi har dubbskor eller skor utan dubbar kan det också vara så att vi spänner kroppen utan att det märks vi springer utomhus under vintern och det kan vara snö/is på marken. Luften är också kallare vilket gör att kroppen måste värma upp luften mera vilket då också förbrukar mera energi än vid +15º. Kallare väder gör också att kroppen förbrukar mera energi för att hållas varm.

 

När vi springer inomhus är underlaget jämnt och det blir en jämnare belastning och energiförbrukning än om vi springer utomhus på t.ex. grusvägar. Mindre kläder betyder också mindre ”extra vikt” som vi sprungit med i slutändan. Luften är varmare vilket betyder att vi förbrukar mindre energi för att värma upp både luft och kropp.

 

 

Det vi ändå ska komma ihåg är att kroppen har en otrolig förmåga att anpassa sig enligt den belastning vi utsätter den för. Du kommer antagligen uppleva en liten skillnad på att springa inomhus jämfört med utomhus men det är antagligen bara handlar om att du springer motsvarande sträcka några sekunder snabbare inomhus än utomhus, inte någon desto större skillnad på en kortare sträcka på 3km. Det bästa tipset till dig är egentligen att också prova springa ett cooper-test för dig själv när du tränar och då t.ex. sätta 10kg vikt i en ryggsäck som ligger nära kroppen. Om du inte har provat det innan det riktiga testet kan den extra vikten bli en chock för kroppen om den inte är van med den extra vikten. Om du har pulsklocka eller någon runtracker-app som håller koll på din hastighet så behöver du alltså ligga under 4:55min/km för att klara 3km på 14:45min.

 

TLDR; Du kan uppleva att det går något lättare att springa inne än ute men inga stora skillnader på 3km. Utsätt din kropp för testet på förhand genom att också löpträna med extra vikt. Gör eget cooper-test på förhand för att veta hur du ligger till.

 

Hoppas du fick svar på din fråga.

Lycka till!

 

Hälsningar Simon

Kommentarer

Inga har kommenterat på denna sida ännu

Ställ en egen fråga

Skriv kommentar

OBS! Ställ din fråga vid Våga fråga.

Jag har så tråkigt hela tiden det ensa jag gör förutom skola är att vara på telefonen. Jag orkar/vill inte göra mina hobbyer och jag tycker inte om mina kompisar. Jg bara slösar bort mit liv men jag v...
Läs mera

Hej, jag är en 14 årig tjej som har gått vid skolcouch,psykolog och tom kurator. Nuförtiden hatar jag att prata med vuxna på min skola, bor i vasatrakten och undrar hur och om man kan få fast i någon ...
Läs mera

Hur dyr är böterna om man får lätt motorcykel försäkring på en mopo som går 80km och man har haft mopeden i register i 1 år
Läs mera

Hej. Hur mycket böter får man av en blackbox om polisen hittar den, eller får man inge böter alls för blackbox?
Läs mera