Vad ska jag göra?

17.10.2022
Hej.
Jag har märkt att jag inte trivs med min hobby mera. Jag har hållit på med den i ca. 8 år och har nu i ungefär ett halvårs tid varit utan motivation till träning (min hobby). Jag har testat mycket. Att ta en paus för att sedan komma tillbaka, att ändra inriktning, byta tränare osv. men jag hittar inte den glädje jag hade tidigare.

Men jag vet inte vad jag ska göra, tänk om jag ångrar mig om jag slutar? Och vad gör jag om jag inte hittar något som passar mig?

Jag vill fortsätta träna för jag mår bra av det, men jag mår inte bra i min hobby. Mina föräldrar förstår förstås inte och tycker jag ska gå kvar, ”vad ska du sen hitta på då? Du kan int ju bara vara hemma och inte göra nånting”. Fast jo, så känner jag just nu, är utmattad och behöver paus, men de fattar ju såklart inte dom.

Vaaaad ska jag göra?? Får panik av känslan att inte veta vad jag vill/känner. Anonym
luckan

UngInfo svarar

21.10.2022

Hej och tack för din fråga.

Det låter som att du funderat mycket på din situation och reflekterat kring den. Det är jättefint att du känner igen att du är utmattad och i behov av en paus. Det visar mognad och förmåga att respektera sina gränser.

Stora beslut som medför förändring, kommer ofta med en känsla av rädsla och osäkerhet. Du beskriver att du är rädd för att ångra dig eller att du inte hittar nåt annat istället för din hobby. Det stämmer att människor mår bra av att röra på sig, men när man är trött eller till och med utmattad är det viktigt att även göra andra saker man tycker om. Vad ger dig glädje och kraft, vad mår du bra av? Det behöver inte vara en sport eller hobby utan vad som helst som ”laddar batteriet”. Det kan vara promenader med hunden, hänga med kompisar, kolla på netflix eller göra något kreativt. Har du funderat på vad det kunde vara för dig?

Du nämner att du hållit en paus från hobbyn tidigare – är det något du kunde testa igen? Ibland kan det kännas lättare att börja med en paus innan man tar det slutliga beslutet. Då har du även möjligheten att gå tillbaka om det skulle kännas så.

Fint att du har pratat med dina föräldrar och försökt förklara hur du känner. När man håller på att bli vuxen är det vanligt att man tänker olika än sina föräldrar. Det kan kännas jobbigt att göra dem besvikna eller vara av annan åsikt med dem. Det vore bra att ännu försöka prata med dem och berätta om de känslor du har. I slutändan är det ändå ditt beslut som personerna omkring dig bör respektera.

Lycka till!

Maria (Mia) Öhman
Ledare på Tjejvillan

Tjejvillan finns fysiskt i Nyland (Grankulla, Helsingfors, Sibbo och Kyrkslätt) men även på Youtube och Instagram:

@tjejvillan

@tjejvillanhfors

@tjejvillansibbo

@tjejvillankyrkslatt

Kommentarer

Inga har kommenterat på denna sida ännu

Ställ en egen fråga

Skriv kommentar

OBS! Ställ din fråga vid Våga fråga.

Hur många kalorier bränner man då man åker snowboard på en hel dag typ 6 timmar? Hittar inga bra svar på näte
Läs mera

Hej, jag är en 14 årig pojke som far på en ungdomssamling varje fredag. Men det har hänt en sak som jag inte kan sluta att tänka på. Det gör några veckor nu som det finns en ung man (ungefär 18 år) so...
Läs mera

Hej, jo jag skall springa ett cooper test. Och nu när jag tränat till det har jag ju måsta springa ute på vägen och det är ju vinter så det är också minusgrader och lite snö, så nu undrar jag hur stor...
Läs mera