Grunda dramklubb för barn?

02.09.2019
Hej,
jag och en vän har funderat på att grunda en dramaklubb blandat med en pysselklubb. Vi är båda 16 men fyller 17 i december. Vi undrar ifall det är okej för oss att grunda och hålla något sådant, fastän vi inte har någon utbildning inom ämnet? Liksom vi skulle ha den för lågstadiebarns ålder och inte skulle det vara någon kurs, utan mer som "ha något att göra och träffa människor och ha kul" för barnen. Lite som en fritidsklubb en kväll i veckan. Sen undrar vi också att vilken ålders barn skulle det var smartast att hålla den är det just typ 7-9- år, eller?
Sen vilken typ av företag skulle det vara, och hur mycket för en termin skulle vara en acceptabel summa att ta betalt?
Och skulle vi behöva någon över 18 som övervakare? Vi båda har kyrkans hjälpledarutbildning, och hjälpledarfördjupningsutbildning, förta hjälp intyg, jag är scoutledare och har små barn som huvudansvar, jag har jobba på dagis i sommar och vi båda har jobbat på barnläger och konfirmationsläger i två somrar- Vi har även bådat suttit barnvakt flera gånger. Så med andra ord är vi vana med barn och har mycket erfarenhet med dem.

Låter detta som helt dum idé, och helt enkelt, är de okej för oss grunda en sådan verksamhet och hur skulle vi gå till väga?
- Senja
p.s. tacksam för relativt snabbt svar :) Senja
luckan

UngInfo svarar

05.09.2019

Hej,

Tack för er fråga! Vilken fin idé ni har! Att grunda en firma som minderårig kräver vårdnadshavarens godkännande, och ett besök hos Patent- och registerstyrelsen menar ekonomirådgivare Mia Wägar på Marthaförbundet. Sedan vet jag inte hur lagstiftningen ser ut för att ordna verksamhet för barn. Någon måste vara ansvarig för barnen, och det är nog viktigt att utreda om ni själva kan vara ansvariga när ni är under 18 år.

Men en idé kunde vara att prata t.ex. med den lokala församlingen, och utreda om dramaklubben kunde ordnas under församlingens verksamhet? Ni kunde också ta hjälp och stöd av 4H-verksamheten eftersom de erbjuder möjligheten att prova på ett alldeles eget 4H-företag med hjälp av en stödperson. Läs mer på deras hemsida och där hittar ni också deras kontaktuppgifter. ( https://fs4h.fi/verksamhet/)

Det är en fin idé och önskar er massa lycka till!

Med vänlig hälsning,

Ungdomsinformatör Louise

Kommentarer

Inga har kommenterat på denna sida ännu

Skriv kommentar

OBS! Ställ din fråga vid Våga fråga.