Jobb som bakgrundsdansare

28.05.2021
Hej!
Jag har dansat i en dansskola i 10+ år och tycker mycket om att dansa och uppträda. Jag har aldrig varit intresserad av att jobba med dans som äldre, men på senare tid har jag funderat och kommit fram till att det skulle vara riktigt häftigt att i alla fall pröva att jobba som bakgrundsdansare. Jag är alltså inte intresserad av att bli koreograf eller danslärare. Detta jobb skulle antagligen bara hålla under en kortare period och är inget långvarigt yrke. Med bakgrundsdansare syftar jag på en dansare för till exempel en artist eller ett band på turnéer. Det finns inte alls mycket info om om detta på nätet och därför undrar jag hur detta fungerar. Finns denna möjlighet i Finland? Hur kan jag söka om att bli en bakgrundsdansare? Måste man börja med att bygga ett namn åt sig själv före man har en möjlighet att dansa för kändare artister eller artister från andra länder? Om man är en bakrundsdansare, är man anställd hos en artist/ett band eller hos t.ex. musikfestivalens anordnare och dansar för flera olika artister?

Tack i förhand :) :)
luckan

UngInfo svarar

02.06.2021

Hejsan dansare!

Precis som du själv skriver gäller det väl nog att börja bygga ett namn åt dig själv. Det är ju en väldigt utmanande bransch med mycket konkurrens, men vill du och brinner för det är jag säker på att du kommer att nå ditt mål.

Mycket inom dansbranschen har nog att göra med rätt kontakter.

Att starta ett Instagram- och/eller Tiktok-konto eller varför inte sätta ut på någon youtubekanal skulle vara super.

Genom att gå på evenemang för dansar har du möjlighet att lära känna människor inom branschen och skapa dig kontakter. På Västra Nylands Folkhögskola har de ju en danslinje, kanske du kan kontakta dem och höra dig för. Nu har jag inte varit i kontakt med dem, så detta enbart en idé.

Även höra av dig till artister/producenter direkt, som kan behöva dansare. Också inom teatern söker de ibland dansare.

Så det gäller att ha material du kan skicka ut och marknadsföra dig med.

 https://www.danceinfo.fi/ilmoitustaulu/ lägger olika festivaler, evenemang och producenter ut annonser om de letar efter dansare – kolla även där.

Du hade skrivit en följdfråga angående lönen - men det kan jag tyvärr inte svara på - har inte hittat någon info någonstans vad det rör sig om. Men när du skapar och får kontakter hittar du säkert svaret hos dem.

 

Lycka till massor!

Hälsningar Marina / UngInfo

1 Kommentarer

  • :) 28/05/2021 6:47pm (6 månader sen)

    Följdfråga: Hur ser lönen ut för en bakgrundsdansare? Eller beror det på vem man dansar för/är anställd hos?

Ställ en egen fråga

Skriv kommentar

OBS! Ställ din fråga vid Våga fråga.

Hej! Vet ni någon modell agentur i österbotten helst i vasa elr i närheten. Som jag skulle kunna kontakta?? Skulle vilja jobba som fotomodell
Läs mera

Hejsan, alla pratar hela tiden om hur min generation aldrig kommer hinna gå i pension då pensions åldern strechas senare å senare helatiden. Så nu undrar jag, jag som är 20 år nu, ungefäär vid vilken ...
Läs mera

Hej, jag hade ställt en fråga först, sen så laddade jag ner appen. Men är det försent? Alltså jag laddade ner appen först efter att jag ställde frågan, jag tillät notiser men vet då appen vilken fråga...
Läs mera

Hejsan! Jag har länge velat bli radiopratare. Jag har några frågor angående det:
1. Krävs det någon utbildning för att bli radiopratare? Hurudan utbildning krävs i sådana fall?
2. Var kan man söka eft...
Läs mera