Radiopratare

08.11.2021
Hejsan! Jag har länge velat bli radiopratare. Jag har några frågor angående det:
1. Krävs det någon utbildning för att bli radiopratare? Hurudan utbildning krävs i sådana fall?
2. Var kan man söka efter lediga radiojobb i Finland? Undrande kille
luckan

UngInfo svarar

15.11.2021

Hej!

Det finns inte riktigt någon enskild ”radiopratare” utbildning som man måste gå för att bli radiopratare, men här kommer några exempel på utbildningar som man kan gå för att jobba som radiopratare. Vid yrkesskolor såsom Prakticum kan man ta grundexamen inom mediebranschen, som kan hjälpa dig på vägen till att bli radiopratare och du kan gå på värdefull arbetspraktik inom branschen. Vid Soc&kom kan man studera journalistik och kommunikation inom ramen för kandidatprogrammet i samhällsvetenskaper. Utbildningen är både en yrkesutbildning för journalister och kommunikatörer och en introduktion till akademisk forskning om journalistik, medier och kommunikation. Man kan också läsa journalistik och kommunikation på magisternivå, inom magisterprogrammet i samhällsvetenskaper. På Åbo Akademis enhet i Vasa kan man studera samhällsvetenskaper var man specialiserar sig på statskunskap med medier och kommunikation.

 För att jobba som radiopratare kan man läsa en utbildning som heter radioproduktion. Utbildningen finns på högskolor, universitet och yrkeshögskolor i Sverige. Här kan du läsa mer om olika utbildningar man kan gå i Sverige inom radiobranschen.

 För att komma in på radiobranschen kan det löna sig att söka efter sommarjobb på Yle, de erbjuder sommarjobb till ungdomar som sommarreportrar eller inom andra uppgifter. De tar främst emot ungdomar som studerar inom mediebranschen eller har arbetserfarenhet inom branschen, men det kan ändå löna sig att fråga ifall de tar emot. Genom arbetspraktik kan man också få foten in i branschen och få prova på arbetet, och senare kan man ha lättare att få inhopparjobb eller en fastanställning då man redan är inlärd i arbetet. Länk till yles sommarjobbs & praktiksida: https://svenska.yle.fi/s/sommarjobb-praktik-och-prao-pa-yle

Det finns betydligt mycket fler finskspråkiga radiojobb i Finland, men svenskspråkiga radiojobb kan man söka på Yle: https://svenska.yle.fi/lediga-jobb. Lediga arbetsplatser inom radiobranschen kan man också hitta på olika rekryteringssidor såsom duunitori eller kuntarekry.

Hoppas du hittar en passlig väg in i branschen!

// Veera, socionomstuderande

Kommentarer

Inga har kommenterat på denna sida ännu

Ställ en egen fråga

Skriv kommentar

OBS! Ställ din fråga vid Våga fråga.

Hej,

Jag är för tillfället på föräldraledighet men är annars anställd tills vidare vid en institution. Jag har länge velat byta jobb men inte vågat riskera min tills vidare anställning.

Till min frå...
Läs mera

Hej!

Jag blev färdig småbarnspedagog för några år sedan och har alltid haft en dröm att bli egenföretagare som mina föräldrar, men har alltid tänkt att det varit lite svårt med min utbildning.

Men...
Läs mera

Hej!
Jag skulle vilja bli influenser / modell få ett stort ig konto mm hur skall jag göra?? Hur hittar man korta modell jobb? Både i Finland och i Sverige
Läs mera

Hej jag vill bli modell jag är 14 år och vill jätte gärna bli modell men jag har två problem, jag är 160cm och bor i finland vad ska jag göra?
Läs mera