Studera/jobba?

22.09.2021
Hej.
Har jobbat på * några år nu. Varit utbränd en längre period för ett tag sen och känner att jobbet är tungt, underskattat och dåligt betalt.
Funderar byta jobb men vet inte till vad!? Har funderat på utvecklingspsykologi/vuxenpsykologi. Kan man ta en magister inom de när jag har * eller måste man först ha en kandidat inom ämnet?
Vad kan man jobba som med utvecklingspsykologi/vuxenpsykologi utbildning? Och till sist: vad får man i lön?
Tacksam för svar av nån som vet
Patricia Donner

Magister i Vuxenpedagogik, studerar till elev- och studiehandledare Patricia svarar

04.10.2021

Hej ”Tacksam för svar från någon som vett”,

Ursäkta att svaret på din fråga har dröjt. 

Tråkigt att höra att du haft problem med ditt tidigare arbete och att det lett till att du blivit utbränd.
Jag vill tillägga att alla arbetsplatser är inte likadana trots att lönen är densamma och även om ledarskapet inte är så bra på ett ställe så kan det ju vara bra på ett annat ställe. Det påverkar säkerligen hur arbetet är strukturerat och organiserat på arbetsplatsen.

Huvudämnesstudierna i utvecklingspsykologi ger dig i synnerhet färdigheter att arbeta med barn och ungdomar inom den offentliga sektorn och inom vårdsektorn, men också för arbete med vuxna inom företag, organisationer och föreningar som behöver experttjänster, t.ex. i personal- och motivationsfrågor. De populäraste yrkesvalen för tillfället är arbete som skolkurator och andra uppdrag inom undervisning och organisationer. En del utexaminerade väljer att starta eget. Utvecklingspsykologi ger även färdigheter att arbeta med forskning, men inte kompetens för psykologtjänster. (Hämtat från Åbo Akademis hemsida ).

Om du vill studera psykologi som ämne i sin helhet så bör du söka dig till Åbo Akademi i Åbo.

Med tanke på din tidigare bakgrund så är min starka gissning att du kan få en del tillgodo om du söker in till kandidatutbildningen och kan därmed inleda dina magisterstudier inom ämnet relativt snabbt. Denna fråga bör du ändå med fördel rikta till ämnets studierådgivare fpv-studieradgivare@abo.fi innan du söker in för att ta reda på hur mycket du skulle kunna få tillgodo med tanke på din bakgrund och beräkna hur många år det skulle ta för dig att få en magister inom ämnet. Kanske du kan få en kandidat och magister inom ämnet på 3,5 år om du läser i rekommenderad takt.  

Lönen på det här området varierar en hel del i och med att du inte får ett konkret yrke – det beror alltså helt på var du börjar jobba (kommunalt, privat eller i någon förening) och i hurudan position, t.ex. (projekt/verksamhets)assistent, (projekt/verksamhets)koordinator, (projekt/verksamhets)ledare, organisationsledare, ungdomsarbetare, rådgivare, kurator osv. Lönen kan alltså variera uppskattningsvis mellan 2000-4000 euro helt beroende på vad du gör.

Sök gärna in om du anser att detta är något för dig. Lycka till!

Med vänliga hälsningar,

Patricia Donner

Kommentarer

Inga har kommenterat på denna sida ännu

Ställ en egen fråga

Skriv kommentar

OBS! Ställ din fråga vid Våga fråga.

Hej! Vet ni någon modell agentur i österbotten helst i vasa elr i närheten. Som jag skulle kunna kontakta?? Skulle vilja jobba som fotomodell
Läs mera

Hejsan, alla pratar hela tiden om hur min generation aldrig kommer hinna gå i pension då pensions åldern strechas senare å senare helatiden. Så nu undrar jag, jag som är 20 år nu, ungefäär vid vilken ...
Läs mera

Hej, jag hade ställt en fråga först, sen så laddade jag ner appen. Men är det försent? Alltså jag laddade ner appen först efter att jag ställde frågan, jag tillät notiser men vet då appen vilken fråga...
Läs mera

Hejsan! Jag har länge velat bli radiopratare. Jag har några frågor angående det:
1. Krävs det någon utbildning för att bli radiopratare? Hurudan utbildning krävs i sådana fall?
2. Var kan man söka eft...
Läs mera