Hur gör man slut?

22.09.2022
Hej decibel!
Jag är 13 år gammal och har tänkt på att göra slut med min pojkvän, anledningen till det är att vi inte bor i samma stad (ungefär 3h emellan oss) och att jag tror att jag aldrig tyckt om honom på det sättet. Jag vill ju inte göra honom ledsen, men vet inte hur jag ska säga det?
Jag vet att han är snäll och så men "passar" lixom inte mig, jag tror också att han ville bli tillsammans med mig bara för att vara tillsammans med någon.
Vet inte heller om han märkt, men jag har iaf blivit långsammare med att svara när han skickar något också.
Vad ska jag göra och vad ska jag säga åt honom?? Musen
annika.rajamaki

Närvårdare Annika svarar

26.09.2022

Hej! 

 Påminn dig själv om att det är ok att lämna ett förhållande som inte fungerar för dig. Och om det inte passar dig, så passar det inte bra för dem heller, även om de kanske inte är medvetna om det så mycket som du är. Man kan inte kontrollera hur den andra personen kommer att reagera när man gör slut. Du kan dock förbereda dig över möjliga reaktioner. Tänk på vad du kommer att säga och hur den andra personen kan reagera. Kommer din pojkvän att bli förvånad? Ledsen? Arg? Börja gråta? Hur kommer du att hantera den typen av reaktioner? Berätta dina orsaker varför du vill göra slut. För att göra situationen mer positiv kan du även berätta något som du tyckte om under er relation, något du alltid har tyckt om hos honom eller ett trevligt minne. Öva på vad du vill säga till honom! Kom ihåg även att lyssna på vad han har att säga och prata om det. 

 Gör slut face to face. Om du inte vill besöka honom pga den långa restiden kan ni ringa ett videosamtal eller ett telefonsamtal. Att göra slut via sms eller Facebook kan verka enkelt, men rekommenderas ej. 

 Här är exempel på steg hur du kan börja samtalet: börja med att berätta att du har något viktigt att prata om > berätta något du uppskattar hos honom, ett minne eller något annat du tyckte om i er relation > säg orsakerna till varför du vill göra slut och säg att du gör slut > lyssna på vad han har att säga och prata om det.

 Varje relation kan lära oss något om oss själva, en annan person och vad vi vill och behöver i en framtida partner. Ett uppbrott är också en möjlighet att lära sig. Det är inte lätt. Det är en chans att göra sitt bästa för att respektera en annan persons känslor. Att avsluta ett förhållande hur svårt det än är, bygger upp våra färdigheter när det gäller att vara ärlig och snäll under svåra samtal.

 


Kram

Annika

Kommentarer

Inga har kommenterat på denna sida ännu

Ställ en egen fråga

Skriv kommentar

OBS! Ställ din fråga vid Våga fråga.

Hej, jag vet inte vad jag ska göra, jag har haft en pojkvän för 3 år sen som var otrogen 30+ gånger på många olika vidriga sätt.. vi var tillsammans i ca 7 år. och jag har suttit på mobilen för några ...
Läs mera

hej. det finns en pojke i min skola som jag tycker om, men jag e inte säker om han tycker om mig. han e en år äldre än mig, å ja tycker int att de e så farligt, eller? typ en vecka sen så gick jag med...
Läs mera

Jag har träffat en väldigt trevlig tjej några gånger. Hon verkar också intresserad. Hon är 17 och jag är 24. Är det för stor skillnad för att fortsätta att träffa henne?
Läs mera

Hej! Det här blir ganska långt, sorry för det. Jag är en tjej som jätte lätt börjar tycka om killar. Ibland vet jag int om ja faktiskt tycker om en kille eller om jag bara vill ha uppmärksamhet. Men i...
Läs mera