Ta bort könshår

14.09.2021
Hallå! Har du någonsin tagit bort allt hår från dina könsorgan? Kändes det bra eller dåligt efteråt? Frodo
Tessi klippt

Hälsovårdare och sexualrådgivare Tessi svarar

15.09.2021

Hej,

Jag svarar inte på frågor som jag själv upplever att är privata - eftersom det inte angår någon annan och det verkligen inte spelar någon roll, men jag kan svara rent allmänt på den.

Huruvida man väljer att ta bort håret i underlivet eller inte skall vara ens eget beslut. Precis som på de flesta andra områden så finns det olika trender då det gäller könshår. På 70-talet var det en ordentlig "buske" som gällde både för kvinnor och män. Det ansågs helt enkelt snyggt att ha mycket könshår. Från 80-talet och framåt har det minskat, antagligen delvis i takt med att modet för underkläder/baddräkter har ändrat. Och givetvis spelar porr en stor roll i hur trenden ser ut idag.

Idag tror man (delvis felaktigt) att det är "fräschare" att vara utan könshår. Då det gäller bakterier så stämmer det inte alls. Risken för t.ex. infektioner eller irritation i kvinnans underliv är betydligt större om hon tar bort allt hår - men å andra sidan så är det ju verkligen inte första gången som man väljer utseende framför vad som är "hälsosamt". (vill man vara fin får man lida pin  - fortfarande). Killar kan uppleva att deras penisar ser större ut om de tar bort könshåret eftersom penisroten då inte göms bakom håret.

Väljer man att ta bort könshåret så skall man tänka på hygienen. Om man rakar sig så måste rakbladet vara rent och vasst - men det kan ändå leda till problem med "raknippor" (irritation vid hårsäckarna - speciellt då håret börjar växa ut). Då är det kanske lättare att gå till en salong och bli sockrad, men det kostar också betydligt mer.

Huvudsaken är att man förstår att könshåret är ens eget och att man bestämmer över det själv, vilket också innebär att man måste respektera andras beslut att ta bort eller behålla sitt könshår.

Kram,

Tessi

Kommentarer

Inga har kommenterat på denna sida ännu

Ställ en egen fråga

Skriv kommentar

OBS! Ställ din fråga vid Våga fråga.

Hej! Jag har på siståne börjat dregla extra mycket. Det är något slags lite segt dregel men i stort sett rinnande spott, precis som vatten. Jag har förr dreglat när jag sovit ibland, då har det varit ...
Läs mera

Hej Decibel! Jag har ett problem jag gärna vill prata om. Jag har märkt att jag har gått upp väldigt mycket i vikt nu på senaste tiden. Kläder jag använde för några månader sen sitter mycket tightare ...
Läs mera

Hej, på sistone har jag känt mig som att jag alltid är hungrig. Jag tränar 5 gånger i veckan, kombinerar styrketräning med cykling. Har gjort det i två år med träningen och inte känt så här mycket hun...
Läs mera

Hej

Varför rakar sig unga kvinnor under armarna och ben.? Renlighet.?
Läs mera