Fråga 2

17.11.2021
Tack för svaret men är fortfarande också nyfiken på detta med krypto! Kom även på en till fråga angående detta, kanske ni kunde hitta någon som själv har erfarenhet av krypto och därav förstår helheten med hur det funkar bättre då hen praktiskt testat det. Tillägger lite tilläggs frågor i slutet från min original fråga. skulle också vilja prova investera i krypto tex ethereum men det går inte på banken så har försökt googla men svårt att veta vad man kan lita på, vad ska jag investera i krypto på som går från finland och är pålitligt, är etoro pålitligt? Såg det rekommenderas iallafall.
Funderar också på avgifterna, försökte googla mig till men eftersom jag inte ennu förstår mig på krypto förstod jag inte i praktiken vad avgifterna gäller. Fanns ett aktie exemepl tex att investerar man 1000 dollar i apple så far 250 dollar i vad stod det valutakurs? Så mister man 250dollar redan från början låter det väldigt dyrt.
Och om man köper vi säger krypto för 1000€ och det far neråt 100% så man har 0€ kvar, kan det fara upp igen från 0€ eller fara på minus? eller är det så att från att man har 0€ Igen måste man helt enkelt börja om och sätta in mer pengar för att fortsätta?
Tack! Krypto
DecibelAppSOME

En Decibel-expert svarar

25.11.2021

Hej,

Till att börja med är det jag skriver nedan endast allmänt stöd och vägledning. Då det gäller att placera pengar är det alltid du själv som slutligen ansvarar för dina beslut om hur dina medel placeras, samt att du bör vara medveten om att det alltid finns en risk med att placera pengar!

Detta blev ett väldigt långt svar men det finns så mycket att säga om denna värld och det är lätt att gå vilse och bli lurad.

För att förkorta det hela: om du ska köpa krypto så rekommenderar jag personligen Bitcoin.

Trevlig läsning. 

Det första jag måste berätta är att investera pengar i Bitcoin och kryptovalutor är något som är väldigt riskabelt. Inom kryptoscenen talas det om paper hands vs diamond hands. Det KOMMER gå ner massor, då gäller det att ha is i magen och hålla hårt i sina Bitcoins. Se nedgången som rea på Bitcoin istället för att du förlorar. Om exempelvis 10år kan man förhoppningsvis skörda frukten av att haft Diamond Hands.

Min personliga rekommendation är i Bitcoin OM man vill investera i kryptovaluta.

Det är den första, största och helt decentraliserade kryptovalutan. (oägdt, finns ingen styrelse, användarna som använder det som "äger" det. power to the people, not the state, etc)

Ethereum och alla andra är ägda av personer som skapat dem för att själva bli väldigt rika.

Bitcoin har en fast och begränsad mängd. Det kommer aldrig finnas mer än 21miljoner stycken. Ethereum har tex en oändlig mängd coins.

Det finns massor att lära sig om detta, så jag skickar med några enklare youtubeklipp.

oändligt/21miljoner.

varför alla utom bitcoin misslyckas.

ingen är beredd.

Du kan även söka efter "bitcoin michael saylor" eller "knut svanholm" på youtube och i podcasts. Dessa är väldigt bra på förklara Bitcoin.

etoro.com
En större onlinebank från Israel. Jag gjorde mitt första köp av Bitcoin där innan jag läste på mer. De går troligen att lita på dem MEN jag valde att avsluta mitt konto där.

Då hade jag hellre rekommenderat www.northcrypto.com till att börja med. (de är granskade av finska finansinspektionen).
Eller de svenska sidorna www.trijo.co (skall vara utan m i com) eller www.safello.com (som är granskade av den svenska)

När du får mer kunskap kommer du vilja äga dina coins själv. På börser som etoro och northcrypto äger du inte själv coinsen. De kan bli hackade och dina coins försvinna. Därför rekommenderas det att lagra dem hemma istället, men det är en mer avancerad nivå som jag inte kommer gå in på nu.
Bitcoins som man köpt på ovanstående börser kan man flytta ut till egen wallet när man är redo för det steget.

VIKTIGT att komma ihåg att om du säljer kommer du behöva betala skatt.

Troligen runt 30% av din vinst.

Slutmålet med att äga kryptovaluta är att se det som att du sparar på guld. Guld som du sedan kan ha som säkerhet och värdebevarande.

Angående handel och avgifter.

Om du väljer att handla Bitcoin av northcrypto kommer de ta ett courtage (växlingsavgift). Detta är deras sätt som bank att tjäna pengar. Samma som att mataffären tar mer betalt för varorna än deras inköpspris. De flesta cryptohandelsplatser har en avgift på mellan 2-7% per köp.

Angående om en kryptovaluta går ner till 0€, det har hänt massor av ggr. Senast för någon vecka sedan med ett mynt som hette Squidcoin.

Fenomenet kallas Rug Pull, Skaparna har promotat sig till en prisnivå de är nöjda med. De säljer då allt sitt innehav och flyr med alla pengar. Kvar är alla vanliga personer med värdelösa coins. Det finns inget skydd för detta. Därför är handel med "shitcoins" samma som ett Casino. Det finns 10'000 cryptos, visst du kan pricka rätt på en vinnare men oddsen är små.

Med största sannolikhet kommer du förlora pengar. Det flesta shitcoins överlever inte ens 2år.

Bitcoin är för stort idag för att det skall hända, samt att det är som jag skrev ovanför. Det finns ingen bakom bitcoin som kan stänga av eller dra med alla pengar. Bitcoin är som Internet, det är omöjligt för myndigheter och länder att stänga ner och förbjuda det. Om nu inte Europa blir som Kina med sånt, men då har vi större problem än med Bitcoin. :)

Ethereum däremot som är toppstyrt av en person vid namn Vitalik Buterin. Amerikanskan myndigheter har även börjat intressera sig för Ethereum och honom. Detta kommer troligen få stor negativ påverkan. Sen är det inte rimligt att något som finns i obegränsad mängd har ett sånt högt pris.

Om du fastnar för Bitcoin kommer du lära dig att bli en HODLer och att Not your keys, Not your coins.

Har du mer frågor eller var något som du inte förstod kan du skriva in igen.

//Christoffer

 

P.S. Kix här. Eftersom detta svar började handla ganska mycket om Bitcoin av någon som själv använder det som sin favoritkryptovaluta, så skulle jag rekommendera att du också såg den här videon, som förklarade det ur en mera neutral vinkel.

P.P.S Kix igen haha :D En annan sakkunnig ville också ge sin synvinkel på saken, så kolla in igen om en stund så kan det vara att du har två svar här.

EDIT nummer 3, förhoppningsvis det sista, haha... Det verkar som att expert nummer två glömt bort oss eller så ångrat sig med att uttrycka sig offentligt om saken. Orsaken till varför han ville skriva ett extra svar var för att han tyckte expert 1 pushade för hårt för Bitcoin och inte var tillräckligt neutral. Han sa också att Bitcoin slukar stora mängder energi, och att det också är nåt man behöver tänka på.

Krypto verkar väcka många starka känslor hos folk och en massa folk skrev till mig som ville säga både det ena och andra om saken när jag utlyste en förfrågan om vem som kunde svara - men de flesta av dem verkade bara vilja säga sin egen synpunkt och argumentera mot det vad andra sa (och verkade inte så intresserade av att skriva ett offentligt svar hit). Av detta drar jag slutsatsen att krypto är ett så nytt fenomen att folk ännu inte riktigt vet hur de ska ställa sig till det. Det är en djungel helt enkelt, och en riskabel värld att beblanda sig i så man ska vara lite försiktig och läsa på mycket själv om man är intresserad att börja. Det vad andra säger ska man alltid ta med en nypa salt eftersom folk kan ha egna agendor. Det är en helt ny teknologi, på gott och på ont. //Kix

1 Kommentarer

  • Krypto 01/12/2021 12:03pm (6 månader sen)

    Hejsan! Tack för väldigt intressant svar! Kommer det andra svaret att komma också? :)

Ställ en egen fråga

Skriv kommentar

OBS! Ställ din fråga vid Våga fråga.

Hej decibel! Jag har en fråga om banken, har ni några tips och sånt om de bästa sätten att gardera sig mot ryska cyberattacker och hackningar på t.ex nätbanker och sådant? Jag vet att det inte är så s...
Läs mera

Hej!

Påverkar kapitalinkomst arbetslöshetsersättning från tex ytk? Isåfall hur?
Läs mera

Hej, det är ju så att man från Finland kan få studiestöd om man går på folkhögskola både i inlandet och utlandet. Vad är kriterierna för att det skall klassa som en folkhögskola och man ska få stöd? J...
Läs mera

He jag undrar hur det lätaste sättet att förtjäna pengar på sommarn är om man bortser sig från sommararbete
Läs mera