Kreditkort

05.10.2021
Hej,

Jag är i behov av ett kreditkort, men vet väldigt lite om sånt här. Jag har fast inkomst och inga skulder.

Har kollat på Norwegians kort och det verkar vara bra eftersom det inte finns någon årsavgift. https://www.banknorwegian.fi/c/sv/kreditkort/

Några frågor/funderingar
1. Antar att jag kan ansöka om detta kort fastän jag har Nordea som bank?
2. Exempel: Jag spenderar 200 euro under en månad med kreditkortet. Får jag en räkning på 200 euro som ska betalas bort i slutet av månaden?
3. Om jag väntar för länge med betalningen så kommer det 19,99% extra på? Står någonting om effektiv ränta som är 21,92%. Vad är detta? Vad är det för skillnad på räntan (19,99%) och effektiv ränta (21,92%)?
4. Måste man föra över pengar till kortet? Eller använder man "lånade" pengar? Går väl inte att föra över pengar till kortet eftersom jag inte öppnar något konto för det..?
5. I det här fallet får man poäng som kan användas för flyg med Norwegian. Om jag förstår det här rätt så lönas det att använda kreditkort till allt eftersom man kan få flygbiljetter billigare - förutsatt att man betalar i slutet av varje månad och sköter sig?
luckan

UngInfo svarar

12.10.2021

Hej och tack för din fråga,

Det är viktigt att länge och noggrant jämföra olika bankers räntor och bonusar innan man bestämmer sig från vilken bank man vill ansöka efter kreditkort från. Bank Norwegian erbjuder precis som du säger möjligheten att tjäna Cashpoints i samband med sina inköp. När man tittar på hurdan ränta kreditkortet har är det viktigt att ta i beaktan andra aspekter som till exempel hur stor årsavgift kreditkortet har. Dessa kostnader kan variera mycket både till belopp och existens bland olika banker. Som exempel kan företaget ha en låg eller obefintlig ränta, men istället får man som kund betala en hög årsavgift eller tvärtom. Därför är det viktigt att titta på den effektiva räntan, då det är effektiva räntan som visar den hela bilden av vad det kommer kosta dig för att skaffa ett kreditkort.

Så till dina frågor:

  1. Joo du kan ansöka om kortet fastän du har Nordea som bank. Men kom ihåg att jämföra kreditkorten, kanske din egna bank kan ha ett bättre erbjudande för dig? Fråga dig för.
  2. Allt det du använt av kredit en månad kommer på fakturan månaden efter. Fakturan skickas alltid ut i början av månaden och förfallodagen för Bank Norwegian är den 15:onde respektive månad.
  3. Ränta är den procentuella kostnaden för att låna pengar av någon. Så ifall du betalar fakturan före förfallodagen, "lånar" du alltså pengar helt kostnadsfritt. Så räntan är alltså summan som du betalar för att låna pengar, medan effektiv ränta är den faktiska kostnaden för lånet och i den räknas alla kostnader. Dessa kostnader kan vara kortavgifter, uppläggningsavgifter, fakturaavgifter osv. Den effektiva räntan innehåller också den nominella räntan, dvs räntan som långivaren tar ut från lånet. Så genom att titta på den effektiva räntan får du en helhetsbild av vad det kommer kosta årligen att ha kreditkortet.
  4. Du kan inte föra över pengar till kortet, man använder "lånade" pengar.
  5. Som kreditkund i Bank Norwegian får man Cashpoints i samband med varuköp, inte genom räkningsbetalning, kontantuttag, överföringar eller inköp av flygbiljetter hos andra flygsällskap än Norwegian. Så ja, flygbiljetterna får man billigare ju flera Cashpoints man har, men det förutsätter som du säger att man har bra kreditpoäng, dvs sköter sin faktura i god tid varje gång. Man måste också koppla sitt kreditkort med sin reward-profil.

Hoppas du fick svar på vad du fundera på. Kom ihåg bara att jämföra andra kreditkort och kolla med din bank vad de har att erbjuda. På så sätt får du det bästa kreditkortet för dig. Du kan ringa upp Norwegians kundrådgivning eller skicka ett mejl till dem ifall du vill fråga mera om just deras kreditkort. Ha de så bra!

Här ännu några exempel som Bank norwegian gav mig: 

Fakturans minimibelopp är ca 3 % av den använda krediten.
Om du använt kortet för 2 000,00 €, ska du betala minst 60,00 €.
Om du använt kortet för mindre än 1000,00 € men mera än 30,00 €, ska du betala minst 30,00 €.
Om du använt kortet mindre än minimibeloppet 30,00 €, ska du betala hela beloppet.
Det betyder att om du använt bara 15,00 € ska du betala tillbaka 15,00 €.

Vid delbetalning av fakturan löper det ränta på den använda krediten som inte är betald. Betalar man hela det fakturerade beloppet innan förfallodatumet den 15. löper det alltså ingen ränta. Effektiv ränta innehåller alla kostnader knuten till krediten vid uppskjuten betalning. Vid till exempel delbetalning av krediten 1500€ och betalning i 12 poster blir månadsbetalningen 139€ per månad och kostanden blir då 168€, total betalning 1668€.


Med vänlig hälsning
Mathilda, Unginfo

Kommentarer

Inga har kommenterat på denna sida ännu

Ställ en egen fråga

Skriv kommentar

OBS! Ställ din fråga vid Våga fråga.

Hej decibel! Jag har en fråga om banken, har ni några tips och sånt om de bästa sätten att gardera sig mot ryska cyberattacker och hackningar på t.ex nätbanker och sådant? Jag vet att det inte är så s...
Läs mera

Hej!

Påverkar kapitalinkomst arbetslöshetsersättning från tex ytk? Isåfall hur?
Läs mera

Hej, det är ju så att man från Finland kan få studiestöd om man går på folkhögskola både i inlandet och utlandet. Vad är kriterierna för att det skall klassa som en folkhögskola och man ska få stöd? J...
Läs mera

He jag undrar hur det lätaste sättet att förtjäna pengar på sommarn är om man bortser sig från sommararbete
Läs mera