Terapi, FPA och ersättning

24.10.2020
Hej,
Jag går i terapi för bland annat ångest, och kommer ansöka om rehabiliterande psykoterapi från FPA. Det jag undrar är ifall man kan söka om ersättning i efterhand för de besök man haft innan man sökt och isåfall hur? Terapin inleddes alltså redan innan jag träffade läkare första gången och innan jag kan söka stöd från FPA (3mån efter att man träffat läkare och fått diagnos). Vill inte behöva gå till någon annan då jag känner att jag kan lita på hen jag går till och kan prata om mina känslor och tankar och att jag blir tagen på allvar och förstådd, vilket för mig varit det viktigaste, men samtidigt finns en oro över det ekonomiska och hur det ska gå. Allt känns så svårt och råddigt och orolig för att jag inte ska orka. Känns som att det är alltför mycket att hålla koll på och blanketter att fylla i osv, vart ska jag vända mig, kan jag söka något extra stöd utöver de jag har eller vad borde jag göra? Fundersam
after eight

Uppsökare Camilla, Sari och Ida svarar

26.10.2020

Hej!
För att få rehabiliterande psykoterapi ersatt från FPA så måste terapeuten vara godkänd av FPA. Om du inte vet detta så går det att kolla via denna sida.

Du har möjlighet att få ersatt psykoterapi från början av den månad när du lämnar in din ansökan. Så om du lämnar in ansökan i november och får beslut i december så har du möjlighet att få tillbaka pengar från november. Detta ska ansökas med en skild blankett som du hittar HÄR.
Till denna ansökan ska det bifogas kopia av räkningen på dessa besök /kvitto.
Fpa ersätter en del av terapi besökets kostnad -  en självriskdel hamnar man att betala själv!

Terapeuten kan säkert hjälpa till att fylla i ansökan om rehabiliterande psykoterapi eller så kan du ta kontakt till uppsökande ungdomsarbetare i den kommun du bor i. De kan hjälpa till med allt från att ta reda på information till att fylla i ansökningar och hjälpa till med att söka olika stöd. Det är gratis för ungdomar och uppsökarna har tystnadsplikt!
HÄR kan du fylla i kommunens namn och hitta till rätt uppsökare.

Det stöd som eventuellt skulle gå att söka om ifall t.ex. måendet påverkar och försvårar skolgången är rehabiliteringspenning. (Till detta behövs ett B läkarintyg) Det skulle vara bäst att ta kontakt till FPA och fråga, ibland hjälper skolan även till med detta.

Hälsningar, Camilla
uppsökande ungdomsarbetare
After Eight

Kommentarer

Inga har kommenterat på denna sida ännu

Ställ en egen fråga

Skriv kommentar

OBS! Ställ din fråga vid Våga fråga.

Hej!
Jag undrar om jag kan få studiestöd. Jag undrar vad kraven är.
Läs mera

Hej!
Jag är studerande som i början hade otroligt svårt att komma igång med studierna och när jag äntligen gjorde det fick jag burn out efter ett år eftersom jag hade dubbla studier, tyckte det sku g...
Läs mera

Hejsan, jag undrar vad det kostar för en privatperson att ta ett coronatest?
Jag har hört så många olika rykten allt mellan 180-300€ vilket jag tycker låter som jättemycket pengar?
Stämmer det här? Är...
Läs mera

Hej! Hur länge har ett företag rätt att endast betala sommarjobbs lön?
Läs mera