Lärare

22.04.2024
Hej. Jag vill bli lärare. Men jag unrar vad ska jag studera för att kunna bli lärare? ????
Patricia Donner

Magister i Vuxenpedagogik, Elev- och studiehandledare Patricia svarar

30.04.2024

Hej,

Det beror på vilket stadium du är intresserad av. Småbarnspedagogiken, grundskolan eller andra stadiet?

Oavsett om du vill bli lärare inom småbarnspedagogik (pedagogie kandidat) eller klasslärare (pedagogike magister), så kan du ta båda behörigheterna i Vasa vid Åbo Akademi eller i Helsingfors vid Helsingfors Universitet. Om du blir klasslärare läser du tillämpad pedagogik.

Om du vill bli ämneslärare och arbeta t.ex. i gymnasiet så kan du först läsa ett valfritt huvudämne, t.ex. biologi (i Åbo, Åbo Akademi) eller hälsovetenskap (i Vasa, Åbo Akademi) och sedan bli lärare genom att läsa ett långt biämne i ämnesdidaktik (i Vasa, Åbo Akademi).

Vill du bli yrkeslärare så kan du ta en yrkesexamen eller yrkeshögskoleexamen och sedan söka in till t.ex. Åbo Akademi (på svenska) eller Haaga Helia (på finska) för att läsa behörighetsgivande studier till yrkeslärare.

Med vänliga hälsningar,
Patricia Donner

1 Kommentarer

  • Studerande 30/04/2024 11:14am (18 dagar sen)

    Om du skulle vilja bli en klasslärare (åk 1-6 + förskolan) ska du gå på Åbo Akademi i Vasa för att studera på svenska i Finland. (Då får du också köpa och ha en lila halare). Det tar 5 år att bli klasslärare om man följer den planerade studietiden, 3 år på kandidat och 2 år på magister.

    Decibel-teamet svarar troligen mer utförligt men jag ville ändå ge en komentar för att du skulle få ett snabbare (men mindre proffisionellt) svar. Hoppas det gav dig en liten klarhet iallafall.

    Hällsningar från en första års studerande till klasslärare.

Ställ en egen fråga

Skriv kommentar

OBS! Ställ din fråga vid Våga fråga.

Hej!

Just nu går jag andra året på gymnasiet och jag håller på att fundera på vad jag ska göra efter gymnasiet och är rätt säker på att jag inte vill studera direkt. Jag skulle jätte gärna vilja åka ...
Läs mera

Jag har som drömyrke att bli flygledare och skulle vilja utbilda mig vid Avia College i Vanda. Jag undrar vilka ämnen som är viktigast att läsa i gymnasiet? Är fysik väldigt viktigt eller klarar man s...
Läs mera

Är man ännu en förstagångssökande till juridiska i Vasa om man studerar utomlands? På studieinfo står det enbart:

Du är förstagångssökande om
du inte har avlagt en yrkeshögskole- eller universitets...
Läs mera

Hejsan!
Jag har planerat att börja studera pedagogik vid Åbo Akademi till hösten. Jag ska nu börja förbereda mig inför inträdesprovet VAKAVA men vet inte hur. Vad ska jag kunna och hur ska jag förber...
Läs mera