Militärgranskning

07.05.2021
Hej, jag fick uppskov av min militärtjänst pga. psykisk ohälsa sommaren 2019 och skickade då i början av 2020 in ett läkarintyg som jag fått från ungdomsmottagningen jag gick till då till Österbottens regionalbyrå. Nu studerar jag och får därför inte gå till samma ungdomsmottagning längre och nu behöver jag på nytt ett intyg över min psykiska hälsa (vilken för övrigt inte har förändrats märkvärdigt). Vet inte hur jag ska gå till väga och det stressar mig otroligt och får mig bara att må sämre. Varför behövs ens detta?! Otroligt dumt enligt mig, man har väl tillräckligt att tänka på redan... Monkey
Tessi klippt

Hälsovårdare och sexualrådgivare Tessi svarar

10.05.2021

Hej,

Jag förstår att det känns tungt att gå igenom all denna byråkrati och få allting ordnat då du inte mår bra. Det är svårt att hitta styrkan att sköta alla ärenden då man inte nödvändigtvis har tillräckligt med styrka att sköta allt annat heller.

Jag föreslår att du talar med studerandehälsovården på skolan, för att se om de kan ordna en tid hos skolläkaren eller psykologen som förhoppningsvis kan skriva ett nytt intyg åt dig.

Kram,

Tessi

2 Kommentarer

  • Monkey 10/05/2021 9:12am (34 dagar sen)

    Hej igen, borde kanske sagt att jag har kollat upp det att det står uttryckligen att de inte ger intyg gällande militären..

  • Tessi /Decibel 10/05/2021 11:27am (34 dagar sen)

    Hej,
    Då föreslår jag att du bokar en läkartid på hvc och försöker få intyget därifrån. Med tanke på att du studerar och bor på din studieort så borde du ha rätt att besöka läkare där. Jag vet att det inte alltid har varit så lätt att få läkartider på din studieort om man är skriven i en annan kommun, men i nuläget har man rätt att själv välja sin hälsocentral så du kan också välja en hälsocentral på studieorten som "din egen", då fuller du i en blankett om val av hvc (den hittar du om du googlar på "byte av hälsostation".) Fyll i blanketten och skicka en kopia till det hvc du väljer och en till hvc på den ort där du är skriven.

    Och kom ihåg att du alltid kan kontakta studerandehälsovården om det känns tungt, de finns där för att hjälpa dig. Jag beklagar verkligen att systemet är så tungt.

Ställ en egen fråga

Skriv kommentar

OBS! Ställ din fråga vid Våga fråga.

Hej. Har fått ett papper hem från regionalbyrån. Undrar vad PP är förkortat av? Står "Tidigare vapen/vapenfri tjänst" X dygn i en kolumn. Och i en annan "PP X dygn"
Läs mera

Hejsan. Är en kille på 21år som nyligen avbröt min militärtjänst. Böt alltså till civiltjänst. Undrar ifall/vart man skall anmäla att man bytit, och att man vill komma på ett "utbildningstillfälle" el...
Läs mera

Hej. Undrar hur det går till med civiltjänst. Var hittar man alla arbetsplatser, var man kan utföra sin civiltjänst? Får man själv bestämma när man vill börja civiltjänsten, om man avbryter sin militä...
Läs mera

Hej, jag blev B-klassad förra året och rycker in nu på sommaren. Hur går det till med arbetsuppgifter och dylikt då man väl är där? Måste man säga åt alla att man har B papper, eller går det automatis...
Läs mera