sex

13.12.2013
Hej
Ja hittade ingen bra kategori till denna fråga menVad är det för skilnad mellan porr ock sex?? 12366

Ungdomsinformatörerna Liselott och Lena svarar

16.12.2013

Hej!

Oj, bra att du frågade! Vi förstår att det kan bli lite råddigt för unga med alla de här orden och då är det bra att man kan få dem utredda här. Tur att ni kan fråga anonymt, så behöver ju ingen säga "nämen visste du inte det???" ;)

Alltså så här är det. Sex är det stora, det som innefattar en massa som kan hända mellan man och kvinna, kille och tjej, kille och kille, tjej och tjej osv. Ibland blandas det här ordet ihop med sexualitet, men sexualitet är ännu större. Det är det som liksom bestämmer hur vi känner oss, till exempel när en kille känner sig som en kille - för att han har en bild av hur en kille ska vara. Också sexuell dragning, om man som kille gillar tjejer (eller killar eller bådeoch eller ingen alls). Till det som tillsammans skapar ens sexualitet och könsidentitet som det så vackert heter hör för en "vanlig" (statistiskt vanligast) österbottnisk kille allt från pojkfärger och att leka med bilar till att vara macho och bli kåt på tjejer.

Sex är mera det man GÖR. Visst kan man ha sex med sig själv när man onanerar, har solosex, men oftast menar man med sex det man har med en annan människa. Enligt vissa så är sex bara då när tex killen för in sin snopp i tjejens slida, alltså vaginalt samlag. Enligt andra hör även munsex (heter också oralsex, när tex en tjej tar killens snopp i sin mun), analsex (tex då en kille för in sin snopp i tjejens ändtarm (bajshål) istället för i slidan) och smeksex (tex när tjejen runkar killens snopp med handen) till sex. För att ha sex så ska båda känna sig kåta (tända, sexuellt upphetsade), för annars kan det kännas obehagligt eller till och med ta sjukt. Kåtheten är en alldeles speciell känsla i hela kroppen, ett behov som känns ungefär som att vara väldigt hungrig men samtidigt pirrig och ivrig och fysiskt syns det framförallt på att killarna får stånd och tjejerna blir fuktigare mellan benen. Sex brukar i allmänhet börja med kramar, kyssar, hångel, smekningar, att smeka och krama på varandras kroppar (speciellt bröst, snoppar, klitoris osv) och sluta med att den ena eller helst båda får orgasm. Men det finns lika många olika sorters sex som det finns människor. För att ha sex med en annan person behöver man dock också vara tillräckligt långt utvecklad i puberteten så att både kroppen och hjärnan är mogen för det.

Porr däremot, som på riktigt heter pornografi, är när man VISAR sex, sexuella handlingar eller nakna människor i någon form åt andra, tex via filmer, tidningar, nätsidor, videosnuttar, foton, texter som beskriver de här sakerna, särskilda datorprogram, till och med tecknade serier. Poängen med porr är att få andra upphetsade eller för att man vill visa upp sig - och idag gör folk otroliga mängder pengar på porrvideon, på nätet osv. Man kan skilja mellan amatörporr, då helt vanliga människor tex filmar sig själva och laddar upp det på nätet, eller professionell porr när de tillverkar tex porr-DVD:n och säljer. Ofta är det dock stoooor skillnad på sex i "riktiga livet" och på den sex man ser tex i porrvideon. Porren är väldigt... enspårig kan man kanske säga. Alla skådespelarna ser ut ungefär likadant (stooor snoppar, rakade underliv, silikonbröst osv) och väldigt mycket är fejkat bara för att det ska se bra ut på kamera. Exempelvis är det många saker som de kvinnliga skådespelarna gör som egentligen inte alls är speciellt skönt för tjejer, men som vissa gubbar tycker ser sexigt ut.

Porr är som sagt till för att göra andra upphetsade, det är underhållning. MEN, porr är faktiskt förbjuden för alla under 18 år, man måste vara myndig för att tex se på porrfilmer. Det är främst för att porr kan vara ganska rå och ful (det finns bättre och sämre porr precis som med allt annat) och ge en helt förvrängd och konstig bild av vad sex egentligen är och hur man borde se ut. Man ska inte heller inbilla sig att man kan lära sig något av porr - det är lika dumt som att tro att man ska lära sig att köra personbil genom att se på Fast and furious-filmerna eller varmansrally på YouTube. Porr kan vara en bra extra krydda i sexlivet, men numera finns det större risker med den också, just för att det finns så enorma mängder lättillänglig porr på nätet. Tex så får många killar problem med att få stånd och utlösning och att ha sex med en annan människa för att de bokstavligen bedövat sig med för mycket porr (heter PED, handlar om hormoner och signalsubstanser i hjärnan), tjejer har problem med rakade underliv och ändtarmar som inte vill fungera efter för mycket analsex efter att ha tagit modell från porrfilmer och killar som har komplex för att de har så små snoppar jämfört med porrskådespelarnas.

Så visst, speciellt de flesta i tonåren är nyfikna på allt det här med sex och det är klart att de ramlar över porr på nätet då. Men så länge man inte överdoserar och så länge man använder bondförnuftet borde man kunna få ett vettigt sexliv sedan någon vacker dag.

Fråga mera bara ifall det är något mer du undrar över!

Hälsar ungdomsinformatörerna Liselott och Lena

Kommentarer

Inga har kommenterat på denna sida ännu

Ställ en egen fråga

Skriv kommentar

OBS! Ställ din fråga vid Våga fråga.

?

Ja tycker om en brud å hon mig men min mamma jobbar på socialen och det råkar vara så att hon har min mamma som int vet ja nu va he heter men typ socialtant. Va ska ja säg åt min mamma för ja tror int...
Läs mera

Hej jag har varit tillsammans med min kille sedan vi var tretton, alltså 6 år och jag var säker på att vi skulle gifta oss en dag. Men nu har jag fått reda på en väldigt hemsk sak som kan betyda slute...
Läs mera

Hej, jag fick veta alla jag ska gå i gymnasiet med i höst och jag ska gå med en kille jag har haft ögonen på lite under hela högstadiet och typ haft lite intresse av. Hur ska jag typ ”ta kontakt” med ...
Läs mera

Hej

Ett ständigt bekymmer för mig är att förstå mig på känslor. Nu har jag under en tid fått upp ögonen för en tjej, som jag funderar mycket på. Jag har aldrig hittills haft någon relation, så jag ä...
Läs mera