Ångest

10.12.2022
Hej Decibel!
Det här kommer bli en ganska lång text eftersom det finns väldigt mycket att skriva om mitt "problem".
När jag var 8 år gammal hade jag ångest för första gången, jag hade ont i magen och nåde lite illa. Vilket resulterade i att jag var tvungen att åka hem. Eftersom alla trodde jag var sjuk (inklusive jag).
Men detta började bara komma oftare och oftare. Det kom oftast när vi hade något speciellt i skolan, t.ex morgonsamling (jag skulle inte ens göra något, bara kolla på).
Sen fick jag hjälp av en psykolog när jag började fatta att detta faktiskt var ångest.
Då var allting normalt igen. I nåt år...
Sen kom det tillbaka. Lite i taget. Men nu är det så brutalt att jag spyr väldigt enkelt när det blir allt för jobbigt. Jag tar medicin för att det ska kännas lite bättre, (certralin orion 50mg, ett piller om dagen) fast det hjälper inte så mycket. Når endå piss. Jag tar även sömnmedicin (melatonin 1,9 mg ett piller om kvällen) för att kunna somna. Jag har jätte lätt för att övertänka. Jag pratar redan med en psykolog en gång i veckan. Men det känns verkligen jätte dåligt endå. Jag har spyt flera gånger när jag varit och talat med min psykolog. Jag försöker endå vara med på så mycket jag bara kan så att "tröskeln" inte ska bli så hög.
Men decibel vad ska jag göra egentligen, inget hjälper ju. Allt känns bara jätte hopplöst. ????
LovisaTill

Ungdomskoordinator på FinFami Österbotten Lovisa svarar

13.12.2022

Hej,

Tack för din text och beskrivning.

Tråkigt att höra att du haft problem med ångest en längre tid, ångestkänslan är något som alla kan känna ibland men precis som du skrev blir den jobbigare då den håller i sig en längre tid, och man dessutom upplever olika sorts symtom på grund av ångestkänslan.

Det är bra att du har en kontakt till en psykolog, även om samtalen är jobbiga och det inte just nu känns som att de kanske hjälper dig så kan samtalen hjälpa dig längre fram. Dessutom är samtal med professionella, som man har förtroende för, något som kan lätta på ångestkänslan åtminstone i stunden. Har du prövat att prata också med någon annan professionell? Ibland kan det hjälpa att få stöd av lite olika professionella, då olika professionella har olika verktyg att ta till när de hjälper någon. T.ex. kunde du prata med skolanskurator, hen kan också hjälpa dig vidare till mer stöd vid behov.

Jag ger här några tips på ångesthantering, som du kan pröva dig på i stunder då du känner mer ångest. Vi alla har olika sätt att hantera ångest på så jag rekommenderar du testar dig fram lite och ser vad som fungerar för dig:

- Mindfulness övningar

Mindfulness eller medveten närvaro som det kallas på svenska är något man kan försöka sig på om man känner t.ex. ångest. Det handlar i grund och botten om att pausa vardagen lite och fokusera på sitt eget mående och sin andning. Det finns många ledda mindfulness övningar, som hjälper dig att fokusera på din aning och stanna upp i stunden. Om du inte vill ha en ledd mindfulness övning så kan du också själv bara sätta dig ned bekvämt, stänga ögonen och fokusera på din andning. Ett exempel på en app där du kan hitta flera gratis ledda mindfulness övningar är ”Insight Time”. På appen hittar du bland annat ledda övningar på svenska.

- Andas i en fyrkant

Något som kan hjälpa en att lugna kroppen då man känner ångest är olika former av andningsövningar. Då vi känner t.ex. ångest så blir ofta vår andning lättare, vilket gör

att kroppen inte får tillräckligt med syre. Mindre syre i kroppen kan i sig själv stärka ångestkänslan.

En andningsövning man kan göra egentligen var som helst är andas i en fyrkant. Den går till så här: Titta på något som är fyrkantigt/rektangulärt i närheten av var du är. Medan du gör övningen så titta på och följ kanterna på figuren, det kan hjälpa dig att fokusera på övningen. När du följer kanterna så andas du in och räknar till 4, sedan håller du andan och räknar till 4. Efter det andas du ut och räknar till 4, och håller andan och räknar till 4. Fortsätt att göra övningen tills du känner att du blivit lugnare i kroppen.

- Ärligt talat chatten

Om du känner stark ångest t.ex. på kvällen och känner att du behöver prata med någon så rekommenderar jag Ärligt talat chatten. Chatten har öppet Må-Fre kl. 9-12 och 19-22, och du får vara helt anonym i chatten. I chatten kan du prata med olika sorts professionella.

- Göra saker du gillar

Du skrev att du försöker att vara med på så mycket du kan, det är bra så länge du känner att du orkar. Vår hjärna mår jättebra av att vi gör sånt som vi gillar att göra, och det kan också lätta på ångestkänslan mer långsiktigt.

 

Jag hoppas att din ångest kommer att lätta, ta hand om dig!

 

Mvh

Lovisa

2 Kommentarer

  • ??? 13/12/2022 8:13pm (2 år sen)

    Hej! Tack för att du svarade.
    Jag har provat alla dom tipsen du gav. Jag glömde även nämna några av andra symtom jag får.
    Jag brukar börja kallsvettas, jag blir darrig och svag i kroppen, jag mår illa och får ont i magen (det skrev jag ju redan) och jag hamnar i min egna lilla bubbla. Efter allt detta så är jag väldigt trött eftersom min kropp gått på övervarv.

  • Kix på Decibel 16/12/2022 9:58am (2 år sen)

    Hejsan!
    Så bra att du testat tipsen som Lovisa gav! Hoppas det var något av dem som kändes bra att göra för dig. Kom ihåg att förändring tar en liten stund, så var envis och fortsätt göra de av tipsen som känns bra, så du får in det som en vana.
    De symtom som du nämner är vanliga när man har ångest, eftersom kroppen far in i ett överlevnadsläge som kallas för "freeze, fight or flight". Kroppen förbereder sig alltså för att försvara sig mot faror, men symtomen kan vara obehagliga speciellt i en mera vardaglig situation. Skriv gärna in en ny fråga ifall du vill prata mera om det.

Ställ en egen fråga

Skriv kommentar

OBS! Ställ din fråga vid Våga fråga.

Hur tar man första steget om hjälp? Jag har försökat jätte många gånger men det känns verkligen omöjligt. Jag får aldrig några ord ur mig och jag vågar inte fråga om hjälp heller för jag vet ändå att ...
Läs mera

Hej decibel vi är en stor kompisgrupp där en inte mår så bra och vi vill hjälpa henna men vet inte hir
Läs mera

Hej jag undrar vart jag skall vända mig med mina jobbiga tankar som liknar ätstörning och depression och jag har även självskadebeteende. Finns det någonstans jag kan vända mig utan att mina föräldrar...
Läs mera

Hej!
Jag sku vila fara å prat med nån om ångesten som tynger mej, å har funderat på att fa till psykososiala centret i Jakobstad, men hur tar jag kontakt dit, vill helst int ringa så går de att boka ...
Läs mera