Ungdomsinfo- och rådgivningstjänsten UngInfo.fi svarar
Hej!
För att bli mäklare kan man gå olika ”vägar”, och ha lite olika bakgrund. Det är förstås viktigt att man har god hand med människor och är förtroendeingivande och kundorienterad, för förhållandet till kunden är ju det man bygger sitt jobb på. Såklart behöver man substanskunskap om det man säljer också, men bakgrunden kan se ganska olika ut, t.ex. kan man ha studerat till arkitekt eller ha tagit en ekonomisk utbildning eller liknande.
För att bli auktoriserad fastighetsmäklare måste man avlägga en AFM- eller AHM-examen. Det är Centralhandelskammaren som ordnar AFM- och AHM-proven två gånger i året, du kan läsa mer om proven här: http://kauppakamari.fi/sv/examina-och-prov/afm-och-ahm-formedlarprov/. Det står på hemsidan att ”examen kan avläggas utan tidigare erfarenhet av mäklarbranschen”, så man kan alltså i princip avlägga mäklarprovet utan att ha jobbat som mäklare eller studerat något som passar för branschen, men man måste såklart läsa till provet.
Du kan också jobba på en fastighetsförmedlingsbyrå utan att vara auktoriserad mäklare, om byråns ägare är auktoriserad, och hälften av de anställda också är det. Men för att starta egen fastighetsförmedling så måste man ha AFM-examen. En fastighetsförmedlare på Aktia som jag kollat med sa ändå att det är bra att bygga på t.ex. en ekonomisk examen, för unga fastighetsförmedlare som ännu inte skaffat sig erfarenhet via praktiskt arbete behöver ändå en utbildning för att ha något att utgå ifrån så att säga. Och om man inte alltid vill jobba som fastighetsförmedlare kan det vara bra att ha en annan, t.ex. ekonomisk utbildning att stå på. Man kan bra studera till t.ex. merkonom och sedan avlägga provet för AFM-examen sedan om man vill, eller så studerar man vidare och tar en högre ekonomisk examen, och då kan man ju söka dit både med en merkonom- eller en studentexamen i bagaget (eller ta båda två i en kombiexamen), för att först sedan avlägga AFM-examen. Ett alternativ är ju också att avlägga AFM-examen redan under studietiden.
Du ser alltså att det finns olika vägar att gå för att bli mäklare, och att man kan studera på olika nivåer, för att sedan bygga på med en AFM-examen. På Centralhandelskammarens hemsidor finns all info om provet och vilken litteratur man bör läsa och hur man bör förbereda sig. Om man vill kan man också delta i förberedande kurser som ordnas av Markkinointi-instituutti. Mer information (på finska) om deras kurser här: https://www.markinst.fi/tutkinnot/54/kiinteistonvalittajan-koulutusohjelma#Default=%7B%22k%22%3A%22%22%7D#323ad6cb-dea0-4c06-a483-8b74e54eb026=%7B%22k%22%3A%22%22%7D#1d8622b7-01cb-439f-a98f-7d6d2b074640=%7B%22k%22%3A%22%22%7D#bc5570ec-068f-4313-bf34-609795d55e01=%7B%22k%22%3A%22%22%7D.
Hurudan lön man har som mäklare kan variera väldigt mycket, eftersom lönen baserar sig på provision. Det betyder att du måste sälja och avsluta köpen för att få ”lön”, och de flesta byråer ger 25-35 procent av det mäklaren drar in i försäljning per månad i provision. Det betyder att man måste vara beredd på en viss osäkerhet när det gäller lönen, vissa månader kanske man säljer väldigt bra, och andra lite sämre, och provisionen blir då därefter, vissa månader högre och vissa mindre. Men mäklaren jag talade med ville gärna uppmuntra unga personer att fundera på och söka sig till mäklarbranschen, hon upplevde det som ett trivsamt och omväxlande yrke.
Det lönar sig alltså att fundera (kanske tillsammans med din studiehandledare?) på hur mycket du vill studera, hur brett och till vilken nivå, och sen välja merkonom- eller gymnasieutbildning (och eventuell fortsatt utbildning) efter vad som känns bäst för dig, och sedan bygga på med AFM-examen i ett lämpligt skede under studietiden eller senare i livet.
Lycka till med dina framtidsplaner och mäklardrömmar!
Vänliga hälsningar,
Heidi
Ungdomsinformatör, UngInfo
Vår samarbetspartner Unginfo.fi har svarat den här frågan. Frågan och svaret kommer att synas också på Unginfo.fi:s Fråga-tjänsten.
1 Kommentarer
Också intresserad 30/06/2016 5:44pm (9 år sen)
Undrar precis samma sak!
Inga har kommenterat på denna sida ännu
Skriv kommentar