Vill bli läkare

05.03.2017
Hej! Min största dröm är att bli läkare och det motiverar mej att läsa och plugga flitigt, sä motivationen är iallafall för tillfället inte något problem. Läkare har varit mitt drömyrke i snart tre år, och just nu kan jag inte tänka mig att utbilda mig till något annat, trots att jag vet hur svårt det är att slippa in på utbildningen. Jag går första året i gymnasiet och läser redan lång matematik och fördjupad fysik, och kommer läsa fördjupad biologi och kemi också. Finns det andra ämnen jag också borde satsa på, som tex hälsokunskap/psykologi? Mina andra frågor är hur bra betyg man behöver ha för att söka till läkarprogrammet i Sverige, finns det möjlighet att få studieplats med ett medeltal på strax över 9 (för tillfället 9,33, som högst 9,46 hittills? Har jag större möjlighet att bli antagen till utbildningen i Finland eller i Sverige, samt har jag möjlighet att arbeta i Finland fast jag inte studerat i landet? Tacksam för svar! Naturvetaren
14.03.2017

Hej! Då jag sökte behövde man inte läsa några andra ämnen än lång matematik, fysik, kemi och biologi, men bara man orkar kan det ju inte skada med hälsokunskap och/eller psykologi också. Jag skulle själv inte ha orkat med det dock eftersom det krävs så mycket av en för att ha bra betyg i allt annat.
Då man söker till läkarprogrammet i Sverige finns det flera olika sätt man kan bli antagen på. Man kan komma in med sitt betyg, vilket jag gjorde, och så kan man komma in om man får tillräckligt högt resultat i högskoleprovet. Finländska betyg måste räknas om för att kunna bedömas i Sverige, och då räknar de både in studentexamensbetyget och medelvitsordet från avgångsbetyget. Så det gäller att ha bra vitsord i alla ämnen i båda betygen och att tänka på vilka ämnen man skriver som obligatoriska i studentskrivningen och vilka man skriver som extraämnen, eftersom man måste räkna med vitsorden från alla obligatoriska ämnen men bara räknar med extraämnena om de höjer ens sammanlagda poäng.
Jag har hört att de har ändrat betygsättningssystemet i svenska gymnasier nu och i samband med det ändrade de också på hur de räknar om finländska (kanske alla utländska) betyg så att det har blivit svårare för finländare att komma in på universitet i Sverige. Jag vet inte om de fortfarande räknar på samma sätt men med högre krav eller om de har ändrat på det helt, men det där har studiehandledarna säkert koll på.
För att komma in med högskoleprovsresultat behöver man få väldigt höga poäng i provet. Jag kom inte ens i närheten men vissa verkar ha ganska lätt för det, så det är nog väldigt individuellt.
En fördel med att söka till Sverige är att de tar in nya studeranden både på hösten och våren, i alla fall i Umeå.
För mig var det lättare att komma in på läkarutbildning i Sverige än i Finland eftersom jag hade bra betyg men var helt utmattad efter studentskrivningarna och helt enkelt inte orkade plugga tillräckligt mycket till inträdesprovet i Finland. Men de har som sagt gjort ändringar så nu vet jag inte hur svårt det är att komma in i Sverige.
Så länge man kan finska borde det inte vara något problem att jobba i Finland fastän man är utbildad i Sverige. Inte vad jag vet i alla fall.
Hoppas mitt svar hjälpte och att det går bra för Naturvetaren

Hej!

Kul att du vet vad du vill och att motivationen finns där för att nå det! Du har gjort ett bra val i att läsa lång matematik samt fördjupad fysik, biologi och kemi. Det är ämnen som behövs för att ha behörighet för att söka till läkarlinjen. Det skiljer sig lite i vad som krävs beroende på om man söker till en läkarutbildning i Finland eller i Sverige.
För att söka till Sverige behöver du:

- kunna svenska (skriva det som modersmål i studentexamen)
- 8 kurser i engelska på A-nivå/skriva på A-nivå i studentexamen
- 2 kurser i biologi (kan dock vara bra att läsa alla)
- 5 kurser kemi
- 8 kurser fysik
- lång matematik
- 4 kurser historia
- 2 kurser samhällslära
- 2 kurser i gymnastik
- finska (inte säker på varför men du får nog det antal som behövs genom att läsa de obligatoriska kurserna)

I Sverige delas man in i olika antagningsgrupper beroende på tidigare erfarenheter/utbildning. Betyg, högskoleprov och tidigare högskolestudier tas i beaktande. I ditt fall (om du tänkt söka direkt efter gymnasiet) kan du konkurrera om platser i betygsgruppen och i högskoleprovgruppen (förutsatt att du anmäler dig till och genomför högskoleprovet). Jag rekommenderar att åka och skriva högskoleprovet, det kan bara vara till nytta och stjälper inte på något sätt. Ditt finländska avgångsbetyg och studentexamensbetyg kommer att räknas om till en skala som används i Sverige. Jag bifogar här några länkar som hjälper dig att räkna ut och översätta ditt meritvärde. Skalorna har nyligen justerats och det har blivit svårare för finländska studerande att bli antagna i Sverige, men genom att hålla ett högt medeltal i både kursbetyg och (obligatoriska) studentexamensprov samt skriva högskoleprovet så ökar dina chanser. Högsta meritvärdet man kan få är 22,5. Ligger du runt 21,5 vill jag påstå att du har rätt så stor chans att komma in. På universitetens respektive hemsidor finns ofta publicerat vilka antagningspoäng som behövts för att komma in de senaste terminerna, så man kan ju utgå lite från det för att bedöma sina chanser att komma in.

https://antagning.se/globalassets/faktablad-syv/elina-lakarprogrammet.pdf

https://antagning.se/sv/Det-har-galler-for-dig-som-gatt/Utlandsk-gymnasieutbildning/Hur-raknas-betygen1/Anvand-raknehjalpen/Meritvardesformel-for-Finland/
Detta är en specifik broschyr för Umeå universitet, men på sidan 6 hittar du förklaring till vad exempelvis ”Kemi 2” motsvarar för kursnivå (antal) i Finland:

http://www.umu.se/digitalAssets/159/159215_12123_bro_finland_revb.pdf

I Finland antas man på basen av initialpoäng och inträdesprov. Initialpoängen ”tjänar man in” när man skriver studentexamensprov. Här är en länk som beskriver vilka prov samt vilka vitsord i proven som ger initialpoäng:

https://www.helsinki.fi/sv/studier/initialpoang-i-utbildningsprogrammen-i-odontologi-och-medicin

Här är en länk som allmänt beskriver läkarutbildningen vid Helsingfors universitet. Om du vill studera på svenska i Finland är Helsingfors universitet det enda universitet som erbjuder svensk undervisning, dock bara delvis. Du har rätt att skriva tentamen och sådant på svenska men majoriteten av utbildningen går nog ändå på finska. Eftersom endast en liten andel av de som söker antas till svenskspråkiga linjen är kraven höga och det är nog svårt att komma in. Om du kan finska eller kan tänka dig att studera på finska så finns det såklart fler universitet runtom i landet att välja och dina chanser att komma in ökar.
https://studieinfo.fi/app/#!/korkeakoulu/1.2.246.562.17.83575748518

Om du vill studera på svenska, är det nog lättare att komma in på ett universitet i Sverige än i Finland på grund av att platserna är så få i Finland. Om du inte har någon skillnad om utbildningen går på finska eller svenska, skulle jag vilja säga att det beror mycket på hur du själv vill lägga upp dina studier och ”när du vill satsa”. Ska du söka till Sverige behöver du genom hela gymnasiet hålla en jämn nivå för att hålla uppe medeltalet och få bra betyg i de obligatoriska ämnena i studentexamen, samt öva på högskoleprovet ett tag innan det är dags att skriva det (du kan också skriva det flera gånger och försöka höja dina poäng). Ska du söka till Finland får du lite av en ”andra chans” ifall det inte gått jättebra i gymnasiet, eftersom inträdesprovet väger tungt vid antagning. Du måste dock läsa alla kurser kemi, fysik och biologi igen inför inträdesprovet och satsa ordentligt i ca ett halvår för att göra ett bra resultat i inträdesprovet. Det är upp till dig att fundera vad som kan tänkas passa dig bäst. Såklart kan du söka in till båda länderna när det väl är dags, och då kommer du också att veta hur dina slutbetyg i gymnasiet ungefär kommer att se ut och räkna ut vilket antagningssystem och vilket land som passar dig och dina betyg bäst.
Om du studerar utomlands finns det absolut möjlighet att jobba i Finland senare! Utbildningarna i olika länder (speciellt Sverige och Finland) är ganska lika varandra. Du ansöker om legitimation när du kommer tillbaka till Finland och kan i samband med det behöva visa att du har de språkkunskaper som krävs för att jobba i Finland samt eventuellt komplettera/läsa in dig på lagar som skiljer sig från det land du har studerat i. Några stora skillnader/kompletteringskrav borde det dock inte vara.
Hoppas svaret är till hjälp och lycka till med studierna!
Hälsningar,
Heidi (läkarstuderande i Umeå)
antagning.se

Hej! Ännu förra året då jag sökte till läkarlinjen i Sverige så använde de sig av det gamla systemet, som ger oss i Finland en viss fördel. Men i.o.m att Sverige har ändrat sin betygsskala från MVG-modellen till A, B, C o.s.v, så gör det att svenska studenter har svårare att få full poäng. Därför blev det aktuellt att justera systemet för hur man räknar poängen för utländska studeranden. Meritpoängen kan (jämfört med tidigare) sjunka med så mycket som 3-4 poäng, eller inte alls beroende på hur bra betyg man har. Det finns tabeller och ansvisningar om hur meritvärdet ska räknas på t.ex antagning.se. Det är svårt att säga hur höga poäng som kommer krävas eftersom nu i höst är första året med det nya systemet, så det är bara att följa med hur statistiken kommer att se ut de kommande åren via t.ex statistik.uhr.se. Söker man in med studentbetyg samt slutbetyg hamnar man inurvalsgrupp BI. Maxpoängen man kan få är 22.50 poäng och nästan alla läkarprogram i landet låg runt det vid det första urvalet (gränsen sänks ofta till andra urvalet då reserver tas in om någon tackat nej). Du kan säkert fråga din studiehandledare om hjälp att räkna ditt meritvärde om det känns krångligt!
En annan urvalsgrupp som vi har möjlighet att räknas till är HP, alltså högskoleprovet. Man kan skriva provet på många orter i Sverige både på våren och hösten, mera information finns på hogskoleprovet.se. Mitt tips är att redan nu börja kolla på gamla prov och kanske tillochmed anmäla sig till ett och öva att skriva, många av mina vänner kom in med sitt högskoleprov och flera hade övat och skrivit provet många gånger. Förra året låg gränsen för att komma in mellan 1.7 och 1.8 poäng av ett maximum av 2 över hela Sverige.

I gymnasiet läste jag (förutom de obligatoriska kurserna) endast kemi, fysik, matematik och biologi. Hälsokunskap och psykologi kanske låter som att det är relevant, men sista slutligen skulle det inte ha hjälpt mig alls. Dessutom kan det vara svårt att försöka klämma in dem i schemat tillsammans med de naturvetenskapliga ämnena, för att inte tala om den extra tid som ska sättas på att läsa läxor i de ämnena också. Nu har jag ingen erfarenhet från inträdesprovet i Helsingfors, men åtminstone enligt min erfarenhet är inte hälsokunskap eller psykologi någonting du behöver läsa.

Hoppas att det svarar på dina frågor och att du också kommer in på din drömutbildning!

Med vänlig hälsning,
Sara Boström
Läkarstuderande, termin 2 vid Umeå Universitet

Kommentarer

Inga har kommenterat på denna sida ännu

Ställ en egen fråga

Skriv kommentar

OBS! Ställ din fråga vid Våga fråga.

Hej! Jag undrar hur svårt det är att skriva hissa i studenten. Det är det enda ämnen jag tycker om men jag vet inte om jag vågar satsa på det om det är så svårt. Jag brukar få helt okej i vanliga hiss...
Läs mera

Hur många obligatoriska kurser måste man ta vid Jakobstads gymnasium och hur många ämnen måste man fördjupa sig i på ett ungefär för att kunna ta studenten? Och hur funkar studentskrivningarna ?
Läs mera

Hej! Pluggar till sjuksköterska och fick tyvärr anatomi kursen underkänd! Nu undrar jag om ni vet någon högskola som erbjuder anatomi o fysiologi kurser under sommaren? Gärna på svenska men finska går...
Läs mera

Hej,
jag är otroligt intresserad av kriminologi och forensiska vetenskaper, men har svårt att lista ut om det finns ett utbud av arbeten i Finland eller om jag skulle tvingas arbeta med något annat, ...
Läs mera