Flytta hemifrån ett alternativ?

07.11.2020
Hejsan, jag trivs inte alls på stället jag bor på och vill verkligen komma iväg härifrån. Jag går i nian just nu och funderar på att flytta någonstans till gymnasiet men jag har ingen koll på hur hela processen går till. Kan man få studiestöd i såhär ung ålder och kommer studiestödet ens att räcka någonstans? Hur hittar man en bostad? Hur gör man med allt liksom? Och har ni några tips kring att flytta när man är så ung, vilka plus och minus finns det? Jag vill verkligen inte stanna kvar 3 år till där jag bor nu men det känns så krångligt och svårt att flytta, jag vet verkligen inte hur jag ska göra. Förvirrad
after eight

Uppsökare Camilla, Sari och Ida svarar

11.11.2020

Hejsan!
Ja det går att flytta hemifrån på andra stadiet. Du har rätt till studiestöd och om du flyttar hemifrån så har du rätt till högsta möjliga summan. Den är tyvärr dock inte så hög, men du kan också söka bostadsbidrag för hyran. Saker du bör tänka på är att inte skaffa för dyrt boende, hyran bör kanske ligga på runt 400 euro max (detta beror på vilken stad du flyttar till. Där var du bor nu är 400 rimligt, i större städer är summan högre.) För att hitta bostad kan du ta hjälp av en vuxen, kanske en förälder eller annan släkting? En kurator eller studiehandledare på skolan? Eller så kan du kontakta uppsökande ungdomsarbetare som kan hjälpa dig med bostad, fpa-ansökningar och annat. Vissa skolor har studiebostäder som man kan ansöka om.

Jag tror det går bra att flytta hemifrån vid ung ålder men det är nog viktigt att man har stöd från vuxna - antingen familj, skola eller andra. Det finns mycket saker man ska kunna och lära sig iom att flytta hemifrån, betala hyra, handla mat, städa, tvätta och sköta sin ekonomi själv.

Om inte studiestöd och bostadsbidrag räcker till måste du kanske be föräldrar om lite hjälp (du får barnbidrag tills du fyller 17 år). Eller skaffa ett extrajobb. Sista alternativet är att ansöka om studielån, men om du ska studera vidare efter gymnasiet så kan du behöva spara lånet till de studierna.

Jag tror det är en bra idé att nu i detta skede diskutera detta med din studiehandledare eller kurator i din nuvarande skola. Eller en annan vuxen på skolan som det går bra att prata med. Lycka till och hoppas du hittar en bra lösning!

Hälsningar,
Ida Westerlund
Uppsökande ungdomsarbete
Musikcafé After Eight

Kommentarer

Inga har kommenterat på denna sida ännu

Ställ en egen fråga

Skriv kommentar

OBS! Ställ din fråga vid Våga fråga.

ya

kan det hända nåt om man får frånvaro från ya?
Läs mera

Hej! Jag har en tid funderat på att börja studera till något, har inget yrke som jag vet att jag absolut vill jobba med men det är ju bättre att pröva på än inte alls. Jag undrar nu hur man skall gå t...
Läs mera

Hej!

Jag planerar på att studera juridik vid Helsingfors universitet efter gymnasiet och planerar även på att ta ett eller två utbytesår till Australien. Kan man då söka jobb i Australien efter man h...
Läs mera

Hej! Om man har en examen från en utbildning och söker sig vidare till en annan utbildning, får man då extra poäng i inträdesprovet för den examen man redan har?
Läs mera