fysik och kemi

29.09.2020
hej! jag går i gymnasiet men vill verkligen inte läsa extra fysik eller kemi har dock hört att dom behövs till många yrken. Vilka yrken kan man få utan fysik och kemi? hur är det med neuropsykolog och vanlig psykolog samt arkitekt? gymnasiestuderande
Patricia Donner

Magister i Allmän- och Vuxenpedagogik. Studerar till elev- och studiehandledare. Patricia svarar

08.10.2020

Hej Gymnasiestuderande!

Svar på din första fundering: Nej, du behöver inte läsa extra fysik eller kemi för de flesta yrken. Det handlar alltså om vilket yrke du tänker dig. Vill du studera naturvetenskaper eller medicin lönar sig det nog att skriva fysik eller kemi.

Det mest generella för de flesta utbildningarna i Finland är att långmatematik och modersmål de ämnen som ger flest poäng i ansökningar som baseras på studentexamensbetyget.

Neuropsykologin fördjupar sig b.la. inom hur hormoner och olika kemiska processer påverkar människans psyke. Kan alltså vara bra att läsa kemi om du vill bli neuropsykolog men det behövs inte för att slippa in till psykologutbildningen på t.ex. Åbo Akademi.

Om du vill bli psykolog rekommenderar jag att du i grunden satsar på att läsa/skriva 1) Psykologi, 2) Modersmål, 3) Matematik (företrädesvis långmatematik), 4) Ett långt språk. Gärna ytterligare ett femte realämne t.ex. biologi, eftersom du kan få poäng för 5 ämnen när du söker in.

Om du vill söka till arkitekt så är matematiken viktig (gärna långmatematik) och modersmålet eftersom de ger mest poäng. Även fysik är användbart här.

I båda utbildningarna betyder ändå urvalsprovet mycket, om inte mest, medan poängen i studentexamensbetyget kan hjälpa till.

Det kan alltså vara bra att kunna fysik och kemi någorlunda om du speciellt söker till arkitekt, men jag skulle inte säga att du MÅSTE skriva dem i studenten för att lyckas komma in till utbildningen. För urvalsprovet har de antagligen sedan skild litteratur att läsa, där det kanske kan vara enklare att ta till sig saker med viss kunskap i t.ex. matematik, fysik och kemi.

HÄR(länk) kan du själv ta en titt på vilka ämnen i studentexamensbetyget som ger mes poäng i ansökningen till olika universitet i Finland.

Hoppas detta hjälpte dig på vägen!

Med vänliga hälsningar,

Patricia Donner

Kommentarer

Inga har kommenterat på denna sida ännu

Ställ en egen fråga

Skriv kommentar

OBS! Ställ din fråga vid Våga fråga.

hej, kan man bli antagen via betyg till arcada och novia om man är andragångssökande?
Läs mera

Hej!

Jag tänkte söka till kronoby povakos program, och har hört från en kompis att de har ett inträdesprov dit.

Vad går inträdesprovet ut på? är det ett fysiskt inträdesprov?
Läs mera

Hej!

Jag kommer söka till klasslärare i vår men undrar om urvalsprovet (vakava-provet) kommer ordnas på campus i Vasa eller på distans som förra året?
Läs mera

Hej, i min högstadieskola är flickorna och pojkarna indelade i separata gymnastikgrupper vilket jag kan tycka är bra för att alla ska våga ta plats och utvecklas. En del av oss flickor har disskuterat...
Läs mera