jobba och vara sjukskriven

10.11.2020
Hej, jag började studera första året på universitet i höst, men pga att jag mått så psykiskt dåligt kände jag ganska fort att jag inte klarar av studierna som hela hösten varit på distans. Jobbade under mitt mellanår året innan studierna började och fick till min glädje fortsätta jobba deltid då studierna började. Jobbet har varit det enda jag klarat av i höst, som fått mig att känna mig motiverad och gett mig någon mening med livet och fått mig att stiga upp på morgon.

Så min fråga är, kan man vara sjukskriven från skolan men ändå jobba? (jobbar ca 1-2 dagar/vecka). Är orolig för hur det ska gå ekonomiskt annars då jag bor ensam. Har ingen motivation eller ork med studierna, blir bara ännu mer stressad över allt ja "borde" få gjort men inte klarar av, medan jobbet och arbetsuppgifterna går bra (även om jag har jobbigare dagar) och jag klarar av att jobba. Annars känner jag att jag måste avbryta studierna för att jag inte klarar av dem.. Vet heller inte vart eller till vem jag ska vända mig, har ingen ork att ta tag i det och är rädd för att inte bli tagen på allvar. Studerande
Foregangarna

Resurscentret Föregångarna svarar

12.11.2020

Hejsan!

Det har varit en knepig höst och speciellt utmanande att påbörja universitetsstudier på distans. Men det gör mig glad att höra att du har ett jobb som ger dig motivation och får dig att stiga upp på morgonen!

Det går att sjukskriva sig från studierna, men då man är sjukskriven så kan man inte jobba i större utsträckning än högst ett par timmar per dag och detta också enbart sporadiskt. Jobbar man 1-2 dagar per vecka så görs en granskning av rätten till sjukdagpenning.

Alternativet är att studera med rehabiliteringspeng från FPA. Då behöver du ansöka om utbildningen som yrkesinriktad rehabilitering och sedan söka om rehabiliteringspeng skilt. Som bilaga behövs en studieplan från skolan samt läkares B-utlåtande. Ifall det beviljas så kan du studera i egen takt och jobba lite på sidan om, så länge som du tar i beaktande inkomstgränsen. Jag skulle rekommendera dig att kontakta FPA:s kundtjänst på rehabiliteringslinjen så får du tala med en handläggare. Handläggaren gör en liten intervju för att få koll på bakgrunden och försöker komma fram till en lösning som skulle passa dig. HÄR finns en länk för mer information. FPA:s servicenummer för rehabiliteringsärenden är 020-692 225.

Ifall det känns knepigt att själv kontakta FPA eller om det är annat du funderar på kring detta får du gärna kontakta mig så kan jag hjälpa till. Du kan även vända dig till din studiehandledare på skolan eller till de uppsökande ungdomsarbetarna i din kommun.

Hälsningar,
Angelica Löfqvist
Resurscentret Föregångarna
angelica.lofqvist@folkhalsan.fi
050-4530124

Kommentarer

Inga har kommenterat på denna sida ännu

Ställ en egen fråga

Skriv kommentar

OBS! Ställ din fråga vid Våga fråga.

Hej! Jag har en tid funderat på att börja studera till något, har inget yrke som jag vet att jag absolut vill jobba med men det är ju bättre att pröva på än inte alls. Jag undrar nu hur man skall gå t...
Läs mera

Hej!

Jag planerar på att studera juridik vid Helsingfors universitet efter gymnasiet och planerar även på att ta ett eller två utbytesår till Australien. Kan man då söka jobb i Australien efter man h...
Läs mera

Hej! Om man har en examen från en utbildning och söker sig vidare till en annan utbildning, får man då extra poäng i inträdesprovet för den examen man redan har?
Läs mera

Hej! Jag går första året i gymnasiet och känner mycket stress då jag inte vet vad jag vill studera efter gymnasiet. Jag vet att det är två år tills jag tar studenten men jag måste ändå börja veta unge...
Läs mera