Matteval inför gymnasiet

04.02.2020
Hej!
Jag funderar mellan lång och kort matte till gymnasiet och vet inte vilket jag ska välja. Matematik är inte min starkaste sida men skulle vilja/drömmer om att bli arkitekt. Är det möjligt att bli det med endast kort matte? Viktoria
Patricia Donner

Magister i Allmän- och Vuxenpedagogik. Studerar till elev- och studiehandledare. Patricia svarar

05.02.2020

Hej Viktoria!

Vad roligt att du redan nu har en tanke om vad du kunde tänka dig att jobba med i framtiden. Arkitekt var också ett yrke jag själv funderade på i din ålder, tyvärr föll nog drömmen på att jag upplevde att jag var för svag i matematik för att ta saken vidare.

Jag vet inte exakt hur kämpigt du har med matematik, redan det att du överväger att prova läsa långmatematik säger mig i alla fall att en vilja finns där - och det är huvudsaken.

Upplever du matematik som en av de mest kämpiga ämnena i skolan skulle jag kanske inte börja med långmatematik i gymnasiet - för det är inte lätt, jag ska inte ljuga. Upplever du att du kanske ligger på en 8:a i medeltal skulle jag nog prova, för du kan alltid byta till kortmatematik om du känner att det blir för svårt.

Du kommer behöva vara någorlunda bra på matematik när du söker in. Skriver du ett okej vitsord i långmatematik i studenten klarar du dig troligtvis bättre i urvalsproven, men det verkar inte vara omöjligt att söka in med endast kortmatematik i bagaget, men det kommer troligtvis vara ett skilt prov i matematik när du söker in. 

Det här är alltså riktlinjer för Finland. I Sverige ser antagningssystemen lite annorlunda ut och jag vet att man också kan studera arkitektur i Danmark. Vet dock inte hur svårt det är att slippa in dit. Kanske något att titta på när du väl börjar närma dig studenten?

Lycka till och ge inte upp!

Med vänliga hälsningar,

Patricia Donner

Kommentarer

Inga har kommenterat på denna sida ännu

Skriv kommentar

OBS! Ställ din fråga vid Våga fråga.