Socionom + polis..?

09.07.2020
Hejsan!
Jag är intresserad av både socionom- och polisstudier. Därför började jag googla på bägge delar och läste på ett flertal svenska sidor om att socionomer kan jobba som civila utredare inom polismyndigheten, samt att en civil utredare (utan polisutbildning) kan arbeta som bl.a. förundersökningsledare numera. Så nu undrar jag om det samma gäller i Finland? Just utredningsbiten i polisyrket är det jag främst är intresserad av och det hade varit en stor bonus ifall man som socionom kan jobba med utredningar inom polisen.

Och en sista fråga, om jag t.ex efter socionomstudier skulle vilja utbilda mig till polis (socionomstudierna borde ju ge en väldigt bra grund till polisutbildning) skulle polisutbildningen ändå vara lika lång som för någon som just slutat t.ex gymnasiet?
Tack på förhand!! funderaren
luckan

UngInfo svarar

14.07.2020

Hej! Tack för din fråga och vad kul att du är intresserad av att dessa ämnen :)

Socionom utbildningen i Finland skiljer sig ganska mycket från i Sverige.
I Finland kan man bli antingen socionom via en yrkeshögskola eller socialarbetare via t.ex. Soc&Kom vid Helsingfors Universitet. I Sverige är dessa två ihopslagna och allt kallas för socionom.

Som socionom jobbar du nära med människor som en handledare. Du kan t.ex. jobba inom äldrevård, daghem eller olika dagsverksamheter. Du får även en behörighet att jobba som kurator.

Det låter som att det är socialt arbete och inte socionom som du kanske är mer intresserad av? Jag skulle därför rekommendera Helsingfors Universitets chatt funktion! Där kan du ställa frågor till personer som studerar olika linjer, t.ex. socialarbetare. De borde kunna svara på vad man kan jobba med efter utbildningen. Jag lägger med länken här under.

https://www.helsinki.fi/sv/utbildning/chatta-med-vara-studerande

Hoppas att detta svar var till någon hjälp!

Kommentarer

Inga har kommenterat på denna sida ännu

Skriv kommentar

OBS! Ställ din fråga vid Våga fråga.