Utbildning

25.09.2023
Hej är det så svårt och vara kirurg? Behöver man va bra på matte o alla ämne i skolan som alla säger, folk gör kirurg utbildning så utvecklad o man tror att om ma ha tänkt sig vara en kirurg så är de omöjli! Ja föstar int e de svårt som ti säger?
Ja ha rikti shito vitsord i matte men alla ader ämne ha ja bra på ;) ja e smart men fö lato fö att fösta matte sysslor och massa rändom shit
Förlåt men är så arg på matte och läran vi har ho kan int föklar na he e typ ba hon som fösta de ho säger (kan hända att ho int gö he).
Men tack fö hjälpe och hoppas att alla matte läror läser hede _•
Ju Wtf
Patricia Donner

Magister i Vuxenpedagogik, Elev- och studiehandledare Patricia svarar

13.10.2023

Hej ”wtf”,

Eftersom jag inte själv är kirurg så kan jag inte uttala mig om det är svårt eller inte, men det jag vet är att vägen till att bli kirurg är rätt lång och inträdesproven är ofta inte enkla, många söker flera gånger innan de blir antagna.
Först behöver du bli läkare (5 år), sen arbeta några år som läkare, för att sen ytterligare kunna specialisera dig på ett visst område (2 år minst), t.ex. handkirurgi. Enligt den vetskap jag har, så kan det nog bli rätt kämpigt att lyckas slippa in till läkarutbildningen utan att satsa på matematik. Du behöver nog inte ha högsta vitsord men du behöver nog vara beredd på att klara av lite mer avancerad matematik än ”normalt”. Matematik väger även mest när du söker in med ditt studentexamensbetyg och i inträdesprov så testas nog matematik på en lite högre nivå också.

Om du har en dröm om att bli läkare och sen kirurg så är det främst dessa ämnen du ska satsa på i studentexamen, men det betyder inte att du behöver vara bäst i klassen på dessa.

Poängtabellen för det medicinska området ser ut som följande:

Poäng ges för sex ämnen i rangordning högst-lägst:
matematik (lång eller kort)
kemi
modersmål
biologi
Realämne (t.ex. fysik eller psykologi)
Språk (t.ex. finska eller engelska, gärna långt)

Det är alltså en fördel att skriva långmatematik, men tittar man på poängtabellen i kort- och långmatematik så är det nog mycket bättre att skriva t.ex. M i kortmatematik än att kämpa med långmatematiken och riskera att få t.ex. A eller B.

Bekanta dig gärna med följande sida för att se poängtabellen: LÄNK HÄR.

Mvh,
Patricia Donner

Kommentarer

Inga har kommenterat på denna sida ännu

Ställ en egen fråga

Skriv kommentar

OBS! Ställ din fråga vid Våga fråga.

Hej decibel jag är en tjej som börjar andra året i gymnasiet och har inte bestämt mig ifall jag ska satsa allt jag har och bli läkare men det kräver så mycket jobb och jag är orolig att jag inte komme...
Läs mera

Hej, förra året tog jag studielån och undrar nu om jag måste ansöka om ett nytt eller hur funderar det?
Läs mera

Jag vet inte vad jag ska göra. Mina vänner flyttar till andra städer och jag bor kvar och studerar vidare på en skola där jag inte trivs. Har verkligen inte klickat med någon. Utbildningen är helt int...
Läs mera

Hej
Alltså jag är 08 och börjar gymnasiet till hösten men är supernervös över det, tänk om jag inte skaffar vänner och tycker det är jättedåligt och är ensam
Läs mera