Dragsvik...

16.01.2019
Hej,
jag känner någon som just nu går militären i Dragsvik. Han har svåra ryggproblem, en kronisk skada som orsakar honom smärta dagligen. Han gick till sjukis och där fick han väldigt oprofessionell hjälp då läkarna genast bara gav honom B-papper utan att ens ha förstått vad hans skada innebär.
Så, nu har han alltså B-papper, men inget har ändrats. När de ska göra något extra fysiskt (som t.ex. simning) så förklarar han att han har B-papper och själv vet vad som händer om han överanstränger ryggen (kan leda till att han inte kan stiga upp ur sängen på två veckor, som ett exempel...). Då skiter alla i det, något jag har märkt att verkar vara väldigt vanligt, och så tvingas han göra det iallafall. Detta har lett till mer smärta, stress och nedstämdhet.
Dragsvik, varför tar ni inte såna här saker allvarligt och varför lyssnar ni inte på rekryternas problem? Man ska inte direkt anta att folk klagar bara för att få C-papper. Vissa vill gärna gå militären men har det illa där. Suck! -
luckan

UngInfo svarar

21.01.2019

Hej,

tack för din fråga.

Den hälso- och sjukvård som ordnas i garnisonen är till sin natur öppen hälso- och sjukvård. Sjukskötar- och läkarmottagningar ordnas i garnisonerna enligt de lokala förhållandena, behoven och resurserna. Målsättningen är att genom hälso- och sjukvårdensmetoder trygga tjänstgöringssäkerheten i fråga om de personer som försvarsmakten har vårdansvaret för.

 En värnpliktig som är i tjänst har, om han så önskar, rätt att besöka yrkesutbildad person inom hälsovården för undersökning. Vid behov kan man diskutera med chefen för grundenheten om hur tjänstgöringen kan underlättas.

 Den värnpliktige själv, utbildarna samt yrkesutbildade personer inom hälso- och sjukvården ansvarar för att den som är sjuk eller konvalescent inte deltar i fysiskt ansträngande utbildning och konditionstest. Den värnpliktige är skyldig att meddela sin förman om begränsningar i tjänstdugligheten. Den värnpliktige bör berätta för sin förman om han inte känner sig frisk. Förmannen ansvarar för att fastställda begräsningar i tjänstdugligheten följs.

 På Nylands brigad finns en socialkurator som hjälper beväringarna med olika bekymmer och frågor som berör tjänstgöringen. Om din vän känner att han inte får hjälp av sina förmän på enheten kan han alltså vända sig till socialkuratorn.

Socialkuratorn informerar och stöder beväringarna bl.a. gällande ärenden som berör social trygghet och sociala tjänster. Socialkuratorn fungerar även som beväringarnas olycksfalls- samt patientombudsman och informerar om frågor som hänför sig till patientens rättigheter.

mvh,

Kommendörkapten Juha Laukka, Utbildningschef, Nylands brigad

1 Kommentarer

  • US 21/01/2019 12:11pm (5 år sen)

    Ja tänkte slänga in en kommentar hit till din fråga, eftersom jag själv tjänstgör som beväringschef vid dragsvik för tillfället.
    Nu i Januari var det över 700 rekryter som ryckte in hit till Nylands Brigad. Under första och andra veckan är sjukis väldigt upptagna eftersom varje rekryt ska hälsogranskas och vaccineras.
    I dethär fallet tror jag att dom vid sjukis inte haft tid att undersöka saken noggrannare, på grund av all den stress som sjukskötarna/läkarna har haft där dom senaste veckorna. Den läkare som han besökte, ansåg säkert att den bästa lösningen för honom skulle vara att få B-papper och en lite fysiskt lättare tjänstgöring som är bättre för ryggen.
    Också med tanke på hur vanligt det är nuförtiden med ryggproblem så gissar jag att läkaren har tänkt att han är en i mängden och inte behöver undersökas vidare, utan b-papper och värkmedicin är lösningen.

    Jag tycker att om han fortfarande har svåra ryggsmärtor så ska han besöka sjukis igen och berätta utförligt igen hur svåra hans problem är. Så som du beskrev det så verkar det vara ganska allvarligt. Jag vill inte vara negativ, men tyvärr så tror jag inte att han kommer att klara av sin tjänstgöring om han har såhär svåra problem redan, eftersom rekryterna ännu inte behövt bära på varken stridsutrustning eller väska.
    Nivån på den fysiska ansträngningen höjs helatiden, vilket inte kommer att göra det lättare för honom heller.
    Så somsagt jag rekommenderar att han så fort som möjligt söker sig till sjukis för att få besöka läkare igen och förklara bättre om sina problem.
    Hoppas det ordnar sig!

Ställ en egen fråga

Skriv kommentar

OBS! Ställ din fråga vid Våga fråga.

ja sko gärna vila fara ti milin men alla säger att ja e för svag (som ja faktiskt e) ja kan knappast ta en armhävning :( men ere som okej ti fara ändå fast man e svag?
Läs mera

Hej, jag har en fråga. Slipper man på chaufför i milin om man har en aventyrande av trafiksäkerheten i straffregistret?
Läs mera

Får man ha med snus till milin?
Läs mera

Hejsan.
Vad gör militärpoliser och hur blir man en sådan?
Läs mera