Hur hitta bostad

20.09.2018

Var ska jag hitta bostad? Pröva först med följande kanaler:

  • Ofta hittar man sin första "kämppä" i Österbotten genom kontakter eller tips från kompisar, bekanta eller släktingar. Sociala medier som till exempel Facebook kan där vara till stor hjälp.
  • Kolla om staden/kommunen du vill flytta till har någon stiftelse för studiebostäder.  Oftast är de här lägenheterna till för studerande vid vissa utbildningsinstanser, så kolla först att just du får söka. T.ex. i studiestaden Vasa här i Österbotten finns VOAS och de har också familjelägenheter. De här lägenheterna/rummen hyr de ut enligt den ordning ansökningarna kommit in, så det lönar sig att söka så fort man fått sin studieplats bekräftad – vissa studiebostadsstiftelser tar till och med emot ansökningar fastän man ännu inte fått sin studieplats bekräftad. En del av lägenheterna är dessutom färdigt möblerade, vilket kan underlätta mycket när det gäller kostnaderna för det första egna hemmet.
  • Kolla om skolan/utbildningsinstansen du sökt till har "egna" lägenheter för sina studerande, internat eller andra överenskommelser med hyresvärdar i staden/kommunen. Sådan information hittar man oftast via skolans hemsidor eller via studentföreningen vid skolan.
  • En hel del fastighetsförmedlingar förmedlar även hyresbostäder, t.ex. via samlingswebbsajter för fastighetsförmedlingar som t.ex. vuokraovi.fi.

 

Vilken typ av bostad?

Det finns flera typer av bostäder som en person under 30 år oftast bor i – och då menar vi inte höghus, radhus osv utan mera vem som äger bostaden. De allra flesta unga hyr sin första egna lya.

Hyra bostad:

  • Många utbildningsinstanser på andra stadiet, t.ex. yrkesinstitut och folkhögskolor, har egna internat, där man får ett rum eller dela ett rum för en billig peng. Kolla skolans hemsidor för mera info.
  • De flesta städer har som sagt studiebostadsstiftelser, som kan erbjuda t.ex. ettor eller rum i så kallade boxbostäder, alltså lägenheter med två eller flera skilda rum men med gemensamt kök, WC och badrum. De här bostäderna har ofta lägre hyra än medeltalet på marknaden överlag, men de kan alltså kräva att du studerar vid vissa utbildningsinstanser i staden.
  • På den privata marknaden, det vill säga när privatpersoner, bostadsföreningar och så vidare hyr ut lägenheter, kan man hitta alla möjliga olika alternativ till bostad, allt från små vindskrypin i trähus till stora nybyggda lägenheter. Ett populärt alternativ är att tillsammans med en eller flera kompisar hyra en lite större ”vanlig” lägenhet tillsammans och på det viset få ner boendekostnaderna.
  • Ofta har också staten/staden/kommunen vissa lägenheter som de äger och hyr ut till invånare. Vissa städer har speciella ungdomsbostäder som är tänkta för arbetande eller arbetssökande ungdomar under 30 år. Kolla med stadens/kommunens hemsidor för mera info.
     

Köpa bostad:

Att köpa bostad är ofta den största investeringen människor gör i sina liv. Att köpa bostad är i regel mer lönsamt på sikt jämfört med att bo på hyra, men bostadsköp är samtidigt förknippat med en viss risk. Hurudan typ av bostad är mest ändamålsenlig för mig? Hur stort bostadslån har jag möjlighet att ta? Kommer bostaden att behålla sitt värde och förhoppningsvis stiga i värde? Kommer räntorna att stiga och har jag i så fall råd med amorteringarna?

Bankerna gör en uppskattning av din betalningsförmåga på längre sikt då de beviljar bostadslån. Det lönar sig verkligen att bekanta sig med de olika alternativ som finns före man går till banken, t.ex. om man ska välja fast eller rörlig ränta och vilken lånetid man avtalar om. Bankrådgivare har givetvis mycket kunskap inom ämnet, men det är viktigt att man också själv känner till de olika alternativen kring bostadslån så att du kan fatta de beslut som är bäst för just dig själv.

Text: Liselott Nyström, ungdomsinformatör




Översättning: Ungdomsinformatör Jenny Hjulfors

Tillbaka