Vad är normalvikt

Vad är normalvikt

Det kan ju tyckas vara enkelt att räkna ut sitt BMI (Body mass index) så vet man om man är normalviktig eller inte. Eller om man tittar på vikt- och längdkurvorna hos skolhälsovårdaren.
Men nu är det ju så att inget är riktigt så enkelt här i livet.

När man räknar ut sitt BMI så får man veta ett värde som är baserat på ens längd och vikt. MEN där tas igen hänsyn till hurudan kroppsform en människa har, till exempel om man är muskulös eller spensligt byggd.
Om man tränar har man mera muskler och eftersom muskler väger mera än fett så kan man väga mera än en person som inte tränar. Till exempel kan två flickor som är precis lika långa, tunga och gamla ändå se väldigt olika ut.

Eftersom man ännu växer om man är under 16 år så är BMI inte ett tillförlitligt sätt att ta reda på sin idealvikt.

Man talar ibland om biologisk normalvikt, vad betyder det?

Den biologiska normalvikten beror på våra individuella och genetiska faktorer.

Det är den vikt dit kroppen strävar för att där mår den som allra bäst. Om man inte är underviktig och inte överviktig, så har man den största chansen att hållas frisk, ha ork, må bra och till och med kunna få barn. Ingen svält men inte heller någon hetsätning. Man äter normalt och tillräckligt och får precis lagom mycket motion. Man kan även kalla den för en "må-bra-vikt" för det är en vikt där kroppen mår som bäst både psykiskt och fysiskt. Normalvikt är alltså inget medeltal uträknat på basen av alla individer i en befolkning, utan en IDEALVIKT.

När du är normalviktig så fungerar kroppen som den ska. Mensen fungerar hos tjejer och sexlusten finns hos både tjejer och killar, man fryser inte hela tiden fast det är varmt, man kan sova tillräckligt och matsmältningen funkar som den ska.

I det tillståndet behöver man varken svälta sig eller hetsäta, hela livet kretsar inte kring mat.