Mensvärk

21.09.2018

Under varje menstruationscykel tjocknar livmoderns slemhinnor för att ta emot ett befruktat ägg. Men sker det ingen befruktning så måste livmodern göra sig av med blodet och slemhinnan som har byggts upp. Mensvärk är med andra ord den smärta som uppstår då livmodern sammandras för att stöta ut den ”gamla” slemhinnan.

Tips för att lindra mensvärk

Värme

Att lägga en värmedyna på det område där det värker kan hjälpa att få livmodern att slappna av. Det kan vara en elektrisk värmedyna, en vetedyna man värmer i mikrovågsugnen, en värmefilt, en varmvattenflaska eller till och med en varm kropp. Akta dock att lägga något hett direkt mot huden, linda in i något tyg så att du inte får brännskador.

Rörelse

Att röra på sig hjälper också livmodermuskeln att sluta krampa, tex gå ut på en långpromenad, sporta eller idrotta eller till och med ha sex/onanera så att man får orgasm. Därför är det bra att vara med på gympan i skolan fastän man har mensvärk. Försök att röra extra mycket på höfterna och magen.

Värkmedicin

På apoteket finns många olika sorters receptfria värktabletter som man kan ta. Men överskrid inte den rekommenderade dosen som står i bipacksedeln i förpackningen och börja ta dem direkt du känner att värken är på kommande. Det värkstillande ämne som påstås hjälpa bäst mot just mensvärk är ibuprofen. Även paracetamol är ett bra smärtstillande ämne. En läkare kan skriva ut starkare värkmediciner ifall man har svår mensvärk.

Vila

Om värken är så svår att man bara vill ligga ner, så kan man pröva att ligga i olika ställningar, tex med knäna uppdragna mot magen, då kan det lätta lite.

Avslappningsövningar för kroppen

Att stretcha ut det värkande området så som det känns naturligt och skönt är bra för kroppen. Det finns bland annat flera ställningar i yoga, som påstås hjälpa mot mensvärk. En heter Fisken och då ligger du på rygg på golvet med benen ihop och så skjuter du upp bröstkorgen så högt upp du kan, så att överkroppen vilar på huvudets högsta punkt. Håll några sekunder, så att magen sträcks ut, och kom långsamt ur ställningen igen.

P-piller

Hormonella preventivmedel så som kombinerade p-piller eller p-ringar kan lindra svår mensvärk och göra mensen både kortare, mer regelbunden och blödningen mindre. Om du är intresserad av att börja med ett hormonellt preventivmedel bör du kontakta preventivrådgivningen/familjeplaneringen på din hemort. Du kan läsa vårt reportage Decibel besöker gynekologen för att få veta hur det går till.

Tillbaka