Vad är panikångest?

08.02.2019

Panikstörningens viktigaste kännetecken är att den kommer helt oväntat, som en blixt från klar himmel, men hänger oftast ändå ihop med den aktuella livssituationen. Exempelvis kan den komma när är med om eller när man nyligen varit med om något väldigt stressande eller jobbigt, exempelvis en stor händelse som en flytt, ett dödsfall eller ett storgräl med kompisen, eller efter en tid av väldigt mycket att göra i skolan, på jobbet eller liknande. Det kan alltså hända att panikångesten kommer först när man börjar slappna av efter en tung period i livet, men till skillnad från ”vanlig” oro så kommer attacken väldigt plötsligt, och då kan det vara svårt att se sambandet och förstå orsaken till den. Man är oftast inte alls beredd och speciellt när man inte förstår varför den kommer, så kan den vara väldigt obehaglig.

Panikångest är en reaktion av nervsystemet som man inte kan styra över själv. Orsaken till och framförallt känslan av panik finns bara i personens sinne, men kroppen reagerar starkt. Ibland beror ångesten på en sjukdom eller på livsstilen (till exempel droganvändning), ibland är det en psykisk ångeststörning. Benägenhet för panikstörning verkar också i någon mån vara ärftlig, men om det då är biologiskt eller ett reaktionsbeteende man lärt sig är svårt att veta. Panikångestattacker är inte farliga, även om de kan vara obehagliga, och man kan nog lära sig både att hantera och bli av med panikångesten.

Om man får panikångest:

  • Minns att känslorna inte är farliga.
  • Försök att andas lugnt, djupt ner i magen. Lägg en hand på magen och känn hur andningen höjer och sänker bröstkorgen och magen, försök att andas djupt till exempel tio gånger.
  • Leta efter en stol eller en lugn plats att sitta på. Du kan lägga huvudet mellan benen om det känns som om du kunde svimma. Ta gärna tag om något, antingen en möbel för stabilitetens skull eller ett föremål att hålla i handen för att distrahera dig själv med. Det kan även vara ett föremål som ger lite obehag, som att hålla en isbit i handen, då går attacken oftast över av sig.
  • Beskriv för dig själv vad som verkligen händer just nu. Inte hur det känns, utan vad det är (det som står på den här sidan), men också vad du ser runtikring dig. Vad doftar det? Vad hör du för ljud?
  • Var aktsam med vad du upprepar för dig själv i tankarna. Byt ut det negativa tankar till positiva istället - öva gärna in dem på förhand - och upprepa dem istället som ett mantra.
  • Vänta, och känn hur ångesten minskar. Påminn dig själv om att den alltid går över.
  • Planera vad du ska göra sen. Börja om med det du tänkte göra från början.
  • Om du är inomhus kan du pröva att gå ut en stund. Öppna ett fönster eller gå ut i friska luften.
  • Gör något fysiskt. Försök att använda energin i attacken till något att göra med kroppen. Spring, hoppa på stället, gör armhävningar, vadsomhelst som funkar i situationen.

Text: Ungdomsinformatör Liselott Nyström

Faktagranskning: Ann-Charlott Rastas

Översättning: Lena Niininen (till finska)

Källor: YTHS.fi, Privatmedicin.se

Tillbaka