Så många människor går runt och är riktigt rädda för att misslyckas.
Eller också har vi bara fått stöd och bekräftelse och fått höra att vi är bra just när vi lyckats med något – medan misslyckanden istället har hånats. Sådana här händelser tär mycket på självkänslan och förstärker ytterligare vår rädsla för motgångar och vi blir helt enkelt livrädda för att misslyckas.
Det här kan göra att vi istället bara gör sånt som är tryggt, sånt vi känner till för att vi gjort det tusen gånger förr. Vi fastnar i vår lilla låda av trygghet och vågar inte ta ens ett litet steg utanför komfortzonen.
Det lönar sig att minnas att misslyckande är en del av livet. Vi kan inte leva som vi vill utan att det någon gång går snett. Dessutom är det ju faktiskt så att vi inte kan lära oss något utan att göra några snedsteg.
Liksom med de flesta andra rädslor är den allra bästa lösningen att utsätta sig för det som skrämmer en. Även om det känns rentav omöjligt att ställa sig upp framför klassen och hålla föredrag så är det faktiskt så att det börjar kännas bättre ju mer man gör det.
En konkret övning som du kan göra efter att du gjort något som inte gått så bra eller som du fått kritik för:
- Räkna upp tre saker som gick bra (trots allt)
- Räkna upp tre saker som hade kunnat gå bättre
- Fundera: nå, hur kan jag göra det bättre då?
Försök hitta en grej som du övar dig på. Ett område där du tillåter dig själv att vara kreativ och misslyckas eller halvlyckas, som du orkar hålla på med även då det inte går så bra som du vill, där du får vara dig själv och kan låta fantasin flöda fritt utan att t.ex. vilja imponera på någon annan. En "hobby" brukar dessutom leda till nästa hobby och underlätta kreativitetsflödet.
Din största fiende här är ändå du själv. Du är det största hindret för fantasin och kreativiteten.
Ingen blir glad av att få kritik och ingen lär sig bättre av det, men själva är vi våra värsta kritiker inne i hjärnan. Så lova dig själv att inte hacka på dig själv när du övar dig på att vara kreativ och fantasifull. Allt duger och allt är bra och det är processen som är det viktiga, inte resultatet.
Text: Sommarjobbaren och storasystern Angelica Qvist
Faktagranskning: Samtalsterapeuten Annica Wahrman
Översättning: Lena Niininen (till finska)
Källor: idg.se Mera information: Samtalsterapi.fi