Allt det andra

Här kan du söka efter frågor i kategorin Allt det andra!

Välj i menyn (till vänster på större skärm) under sidan "Trafik och fordon" från vilken underkategori du vill se lista på frågor och svar, eller klicka i den underkategorin i sökfönstrets mittfält. Väljer du exempelvis sidan "Trafik och fordon" visas de frågor som ställts i den kategorin och sökfönstret gäller bara frågor inom Trafik och fordon.

För att söka på alla frågor i arkivet, använd sökfönstret på sidan Frågor och svar och för att söka på hela portalen (även från Information, Påverka, På gång osv) använder du stora sökfönstret högst uppe på den turkosa delen på varje Decibel-sida.

Decibels egna ungdomsinformatörer och expertnätverk svarar på frågor från de 11 egna medlemskommunerna, medan frågor från andra kommuner besvaras av UngInfo eller Ungdomsliv - Nuortenelämä här på Decibel.

Sök frågaStäll en fråga

Mopedförare utan körkort
11.07.2018
Tjeena.. Jag är en tjej på 14 (fyller 15 i november 2018) år och har inget körkort för moppe ännu. Men jag har redan en högmoppe som jag brukar fara runt med. Men min fråga är att vad är straffet i Finland om man skulle köra på vägen utan körkort och bli stannad av polisen? Flyttar de upp mopedkortet eller bilkortet? Eller blir det bara böter och...
Visa hela frågan och svaret
Tjeena..

Jag är en tjej på 14 (fyller 15 i november 2018) år och har inget körkort för moppe ännu. Men jag har redan en högmoppe som jag brukar fara runt med. Men min fråga är att vad är straffet i Finland om man skulle köra på vägen utan körkort och bli stannad av polisen? Flyttar de upp mopedkortet eller bilkortet? Eller blir det bara böter och de tar kontakt med föräldrarna?

Mvh. En fundersam tjej Moppetjej
ida sundqvist
Ungdomsinformatören Ida svarar:
Besvarad: 12.07.2018

Hej!

Vår expert Poliskonstapeln Johanna är på semester, men som tur är så hittade jag en liknande fråga som kommit tidigare och då svarade Johanna såhär. :)

"Om man som minderårig, under 15 år, kör t.ex. moped på allmänna vägar och polisen kommer, så får det inga konsekvenser för framtida körkort. Som yngre än 15 år är man för ung för att få bötesstraff och körförbud och den körning som man hamnat fast för kommer inte att skjuta upp körkortet.

Att det är så här lindrigt enligt lagstiftningen är ändå inget man bör utnyttja. Detta därför att man som yngre än 15 år och outbildad i trafikregler och kanske också i hantering av fordonet. Det är en väldigt stor risk att ge sig ut i trafiken då och allvarliga olyckor kan ske.

Det som kan hända är att fast man inte får en böteslapp själv och inga andra "straff" heller för körande utan körrätt, är det att vårdnadshavaren kan få böter för att ha släppt ut sitt barn med moped i trafiken."

Hälsningar Ida

Skriv kommentar
Kommentarer

Ingen har kommenterat denna sida ännu.

Dölj

Tillbaka till Allt det andra

Mera information:

OBS! Vissa frågor & svar kan ha några år på nacken (finns redan tusentals frågor med svar i arkivet), och eftersom allt från tekik till läkemedelsindustrin ständigt förnyas och förbättras kanske inte fakta i svaren längre är aktuella. Ställ då din fråga på nytt, så får du färsk information. Den 18.10.2013 förnyades även hela portalen Decibel.fi och alla tidigare frågor flyttades innan dess över till ett nytt webbhanteringsprogram. Därför kan det se ut som om att exempelvis frågor från 2011 besvarats först i augusti 2013, fastän de besvarats i medeltal bara några dagar efter att de ställdes.

Senast uppdaterad:
04.08.2017

Deltagande kommuner:

Jakobstad
Kaskö
Korsholm
Korsnäs
Kristinestad
Kronoby
Malax
Nykarleby
Närpes
Pedersöre
Vörå

 

Kontaktuppgifter

decibel[at]korsholm.fi +35844 7277 911

Sepis ungdomsinfocenter Bölesundsvägen 10 B 65610 Korsholm Finland Fakturering: Decibel, inköp 333, Centrumvägen 4, 656610 Korsholm Finland

Vad är Decibel?

Decibel.fi är Österbottens egen tvåspråkiga ungdomswebbportal
med information, rådgivning och möjlighet att påverka.

ungdomsinformations och radgivningstjanst vaaka mustavalko 3

Samarbetspartners

Undervisnings- och Kulturministeriet
Koordinaatti
Projektet Regional koordinering av ungdomsinformation och -rådgivningstjänster i Österbotten, Mellersta Österbotten och Syd-Österbotten
© Decibel.fi 2018 | Decibel.fi innehar upphovsrätten till denna sida | Om du önskar kopiera, vänligen källhänvisa och meddela oss!