Andrew Tate

06.08.2023
Hej. Är det fel/farligt att tycka om Andrew Tate och hans åsikter? Har en pojkvän som nästan avgudar honom, är det ett problem? NS1
kix

Ungdomsinformatör Kix svarar

07.08.2023

Hejsan!

Det är en mycket bra fråga du ställt. Jag kan bra förstå om du funderar på det här, och kanske oroar dig. Moral, etik, och vilka åsikter som kan anses vara vettiga åsikter är lite upp till vem man frågar, och man har rätten att tycka som man vill (och folk har också rätten att säga emot en). Däremot så har man ju aldrig rätten att skada andra människor, utnyttja andra människor, eller trycka ner andra människor. Andrew Tate är åtalad för människohandel (med målet att sexuellt utnyttja kvinnor), våldtäkt och organiserad brottslighet. Man kan fråga sig – är detta verkligen någon man bör se upp till och ta råd av? Personligen har jag svårt att rättfärdiga det.

Det som du kanske mest behöver ta ställning till i egenskap av flickvän är om din pojkvän tar till sig av hur Andrew Tate pratar om kvinnor. Tate har en ytterst föråldrad kvinnosyn, och har sagt saker som att män äger ”sina” kvinnor, att kvinnors plats är endast i hemmet, och att våldtäktsoffer också själva är ansvariga för det som hänt dem (vilket ju självfallet är helt upp åt skogen fel). Han har också antytt att det är okej att bruka våld mot kvinnor och att försöka kontrollera kvinnor. Ur den här synvinkeln kan det vara farligt/skadligt för unga män att följa Tate, eftersom de kan bli vad som kallas ”radikaliserade”, alltså dras in i en sluten grupp med ”extrema” värderingar, om exempelvis kvinnor.

En del av Tates videor kan vid en första anblick verka ganska harmlösa eller till och med roliga om man inte i övrigt riktigt vet vem han är och vad han står för. Mycket av hans material marknadsförs också som ”själv-utveckling för män” med motivational quotes om hur man ska leva, och Tate själv flashar med en livsstil som verkar innehålla mycket pengar. Detta kan tilltala unga män som söker någon att se upp till. Om man först ser en sådan video och fattar tycke för honom så kan det gradvis trappa upp så att man inte reagerar så hårt på hans mera aggressiva åsikter heller.
Orsaken till att en del killar börjar gilla hans material kan från början alltså vara en helt oskyldig vilja att jobba med sig själv och växa upp till en framgångsrik man. Det är en bra sak att ha en sån vilja - men då kan man också vara i riskzonen att bli påverkad av fel person. Tates sätt att prata ganska ”rakt på sak” och vara svartvit i sitt tänkande tilltalar speciellt unga människor för att han får saker att låta förenklade.

När man är kring tonåren är det också vanligt att man ”testar sina gränser” för vad det är okej att tycka och inte. Man tycker kanske till och med att det är lite coolt att säga att man gillar någon riktigt kontroversiell person (fast man kanske inte är jätteinsatt i vad den personen egentligen står för). För en del går det här över av sig själv, för andra inte.

Jag skulle råda dig att diskutera med din pojkvän om vad exakt det är som han tycker är så bra med Tate. Du kan exempelvis ta upp att du som flickvän blir obekväm av att han ser så upp till Tate när Tates budskap om kvinnor är väldigt nedvärderande. Fråga din pojkvän rakt ut om han håller med om det som Tate säger om kvinnor. Där får du i så fall ett rätt bra mått på hur ”allvarligt” det är. Du ska inte vara med någon som anser att du är lägrestående än honom på grund av ditt kön.

Om det är så att din kille gillar de motiverande budskapen kring hur du strävar efter framgång, så kanske ni tillsammans kan söka reda på också andra motivational speakers och lyssna på deras budskap, så att han får också lite annat inflytande än Tate. Gärna från både kvinnor och män.

Lycka till, skriv in igen om du behöver avlasta dig mera om det här ämnet eller om något annat!

Kram, Kix

Kommentarer

Inga har kommenterat på denna sida ännu

Ställ en egen fråga

Skriv kommentar

OBS! Ställ din fråga vid Våga fråga.

Hejsan!

Är en 27-åring tjej som funderar på att utbilda mig till sjökapten. Nu är min fråga hur är studierna uppbyggda? Går det att söka som närvårdare? Har läst ca 65 kurser på gymnasiet även. H, ny...
Läs mera

Hej!

Jobbar som närvårdare och studerar till sjukskötare, nu är min fråga den går det att ansöka om studiebostad fastän jag är fastanställd? Skulle nämligen inte vilja säga upp min tjänst?

Hälsninga...
Läs mera

Hej det är en fråga som släptes 30.5 ni inte har svarat på
Tänkte bara hjälpa
Läs mera

Hej, jag vet inte riktigt vem jag ska säga dehär åt och jag vet att ni förmodligen inte kan göra något åt säken. Jag har hittat en webbsida för tonåringar 13-19 och redan från början så märkte jag att...
Läs mera