Jag orkar inte leva mera

11.09.2023
Detta är inte en fråga men jag behöver hjälp jag kan inte förklara men jag orkar bara inte leva mera
Rosanna farg

Ungdomsinformatör Rosanna svarar

12.09.2023

Hej!

Vi på Decibel finns här för dig! Det är verkligen tunga känslor och tankar du bär på och du ska inte behöva bära på dom ensam. Är det något som hänt i ditt liv på sistone som fått dig att känna så här? Oberoende vad det är så finns det hjälp att få och det finns människor runt omkring dig som bryr sig och vill hjälpa även om det ibland känns som att man är helt ensam. 

Det är jättebra att du vet att du behöver hjälp och det är ännu bättre att du vågar be om hjälp. Jag är verkligen stolt över dig. När man ber om hjälp gör man inte bara sig själv en tjänst utan man ger också någon annan möjligheten att hjälpa och det är därför vi på decibel finns här.

Nu vet jag ju inte speciellt mycket om dig, ditt liv eller din situation men jag VET att du är så otroligt viktig, värdefull och förtjänar att leva och må bra. När man är fast i dom där allra mörkaste tankarna kan det vara väldigt svårt att se någon utväg och det är svårt att tro på andra när dom säger hur bra och värdefull man är. Det är inte så lätt att ta till sig när allt bara känns hemskt och hopplöst. Det är just därför som det är så viktigt att man vågar sträcka ut en hand och låta någon annan bära en när man inte orkar bära sig själv.

Finns det någon du kan berätta om dina känslor och tankar för? Föräldrar, ett syskon, en vän eller någon annan trygg vuxen? Du kan alltid vända dig till en lärare, skolkurator, hälsovårdare, ungdomsledare eller skolcoach. Dom kan hjälpa och stöda dig. När man ber om hjälp måste det inte heller vara någon som står en väldigt nära utan om du kan tänka dig en vuxen som du vet att vill ditt bästa och som du litar på är det redan jättebra. Det kan t.ex. vara en kompis förälder eller t.ex. någon annan släkting eller så. Det viktigaste är att du inte går och bär på dina tankar ensam och det är bra om någon vuxen får reda på hur du har det så att dom kan ge dig den hjälp du behöver och förtjänar. Du tog redan ett stort och viktigt steg när du skrev hit till oss på decibel men jag hoppas att du vågar ta ett till steg genom att berätta för någon i din närhet hur läget är just nu. Jag vet att det kan kännas svårt och skrämmande men det skulle verkligen vara jättebra om du kunde dela det här med någon som kan hjälpa dig på vägen till att börja må lite bättre. 

Det finns även andra tjänster dit du kan vända dig för stöd och hjälp. Här kommer en lista på platser dit du kan vända dig:

Kristelefon - hjälp och stöd i svåra livssituationer
Befinner du dig i en svår livssituation eller har du upplevt något uppskakande? Har ditt liv plötsligt förändrats och känns det oöverkomligt? Har du självdestruktiva tankar? Du behöver inte vara ensam, ring 09 2525 0112! Telefonjouren är öppen: må och ons kl.16-20 samt ti, to och fre kl. 09-13.

Ärligt Talat-chatten (<--klicka på länken)
Ärligt talat chatten är en nationell online-tjänst på nätet för 13-29-åringar. På Ärligt talat kan unga chatta online med professionella inom ungdomssektorn om frågor som är aktuella i deras liv. Handledarteamet består av ca 30 professionella (psykolog, psykoterapeut, skolkurator, socialarbetare, studiehandledare, ungdomshandledare, ungdomsledare etc.), som handleder unga med chatten som verktyg. Chatten betjänar varje vecka måndag till fredag kl. 09-12 samt kl. 19-22. 

Psykosociala centret, södra området
Om du bor i Kaskö, Korsnäs, Kristinestad, Malax eller Närpes kan du få stöd med psykosociala utmaningar från södra områdets Psykosociala center. Sådana utmaningar kan t.ex vara att du känner dig trött och nedstämd eller att du inte kan fungera så som du gjort tidigare. Relationssvårigheter är också en vanlig sak att söka hjälp för. Vården ges i form av individuella samtal eller par- och familjesamtal. Tillsammans med vårdpersonalen får du diskutera din situation och ditt vårdbehov kartläggs. Här finns också medicinsk vård med läkare och psykiater. Tjänsterna är avgiftsfria.
Psykosociala centret: 06 224 1831. Telefontiderna är må-fre kl. 08-15.
Social- och krisjour i Österbottens välfärdsområde för brådskande socialservice, öppen dygnet runt: 06 218 9555

Ungdomsstationen Klaara
Ungdomsstationen Klaara i Vasa erbjuder hjälp för unga i åldern 12-29 år vid utmanande livssituationer och -kriser samt med problem som gäller psykisk hälsa, missbruk och beroenden. Du kan ta kontakt om du har till exempel symptom på depression, ångest, svårigheter att sova eller somna eller om du är orolig för din egen eller någon närståendes situation. Hjälp erbjuds också om du har svårt med skolan eller dina studier, om det förekommer problem i din vänkrets eller om framtiden bekymrar dig. Servicen är konfidentiell, frivillig och avgiftsfri. 
Ring 040 7276888 för tidsbokning och rådgivning på vardagar kl. 9-11. Du kan också besöka stationen utan tidsbokning på vardagar kl. 9-11. 

Psykiatriska jouren vid Vasa centralsjukhus
Vid centralsjukhuset i Vasa finns en dejourerande sjukskötare som svarar på samtal 24/7 och erbjuder hjälp för över 18-åringar. Det kan handla om att man behöver hjälp med hur man ska hantera sin egen eller en närståendes situation.
Dygnet runt finns en sjukskötare beredd på att svara på dina frågor. Telefonnumret är 06 213 2009.

 

Vid krissituationer ring 112

Om tankarna plötsligt blir väldigt mörka och du inte känner dig trygg och känner att du behöver hjälp NU ska du alltid ringa 112. Det kan låta skrämmande att ringa nödnumret men den här tjänsten finns också till för dig när du behöver hjälp. 

Här var några förslag på tjänster som du kan vända dig till. På alla dessa tjänster jobbar kunnig personal som kan och vill hjälpa dig! Jag är som sagt väldigt glad för att du tog kontakt hit och du får jättegärna göra det igen. Jag hoppas att du vet att du inte är ensam och jag hoppas att du känner dig hörd. Du är så otroligt värdefull och om du har svårt att lita på det kan du alltid skicka hit till oss på decibel så gör vi vårt bästa för att påminna dig om hur viktig du är. 

Jag tror på dig och jag vill finnas här för dig och jag önskar av hela mitt hjärta att du ska må bra. Det förtjänar du, det vet jag. 

Varma, gosiga styrkekramar,

Rosanna 

2 Kommentarer

  • Anonym 12/09/2023 11:49am (10 månader sen)

    Hej! Vet inte om du läser kommentarer eller om de postas men jag ville bara säga att det finns verkligen hjälp att få! Ring psykiatrin eller nödnummer 112 om du upplever att du har påträngande suicidtankar som är svåravledda och jobbiga. Eller ring någon familjemedlem, vän eller annan som kan stötta dig vidare. Oavsett vad du är med om nu eller vad som hänt dig tidigare så är jag säker på att det kommer att kännas bättre för dig också <3

  • Blomma 12/09/2023 3:45pm (10 månader sen)

    Hejsan! Hoppas du läser detta.
    Jag har ingen aning om vem du är, hur din situation är osv men oavsett vem du är vill jag påminna dig om att du är viktig, älskad och har betydelse. Du är värd att må bra och jag hoppas verkligen att du tar nästa steg mot att få den hjälp du behöver. Minns att 112 alltid finns där för dig när du behöver hjälp, Tveka inte! Jag hoppas verkligen att du får en ljus framtid efter denna mörka period, att du får ett långt och älskvärt liv. Ta hand om dig, du är starkare än du tror<3

Ställ en egen fråga

Skriv kommentar

OBS! Ställ din fråga vid Våga fråga.

Hejsan!

Är en 27-åring tjej som funderar på att utbilda mig till sjökapten. Nu är min fråga hur är studierna uppbyggda? Går det att söka som närvårdare? Har läst ca 65 kurser på gymnasiet även. H, ny...
Läs mera

Hej!

Jobbar som närvårdare och studerar till sjukskötare, nu är min fråga den går det att ansöka om studiebostad fastän jag är fastanställd? Skulle nämligen inte vilja säga upp min tjänst?

Hälsninga...
Läs mera

Hej det är en fråga som släptes 30.5 ni inte har svarat på
Tänkte bara hjälpa
Läs mera

Hej, jag vet inte riktigt vem jag ska säga dehär åt och jag vet att ni förmodligen inte kan göra något åt säken. Jag har hittat en webbsida för tonåringar 13-19 och redan från början så märkte jag att...
Läs mera