Orkidébarn

28.11.2023
Hej decibel! Jag är en flicka som är 15 år, och jag är HSP(Highly sensitive person), eller som man också kan säga: ett orkidébarn, och jag har mycket starka känslor. Jag undrar hur jag ska lära mig att behärska min ilska. Då jag blir arg ropar och svär, nåt som är otroligt jobbigt då jag inte själv hinner reagera innan svordomarna kommer. Hur ska jag göra för att hålla mig lugn om jag är arg, finns det några knep? Galen kärring
DecibelAppSOME

En Decibel-expert svarar

19.12.2023

Hej!

Att uppleva ilska starkt är vanligt och naturligt. När vi blir arga har vi också lätt för att knyta näven, känna att vi behöver slå något eller ropa. Eftersom de här reaktionerna kommer automatiskt i vår kropp behöver vi öva oss på att hantera känslan, ifall det är så att den brukar ställa till det för oss.

Här är några praktiska tips du kan pröva på:

  • Gå bort från situationen när du börjar känna dig riktigt arg. Du kan också berätta för de som du blir arga på, ”nu behöver jag gå bort en stund för att lugna ner mig”. Sedan kan du komma tillbaka till situationen när du känner dig lugnare. Du kan också bara gå bort utan att säga något.
  • Räkna till tio inombords innan du svarar eller reagerar.
  • Pröva att fokusera på din andning när du blir riktigt arg. Andas lugnt och djupt, så kan kroppens känslosystem lugna sig. Samtidigt kan du massera dina händer, det riktar fokus bort från ilskan och är lugnande för kroppen.
  • Ta en kort promenad om det är möjligt, rörelse hjälper också kroppen att lugna sig.
  • Lär dig att känna igen dina varningssignaler på att du håller på att få ett utbrott (t.ex. pulsen blir högre, andningen snabbare, kroppen spänns, du knyter nävarna, käkmusklerna spänns osv.). Då har du tid att överlägga med dig själv hur du ska reagera.
     

Eftersom ilska kommer snabbt och automatiskt krävs det att du övar på det sätt som du väljer att testa. Det kommer kanske inte att hjälpa de första gångerna, men övning ger färdighet.

Det kan också vara bra att se till dina basbehov. Sömn, mat och rörelse påverkar vårt humör mycket. Är vi trötta, hungriga eller har suttit stilla länge så kan våra känslor upplevas som starka och speciellt känslor som kan ställa till det för oss, som t.ex. ilska, irritation, nedstämdhet.

Hoppas du hittar något sätt som fungerar för dig! Om du känner att du vill ha mera stöd i känslohantering så kan du uppsöka kuratorn i din skola, eller någon annan trygg vuxen du kan samtala med!

/ Anna Nygård-Juslin, på Care Together Österbotten

Kommentarer

Inga har kommenterat på denna sida ännu

Ställ en egen fråga

Skriv kommentar

OBS! Ställ din fråga vid Våga fråga.

Hej! Ja har allti vila fa i armén, ända sen ja va ganska liten. Fö några år sen fick ja en autismdiagnos (typ nå högfunktionerande autism eller va de nu heter). Ja har hört att om man ha autism så får...
Läs mera

Hej
När man är över 18 och går till kuratorn har de rätt att berätta åt föräldrar eller gör dom inte det eftersom man är över 18? Tex om man skulle säga att man har självmordstankar eller skär sig ber...
Läs mera

Hej! Är en tjej som funderat på att åka utomlands och antingen jobba eller läsa någon språkkurs. Har lästa tyska i gymnasiet och på Yrkeshögskola och skulle väldigt gärna förkovra mig i det. Är tyvärr...
Läs mera

Vad är dyslexi? Hur känns det att ha det i skolan? Kan man få hjälp av någon i skolan? Ska man prata med skolkurator om det?
Läs mera