Rädd för att hitta nån död

18.11.2015
Hej!
Jag är livrädd att hitta nån död vad ska jag gööra? Anonym

Ungdomsinformatörerna Liselott och Sanna svarar

23.11.2015

Hej Anonym!

Jag förstår att det känns som att just det här skulle vara det värsta som kunde hända. Vi får förvånansvärt lätt för oss olika saker ibland och börjar snurra vissa tankar när vi känner oss osäkra. Det kan nästan kännas lite random, slumpmässigt, vilken tanke som börjar skrämma oss - det kunde kanske lika gärna ha varit cancer eller våldtäktsmän. Kanske får vi tanken från någon viss filmscen eller från något vi hört någon berätta om eller drömt om natten och det kan vara mer eller mindre sannolikt att det ska hända oss själva, mer eller mindre realistiskt överhuvudtaget. Poängen är oavsett att en viss sak kan börja skrämma, oproportionerligt mycket och kanske till och med så mycket att det börjar påverka ens vardag (tex att man undviker situationer där det skulle kunna hända, drömmer mardrömmar om det eller liknande).

Varför det går så här för vissa råder det många psykologiska meningar om. Jag har hört bland annat att vi alla är lite olika mycket känsliga, och känsligare personer tenderar även att vara mer osäkra och räddhågsna av sig. Dessa kan alltså lättare haka upp sig på en viss rädsla och om ingen finns där för att hjälpa dem om att övertyga dem om att de nog är säkra och trygga, och speciellt om man inte berättar om sin rädsla för någon, så kan den växa sig allt starkare. Den kan till och med utvecklas till en riktigt besvärlig fobi som gör det svårt att fungera normalt. Följdaktligen är det ett bra råd att prata om rädslan med sådana som du litar på och känner dig trygg tillsammans med.

Du är varken löjlig eller barnslig för att du har en sådan här rädsla, och det hjälper oftast inte om folk bara säger typ "jamen sannolikheten att du ska hitta ett lik är ju promillestor, hur många människor hittar egentligen döingar..." och liknande. Det kanske krävs att du själv går ut och promenerar en kväll och inser när du kommit hem att nej, du hittade inget lik. Det är lite så här som terapiformer som kognitiv beteendeterapi fungerar, att man själv inser, ofta genom att pröva sig fram, att det man är rädd för inte är så stort, farligt och sannolikt som man fått för sig att det är. Kognitiv beteendeterapi brukar annars ha jättebra resultat på olika fobier och rädslor, så läs gärna på lite på nätet om det här.

En annan vanlig psykologisk förklaring på den här typen av rädslor finns inom utvecklingspsykologin och går ut på att det faktiskt är ett vanligt utvecklingssteg under tonåren att vara rädd för döden. Plötsligt inser man på något plan att man själv och alla runt en inte är odödliga och att människor man bryr sig om kan försvinna på alla möjliga vis. De flesta tar sig igenom den här fasen, hittar på sätt att börja leva med oron, hittar sätt för hur de kan njuta av livet i alla fall, hur de kan få sig själv att känna sig trygga ändå. Det är en del av hela självständighetsprocessen, att slita av navelsträngen till familjen och börja stå på egna ben. Nä, inte en speciellt kul utvecklingsfas, men något de flesta går igenom. Så också du, vännen. Det finns inget som säger att du kommer att vara rädd för lik resten av livet.

Slutligen så kan ett bra råd också vara att du helt enkelt tänker igenom vad du skulle göra om du råkade på ett lik och tar reda på hur man bör agera i en sådan situation. Vad är numret till nödcentralen, hur skulle du beskriva platsen, hur skulle du säkerställa att ingen skulle attackera dig där (tex om det är i skogen och det kanske är en björnattack, då kan du prata högt och ha gälla ljud som skrämmer bort björnar), vilka körinstruktioner ger du åt nödpersonal så att de ska hitta dig där du är osv osv. Ju mer beredd och kunnig du känner dig, destom mer kommer rädslan att minska, eftersom du känner mer kontroll över den här sortens tänkbara situationer som du kan råka in i. Kunskap är makt.

Hälsar ungdomsinformatören Liselott

Här kommer lite mera:
Innstämmer i allt som Liselott skrivit men vill ändå fylla på lite.
Nu vet jag inte om någon i din närhet är svårt sjuk eller om du annars möter många gamla människor, som ju helt naturligt är närmare döden än yngre personer.

Ibland kan man ha att man tar ett sista farväl om någon nära anhörig dött, men då sker det på en Hälsovårdscentral eller sjukhus eller liknande. Under mycket ordnade förhållanden. Man har den döde i ett rum dit man väljer om och när man ska gå in i, man kommer inte in dit sådär mittiallt lite av misstag. Det är lugnt och fint, inget dramatiskt eller obehagligt. Fast man kommit till ett sådant tillfälle och känner att man ändå inte kan gå in så är det helt ok att inte alls gå in. Man är varken den första eller den sista som ångrat sig.
Men det här är inte alls något som man alltid gör när någon har dött, de anhöriga kan välja om de vill se den döde eller inte. Ibland om personen som dött varit med om en olycka eller på något sätt blivit skadad så kanske man väljer att inte ta ett sista farväl på det sättet att man får se personen i fråga.

Hälsar ungdomsinformatören Sanna

 

2 Kommentarer

  • Samma tjej 23/11/2015 8:54pm (8 år sen)

    Min moster är cancersjuk tredje gången på snart 3 år
    Och ja min gamlamormor dog för också snart 3 år sedan och han i mitt hjärta alldrig säga hejdå påriktit.

  • Hälsar ungdomsinformatörerna Liselott och Sanna 24/11/2015 8:29am (8 år sen)

    Hej igen!

    Ja då förstår man ju att det här känns extra starkt för dig just nu. Sorg kan man känna på olika sätt och det finns inget rätt eller fel sätt för hur man ska sörja eller bearbeta det som hänt. Detsamma gäller osäkerhet och rädsla inför tanken på att det kan hända igen. Det kan mycket väl ta sig uttryck i att du nu tex är rädd för att hitta någon död. Idag är vi ju dessutom så väldigt långt ifrån döden, skyddade från den på alla sätt och vis (väldigt få människor egentligen har faktiskt sett en död människa), så då blir allt det man inte vet och inte kan något om som en ännu mer diffus och svårhanterlig fara.

    Som vi redan skrev så är det helt okej att känna så här och högst troligen kommer den här rädslan att passera så småningom. Som vi sa kan förberedelse och kunskap hjälpa, och att helt enkelt gå igenom alla känslor och tankar ikring det här. Kanske behöver just du sörja ordentligt, kanske diskutera igenom det här med någon närstående - eller utomstående, som en kurator, kanske behöver du hälsa på din moster?

    Vad känns rätt för just dig att göra - gör då det! Vi är som sagt alla olika och behöver alla hantera det som händer och vad vi känner på våra egna vis. Det är också okej om du inte med detsamma vet hur just du fungerar, du har ju inte så mycket tidigare erfarenhet av sorg och rädsla, så hur ska du kunna veta och klara så där bara? Det här är en inlärningsprocess, du håller på att lära dig hantera den här typen av känslor och tankar, så ha tålamod och sympati med dig själv också.

Ställ en egen fråga

Skriv kommentar

OBS! Ställ din fråga vid Våga fråga.

Hejsan, jag är en tjej på 14 år/09. Jag mår inte bra alls och skulle vilja ha chatterapi. Dock är jag antingen för ung eller så kostar det eller så behöver föräldrarna veta. Jag har inte så bra relati...
Läs mera

Jag kan inte prata om mina känslor alls fö jag tycker de låter så fel och blir så akward. Jag har varit tillsammans med en kille i ca 1.5 månader å har inte sagt att jag älskar honom (Han har inte sag...
Läs mera

Jag har ny cylinder kolv och tändstift. Och jag får bensin till förgasaren men inte cylindern (tändstiftet är snus torr) och jag har tvättat förgasaren och membranen är i skick. Jag misstänker att det...
Läs mera

Jag vet int varför men det känns som att ja sku måst vara bättre en alla andra. Jag blir typ avundsjuk elr nå när nån e bättre en jag på något eller om de vet någå ja int vet. Int säger na nåt men ja ...
Läs mera