Skriva bok - tips?

22.08.2013
Hej! Jag är jätteförtjust i att skriva, och undrar hur man ska gå tillväga för att få en hel berättelse som eventuellt kan skickas in för publicering. Alltså, hur ser arbetsprocessen ut i noga detalj, vad krävs av en... Samt fler bra tips? Vad är viktigt att tänka på? Bör man göra en skiss först eller är det bästa att bara skriva på? Och, det som jag tycker är svårast: hur bygger man upp en berättelse? Nu menar jag inte spänningsuppbyggnaden, utan hur scenerna läggs upp. Jag tycker att det är så krångligt att skriva om det som händer "mitt emellan" de viktiga händelserna i storyn. Så... Har ni några bra råd? Allt ni kan komma på som kan komma till användning uppskattas :)

Filippa
30.08.2013

Hej!

Ursäkta att du fick vänta några dagar, men nu har vi fått svar av författaren Carita Nyström, som bland annat hållit massor av kurser i skrivande för ungdomar (Ordkonst). Här kommer hennes råd och tips till dig:

Decibelsvar 29.8.-13/Carita Nyström

Först och främst vill jag säga detta: Ordet är ditt. Din text är DIN.

Använd det som kallas "första tankens energi". Släpp fram det du vill berätta först. Viktigt är att inte börja kritisera och bearbeta din text innan du har fått NÅGOT att bearbeta. När du väl har din första version på papperet, kan du börja bearbeta.

Detta med första tanken har jag hittat i en härlig bok som du kan försöka få tag i på bibban. Den heter "Skriv med kropp och själ" och författare är Natalie Goldmann.
Hon ger många inspirerande råd om hur, var, när du ska skriva.
Jag citerar ur hennes bok:
"1. Håll handen i oavbruten rörelse. Gör aldrig uppehåll för att läsa igenom vad du skrivit. Det sinkar dig.
2.STRYK INGENTING! Låt bli att redigera texten under själva skrivandet. "

Då jag läser dina frågor på nytt ser jag att du frågar om man bara ska "skriva på". Av det jag sagt ovan, förstår du säkert, att det är just det du skall göra.

Du kan jobba såhär kapitel för kapitel. Om du tänker skriva en roman är det bäst att gå igen kapitlet vartefter det blivit färdigt.
Printa då ut din text. Läs den högt för dig själv.
Ändra sedan med penna det du vill ändra och skriv sedan in den på nytt i datorn.

Datorn har den egenheten att allt går lite för lätt och lite för snabbt.
Genom att i lugn och ro läsa igenom din text på papperet stärks din eftertanke och klarsyn.
- Blev det som jag ville ha det?
- Vad vill jag ändra så att det blir bättre? Att det jag vill berätta, kommer fram på bästa sätt?

Jag ser också att du frågar om hur berättelsen "byggs upp". Du kan ju ha en "grovskiss" i huvudet. Du har kanske redan skrivit en del av din historia.
Det med "uppbyggnaden" är också något man kan göra efter att man har sin "textmassa" på papper.

Då man läser igenom helheten kan man sedan se vad som blir ett KAPITEL av det hela. Så har jag själv gjort med den enda roman jag skrivit "Den förvandlade gatan" (1991). Jag skrev och skrev och delade sedan upp helheten. Då såg jag också vad som borde tilläggas och kanske strykas. Det är väl det svar jag kan ge på din undran över vad som händer "mitt emellan" de viktiga händelserna.
Återkom gärna med fler frågor. Jag hoppas detta kan ge dig lite stöd på vägen.
Det finns ju inte ETT ENDA rätt förfaringssätt. Alla författare går tillväga på olika sätt, de som "känns rätt" för dem.
LYCKA TILL önskar Carita

Kommentarer

Inga har kommenterat på denna sida ännu

Ställ en egen fråga

Skriv kommentar

OBS! Ställ din fråga vid Våga fråga.

Varför tar det så länge fö er att svara?
Läs mera

Min bästa kompis har på sista tiden (ca 1 mån) verkat stressad och överväldigad. Hon är borta från skolan nästan varje vecka, hon har varit "sjuk", men det är inte liksom att hon är förkyld eller så, ...
Läs mera

Jag har jätte mycket ångest (inte diagnostiserad men tror de e de?) hela tiden och jag orkar inte mer finns det medicin och hur får man en diagnos
Läs mera

Hej!
Jag skulle verkligen behöva börja träffa en psykolog, men är orolig över kostnaderna. Jag arbetar så undrar då om man kan boka tid till psykolog via arbetshälsovården? Vad kostar det isåfall? Ka...
Läs mera