Utbildning på läroavtal

28.09.2011
Jag går just nu kock/servitörutbildning, men funderar att ta utbildningen på läroavtal istället.
Vilka är fördelarna respektive nackdelarna med läroavtal?
Får man lön även under tiden som man går på läroavtal?
18.11.2011

Hej!

Nu ska vi se, jag råkar sitta i samma kontor som en som arbetar som arbetsplanerare och borde ha det här med läroavtal på klart. Så här står det i hennes papper:

Läroavtal är alltså en mellanform mellan studier och arbete, där största delen av studierna består av att arbeta. Man blir liksom upplärd till ett yrke på en arbetsplats, men man går nog lite kurser också för att få samma kunskaper som andra med samma yrke. Den som söker till läroavtalsutbildning ska själv söka en läroavtalsplats, alltså en arbetsplats där de går med på att ha en som läroavtalsanställd. När man har hittat en lämplig plats så kontaktar den som söker utbildning tillsammans med den blivande arbetsgivaren läroavtalsbyrån. På läroavtalsbyrån berättar de ALLT du behöver veta sedan. Det finns också riktigt bra beskrivet på nätet, sätter länken till Läroavtalsbyrån här under.

Fördelar och nackdelar kan de helt säkert berätta mera om för dig på läroavtalsbyrån. Säkert kan också din skolas studiehandledare berätta mera - för även om din skola säkert vill behålla dig som elev så vill de ju inte att du inte ska göra något alls och inte bli något alls. Men lite för- och nackdelar ska vi räkna upp, som ett smakprov.

Fördelarna med läroavtalsutbildning är såklart att du kan få en utbildning fastän du tex är skoltrött och inte vill sitta vid en skolbänk hela dagarna. En annan fördel är att om du får en bra handledare på arbetsplatsen kan lära dig massor som kanske inte de i skolan får. Samtidigt får du ju konkret hands-on arbetserfarenhet. Och så får du ju lön enligt den bransch du jobbar inom, helt kollektivavtalsenlig och högst troligen nog högre än studiestödet. Arbetsgivaren kan nämligen få en massa ekonomiska stöd för att kunna betala din lön, så de vinner ofta också på dealen. Plus att de lär upp en arbetare som de sedan kanske med lite tur kan anställa även efter att läroavtalsperioden är slut. Dessutom kanske du inte behöver jobba från 8-16 utan kanske har mer varierande arbetstider.

Nackdelarna är väl inte så många. Kanske att du inte träffar klasskompisar på samma sätt när du jobbar? Kanske att du kastas in i vuxenlivet genom att bli mera arbetstagare än studerande? Kanske att du har otur med själva arbetsplatsen (tex att den inte lär dig så mycket som du borde) eller med personkemin med handledaren)? Kanske du måste betala skatt? Kanske du måste skaffa lägenhet och/eller bil?

Som sagt, allt det där kan Läroavtalsbyrån hjälpa dig med!
Lycka till, hälsar ungdomsinformatören Liselott

Länk till Läroavtalsbyrån

Kommentarer

Inga har kommenterat på denna sida ännu

Ställ en egen fråga

Skriv kommentar

OBS! Ställ din fråga vid Våga fråga.

Hej, kan man börja på läroavtal redan första året i optima? Jag ska börja på logistik och jag skulle helst inte vilja vara i skolan utan hellre på en arbetsplats. Och så undrar jag hur läroavtal rikti...
Läs mera

Hej! Jag har länge varit intresserad av att någon gång göra ett utbytesår till t.ex. USA och jag har några frågor som verkar lite knepiga att hitta svar på så jag testar att fråga här!

Först och fr...
Läs mera

Vad har studerande som sluppit in till psykologi vid åbo akademi i snitt skrivit för vitsord i studenten, kan man hitta info på det någonstans? T.ex realämnen, språk, engelska, matte , psykologi. Behö...
Läs mera

Hej,

För att få behörighet att arbeta som socialarbetare krävs ju mer än enbart socionom studier. Får man, om man går högre YH som socionom denna behörighet, eller måste man läsa på universitet?
Läs mera