dykcertifikat

08.02.2011
Hej.
Jag har länge velat testa ta dykcertifikat och jag undrade vad det brukar kosta? Och var/kan man ta det i Finland? ..på svenska.
Åldersgräns?
Och är det bra att ha dykcertifikat i framtiden? XD
25.11.2011

Hej!

Nu du, nu har jag ringt min kompis Kjell Norrgård, som själv dyker en hel del - och dessutom jobbar som brandman/ambulansförare här i Vasa och vet mer än vad en vanlig fritidsdykare gör.

Jag kollade också lite snabbt på nätet (eftersom en kollega här på kontoret hade ett hum) och Folkhälsan har dykarkurser här i Österbotten där man kan ta dykarcertifikatet med aggregat CMAS. Deras kurser är alltid på svenska. Det jag hittade var från 2010 och då hade de kurs i mars, så ring till Folkhälsan och fråga ifall de har i år också - så att du inte missar någon anmälningstid eller något. Ifjol kostade kursen 320€.

Så, här är vad Kjell berättade: Det finns två klubbar i Österbotten som håller på med dykning. Urheilusukelluskerho Delfin ry och Botnia Gulf divers. De är båda mest för fritidsdykning och åtminstone Delfin ordnar dykarkurser varje vårvinter, men de ordnar även mer avancerade dykarkurser. Hos dem kan man ta CMAS-certifikatet, som är speciellt för nordiska förhållanden (dålig sikt i grumligt vatten, kyla, mörker osv). Det finns även ett certifikat man behöver när man ska dyka på sydligare breddgrader, tex på turistorter i Egypten, Thailand, Australien osv, det heter PADI. CMAS är alltså bättre men dyrare. Googla de här klubbarna och kolla med kontaktpersonerna närvarhur de erbjuder kurser. De kan också berätta vad det kostar att ta certifikatet, vad utrustningen brukar kosta och var man hittar den osv. Och om det finns någon åldersgräns – det kom jag inte ihåg att fråga Kjell om.

Fritidsdykarklubbar brukar arrangera allt från dyk-utflykter till den yttre skärgården i Kvarken för att kika på skeppsvrak (vet att de har en stuga på Rönnskär) och nattdykning till att rensa simstränder från farligt skräp under vattnet. Nu som då får de även göra mera ”spännande” grejer, tex kallas de in när räddningstjänstens dykare inte hittar drunkningsoffer inom ett par dygn. Det hände tex efter ett självmordshopp från Replotbron. Men mest är det alltså frågan om dykning som hobby. Jag tror även att de tränar att dyka med aggregat (lufttuber osv) i Vasa simhall. Eventuellt kan de också ha tillgång till redskap, våt- och torrdräkter och aggregat som man kan använda.

Man kan också utbilda sig till yrkesdykare. Då finns det två huvudnivåer. Kevytsukeltajat (lättare dykningar) kan vara tex marinbiologer som undersöker havsbottnen och raskassukeltajat är de riktiga hard core-dykarna. Det är de som myndigheterna använder vid olyckor och brott och tex en brandman kan gå en 6-veckors kurs vid Pelastusopisto i Kuopio för att bli yrkesdykare inom räddningstjänsten. De är de första på plats när någon drunknat, gått genom isen, kastat en pistol i ån osv. Dessutom har armén yrkesdykare och de klassificeras i attackdykare och röjningsdykare. De utbildas vid flottan i Obbnäs.

Så, hoppas det var svar på dina frågor – och för att citera Kjell, så finns det ingen skönare känsla än att sväva omkring under vattnet ;)

Hälsar ungdomsinformatör Liselott

Kommentarer

Inga har kommenterat på denna sida ännu

Ställ en egen fråga

Skriv kommentar

OBS! Ställ din fråga vid Våga fråga.

Hej

Jag har en vän som verkligen behöver hjälp, eller behöver få hjälp med sin situation, tyvärr måste jag skriva det mesta i hemliga rutan pga att informationen är så pass personlig men jag hoppas ...
Läs mera

Funderat på att bli fårfarmare. Vad krävs? Hur stort utrymme behöver ett får? Måste man gå utbildning eller kan man starta utan? Startstöd? Hur många får för att få stöd årligen? Hur mycket stöd får m...
Läs mera

Hej, Vilka gym i jeppis har tider för ba tjejer, känner mig obekväm och träna blandat.
Läs mera

Hej!

Jag ska på resa i år till ett land där det på vissa ställen står att man inte slipper in i landet om passet går ut inom 5 månader och på andra inom 6 månader. Mitt pass går ut exakt 6 månader ef...
Läs mera