ADHD / ADD fråga

12.02.2024
Hur får man adhd diagnos i Finland. Jag är 20 år och tror att jag har adhd/add och skulle vilja ta reda på om jag har det och vad jag behöver göra. Kostar det eller är det gratis att undersöka hos t.ex. en läkare?
Är inte studerande.
S.S
luckan

UngInfo svarar

14.02.2024

Hej!

För att få en ADHD/ADD-diagnos, är man tvungen att genomgå en utredning, och symtomen skall ha funnits redan från barndomen. Utredning utförs oftast av psykolog (i vissa fall psykiatrisk sjuksköterska) och kräver några timmar av din tid. Om du går via den allmänna hälsovården, ska det inte kosta någonting, men det kan finnas en del kö för att komma vidare. Alternativt kan man göra det privat då man kommer igång snabbare, men det blir genast dyrare.

Det första steget, om du vill gå via allmänna hälsovården, är att kontakta läkare via hälsostationen i ditt välfärdssområde och boka in en tid. Läkaren gör ofta en så kallad screening och du får berätta om din situation och upplevelse. Läkaren kan sedan skriva vidare en remiss för ADHD-utredning, ofta inom den neuropsykiatriska enheten. Utredningen görs av psykolog och går ut både på intervjuer, formulär och uppgifter. I många fall intervjuas även en närstående. Då utredningen är klar får du ett utlåtande av psykologen och sedan en diagnos baserad på den av läkaren. I det avslutande samtalet får du även råd och vägledning vidare i hurudan form av stöd, rehabilitering och potentiell medicinering du kan ha möjlighet till och nytta av i just ditt fall.

Psykolog Helena

 

Kommentarer

Inga har kommenterat på denna sida ännu

Ställ en egen fråga

Skriv kommentar

OBS! Ställ din fråga vid Våga fråga.

Hej, alla är rädda för mig Och så har jag svårt med att få vänner hur kan jag få vänner???? min ända vänner ( min kusin säger att det är för att jag är så fyl och emo) hur ska jag göra?
Läs mera

Hej. Jag är en introvert som skulle vilja bli en extrovert.
Några år sedan var jag jätte osäker i mig själv och rädd om vad andra människor tycker om mig. Men nu är jag inte det längre och det känns j...
Läs mera

Jag är en pojke som älskar att spela Fortnite. Men jag har märkt att jag vill bara spela mer och mera Fortnite varje dag. När jag spelar med mina kompisar retar de mig och säger att jag är Fortnite be...
Läs mera

Hej! Jag vill lära mig finska. Finns det någonstans man få en finsk brevvän?
Läs mera