Alkohol eller tobak

22.01.2023
Är det värre att röka eller dricka alkohol, Min mamma har börjat röka och mina lillabröder gillar inte detta, En da när de pratade så uttryckte min ena lillabror att han inte tycker om att hon röker och mamma sa då med det samma att det inte är bra att ha brännvin å öl i kylskåpet heller, att det typ inte har nån stor betydelse om hon röker för att det är lika dålit som alkohol.
Jag undrar nu vilken som är sämre för mina föräldrar är inte alkoholister, de dricker bara under helgarna typ. Vet ej hur ofta mamma röker men ja.
Vilken är värre? Fråga¯⁠\⁠_⁠(⁠ツ⁠)⁠_⁠/⁠¯

Ungdomsledare Hannah svarar

02.02.2023

Hej!

Det går inte direkt att säga att något rusmedel är värre än något annat. Både alkohol och tobak gör skada på flera olika ställen i kroppen. Direkt då man röker eller dricker alkohol så påverkas t.ex. hjärnan och blodtrycket, men på lite olika sätt. Vi längre användning orsakar tobak skador på lungorna, medan alkohol skadar levern.

För att kunna säga hur dåligt något är så måste man istället se på hur ofta och hur mycket man använder något. Hälsan tar mest skada då man använder något rusmedel regelbundet.

Man har också lättare för att bli beroende av vissa rusmedel, än av andra. Det styrs delvis av vilka gener man har. Det är alltså olika från person till person hur lätt man fastnar för något.

Det är i alla fall jättebra att ni pratar om de här sakerna i er familj. Ni skall fortsätta med det, trots att ni kanske har lite olika åsikter. Ifall ni barn inte tycker om att er mamma röker, eller att era föräldrar dricker, så är det bra att ni säger det åt dem. De kanske inte ändrar sitt beteende genast, men det kan ändå hända att ni väcker några tankar hos dem som gör att de använder mindre och kanske blir sporrade att sluta använda i framtiden. Jag tror också att det känns bättre för er själva att ni säger rakt hur ni känner.

Det är ändå viktigt att ni kommer ihåg att ni barn inte har ansvar för era föräldrar och deras hälsa! Ni skall i första hand ta hand om er själva.

Sköt om er!

Rusmedelsförebyggande koordinator Hannah

Kommentarer

Inga har kommenterat på denna sida ännu

Ställ en egen fråga

Skriv kommentar

OBS! Ställ din fråga vid Våga fråga.

Hej decibel!
Jag undrar om jag själv som aldrig rökt kan bli "påverkad" av att någon i mitt umgänge röker medans jag är med dem, tex min mamma röker och har också vänner som gör det, så undrar om jag ...
Läs mera

Hej!
Varför sägs nikotin vara skadligt för kroppen (på grund av att det höjer blodtrycket under en viss tid) då sport och koffein har samma effekter?
Läs mera

Vilka nummer finns det i vasa områden för att får hjälp med alkohol?
Läs mera

Hej! Får vatten kosta i baren eller får krögaren kräva betalt för vattenflaskor istället för att erbjuda gratis kranvatten? Jag antar att krögaren eller företagaren själv får bestämma vad man tar beta...
Läs mera