Laga gällande företag på nätet 2

03.03.2023
Om jag är en enskild näringsidkare, måste jag ändå anmäla det någonstans? cdadasda
Torbjorn Strand

TE-byråns representant Torbjörn svarar

06.03.2023

Hej,

fint att du vill starta egen verksamhet. Enskild näringsidkare är en registrerad företagsform och är antagligen den du har bestämt dig för, det är den vanligaste formen för privatföretagare. I vilket skede du behöver registrera din verksamhet beror på, anmälan sker till patent- och registerstyrelsen och där står att enskilda näringsidkare skall i de flesta fall lämna in en etableringsanmälan. Efter registrering är ditt företagsnamn skyddat. I det skedet du har din första klient är det nog bäst att ha registrerat verksamheten redan, om det nu inte handlar om någon sorts provklient.

Ett annat alternativ är att inte registrera något ännu, istället använder du lättföretagande. Detta ger dig möjligheten att fakturera för utfört arbete och för det betalar du en serviceavgift. Nackdel kan vara att du behöver lägga till momsen, fastän din omsättning är under gränsen på 15 000€ för helt momsfri verksamhet.

För att kunna fakturera officiellt utan moms för utfört arbete eller försäljning, behöver du högst antagligen registrera verksamheten som i ditt fall är enskild näringsidkare.

Det går att ha företagande som huvud- eller bisyssla. Om du är arbetssökande på samma gång kan registrerad verksamhet inverka på din ersättning, du kan även ha möjlighet att prova på din verksamhet för en viss tid och få stöd under tiden och efteråt om det är bisyssla.

Vid nyföretagarcentrets sida kan du hitta bra information om att starta företag, även de regionala nyföretagarcentren kan hjälpa dig.

Det finns olika undantag och annat att tänka på, jag vet inte vad din verksamhet handlar om. Så därför är det bäst att ta kontakt med nyföretagarcentret eller hitta information på nätet du upplever är precis den du behöver.

Ystävällisin terveisin, Best regards

Torbjörn Strand

Kommentarer

Inga har kommenterat på denna sida ännu

Ställ en egen fråga

Skriv kommentar

OBS! Ställ din fråga vid Våga fråga.

Hej! Jag har googlat runt lite men hittar inte info om det så jag frågar här. Hoppas ni kan hjälpa med sånhäna frågor. :)
Jag sparar lite i fonder och är ganska ny med det här och för en tid sedan så...
Läs mera

Hej! Om man är på en hemmafest eller en fest i en hyrd lokal, kan då polisen komma dit och blåstesta en om de misstänker att man är full som minderårig? Kan de fortfarande ge en böter och ringa ens fö...
Läs mera

Hej, vad skulle polisen göra om de i något ärende är tvugna att göra ett hembesök hos någon, och ett barn under åldern 18 år sitter och spelar ett spel på dator/spelkonsol med åldersgräns 18 år? Gör p...
Läs mera

Hej undrade om det är möjligt att få dispens på mopedkörkort eller är det bara bilkörkort det fungerar på, är jätte intresserad av mopeder men fyller 28.12 .2008 så kommer kunna ta körkortet först näs...
Läs mera