Passiv rökning (?)

23.03.2023
Hej decibel!
Jag undrar om jag själv som aldrig rökt kan bli "påverkad" av att någon i mitt umgänge röker medans jag är med dem, tex min mamma röker och har också vänner som gör det, så undrar om jag är utomhus/på samma ställe med dem medans de röker om det också "skadar" mig? Pocahontas

Ungdomsledare Hannah svarar

30.03.2023

Hej!

Då du står bredvid en person som röker och andas in tobaksröken, utsätts du för passiv rökning. Passiv rökning är också skadligt, eftersom man också då får i sig en del av gifterna dvs. nikotinet och alla andra kemikalier som den brinnande cigaretten producerar. Den passive rökaren får ändå i sig mindre kemikalier än rökaren tack vare att röken hinner spädas ut innan den når lungorna. Men t.ex. allergier och astma kan bli värre. Passiv rökning ökar också risken för andra allvarligare sjukdomar som t.ex. lungcancer.

Upprepad passiv rökning under en längre period kan orsaka samma hälsorisker som för en person som röker, även om risken är lägre. Barn är extra känsliga för passiv rökning eftersom deras immunförsvar inte är färdigutvecklat och luftvägarna är trångare än hos en vuxna.

Du kan inte påverka det som redan hänt, istället får du fokusera på vad du kan göra nu. Du kan såklart undvika att stå bredvid dina vänner då de röker. Du kan också tala med dem om saken, t.ex. säga att du verkligen tycker om att vara med dem, men att du inte vill följa med då de går ut för att röka.

Du har också rätt att säga att du inte vill att de ska röka bredvid dig. Det handlar om din kropp och din hälsa! De som röker behöver kunna ta hänsyn till de som inte röker. Är de dina vänner så borde de nog förstå och respektera detta.

Men ifall det känns för jobbigt att säga till och stå på dig, eller om du av någon orsak ändå råkar stå bredvid någon som röker, så kan du försöka ställa dig enligt vindens riktning så att tobaksröken blåser åt andra hållet.

Ta hand om dig!

Rusmedelsförebyggande koordinator Hannah

Kommentarer

Inga har kommenterat på denna sida ännu

Ställ en egen fråga

Skriv kommentar

OBS! Ställ din fråga vid Våga fråga.

Hej!
Jag har rökt ca 5-6 pack hittills, och undrar om mina lungor, kärl och hjärta kommer att återställa sig inom kort nu när jag slutat. Finns det långvariga risker för mig som har rökt så pass lite....
Läs mera

Vad skulle hända om polisen får fast en underårig person som snusar/röker? Kommer det böter elr vad exakt händer
Läs mera

Hej! Ja e 15 å har börjat festa å så, röker tobak å en hel del. Men senast tiden har jag blivit så sugen av att testa droger, jag mår jätte jätte bra då jag har druckit alcohol så vill prova droger. J...
Läs mera

Hej!
Får man beställa via internet HHC produkter enligt lag?
Läs mera