Körkort i militären

03.02.2025
Är det svårt att slippa in på släpvagnskort (CE) i Dragsvik? Skibidi netflix
Henrik Gahmberg

Försvarsmaktens kommunikatör Henrik svarar

04.02.2025

Hej

Det ges utbildning för militärförare i Dragsvik, men utbildningen är populär. Antagningen till utbildningen, som sker under grundutbildningsperioden, baseras i första hand på lämplighet, i andra hand på intresse. Det gäller att genast när man inlett tjänstgöringen visa intresse och säga till sina förmän att man siktar på att bli militärförare. Chans att bli vald underlättas också om man har en positiv attityd till militärutbildningen i övrigt och göra som man blir tillsagd. Det är en god idé att träna upp sin kondition – träna mångsidigt: löpning, gym, simning. Grundutbildningen är lika för alla – det är mycket spring och annan fysisk aktivitet.

Försvarsmakten utbildar årligen ungefär 3 000 beväringar till militärförare för tung materiel för Arméns, Marinens och Flygvapnets behov vid tretton olika truppförband. Körkortsundervisning ges för klasserna BE-, C1-, C1E-, fmC-, C-, CE- ja D och riskhanteringsutbildning vid behov. Dessutom ges yrkeskompetensutbildning på grundnivå (280 timmar) och försnabbad yrkeskompetensutbildning på grundnivå (140 timmar) samt fortsättningsutbildning inom yrkeskompetens. En del av de personer som utbildas till förare får dessutom ADR-utbildning för transport av farliga ämnen.

Fordonsförare behövs i alla trupper. De som väljs till förarutbildningen ska då de väljs inneha körkort för minst B-klass. Hälsotillståndet ska vara sådant att det uppfyller kraven för C/CE-klass. De som väljs till utbildningen får inte ha haft några allvarliga trafikförseelser.

För den som söker till utbildningen är det en fördel, om han eller hon redan har en grundexamen inom logistik[1]eller skogsmaskinbranschen (motsv.) och/eller yrkesexamen för linje-, kombinations- eller trävaruförare och ett gällande körkort av C-/CE-klass. Yrkeskompetensutbildning och eventuell arbetserfarenhet från branschen är också en fördel. Till förare av D-klass väljs i huvudsak personer som avlagt yrkeskompetens på grundnivå för godstrafik (280 timmar). De utvalda personerna genomgår en utvidgad utbildning för yrkeskompetens för persontrafik. Militärförarna (C-, CE- och D-klass) tjänstgör i 165, 255 eller 347 dagar beroende på vilket körkort de har vid inryckningen, kompetens och beordrad tjänstgöringsuppgift. I förarutbildningen tillämpas den kompetens och yrkeskompetens som beväringarna har skaffat sig före inryckningen.

Vid truppförbanden utbildar man också andra förare, som utifrån utbildningen får rättigheter att vid sidan om sin egen uppgift köra Försvarsmaktens fordon som är i enlighet med deras utbildning. Sådana körrättigheter ger man utbildning i bland annat för följande materiel: person- och terrängpersonbilar, utryckningsfordon, traktorer, snöskotrar, terrängskotrar terränghjulingar) och terrängmotorcyklar. Tjänstgöringstiden för krigsmän inom manskapet som får den här förarutbildningen är i allmänhet densamma som för de soldater som sköter truppens huvuduppgift. Det bör noteras att de beväringar som utbildas att bli ambulansförare tar körkort av C1-klass och går en kurs för utryckningsfordon, men får inte yrkeskompetens på grundnivå.

Försvarsmaktens förarutbildning ger dig yrkeskompetens för förare och fördjupar yrkeskunnandet hos personer som har avlagt grundexamen i logistik. Det är dock inte fråga om yrkesexamen, utan om körrätt, vilket anges i lagen om yrkeskompetens för lastbils- och bussförare. Man har nytta av det kunnande man har skaffat sig inom Försvarsmakten även när man söker sig till fortsättningsutbildning och yrken inom transport- och logistikbranschen.

Närmare information får du genom att vända dig till din egen regionalbyrå (Österbottens regionalbyrå https://puolustusvoimat.fi/sv/nylands-regionalbyra )

Lycka till!
Henrik

Kommentarer

Inga har kommenterat på denna sida ännu

Ställ en egen fråga

Skriv kommentar

OBS! Ställ din fråga vid Våga fråga.

Hej, kan man börja på läroavtal redan första året i optima? Jag ska börja på logistik och jag skulle helst inte vilja vara i skolan utan hellre på en arbetsplats. Och så undrar jag hur läroavtal rikti...
Läs mera

Hej! Jag har länge varit intresserad av att någon gång göra ett utbytesår till t.ex. USA och jag har några frågor som verkar lite knepiga att hitta svar på så jag testar att fråga här!

Först och fr...
Läs mera

Vad har studerande som sluppit in till psykologi vid åbo akademi i snitt skrivit för vitsord i studenten, kan man hitta info på det någonstans? T.ex realämnen, språk, engelska, matte , psykologi. Behö...
Läs mera

Hej,

För att få behörighet att arbeta som socialarbetare krävs ju mer än enbart socionom studier. Får man, om man går högre YH som socionom denna behörighet, eller måste man läsa på universitet?
Läs mera